Coronavirüs Yazın Bitecek Mi?

Coronavirüs Yazın Bitecek Mi?
01:46 - Mayıs 8 2020 Cuma

Coronavirüsün yaz aylarında bitecek olup olmadığı konusu da virüsün gündeminde yer alan önemli konulardan biri. Bu konuyu ortaya çıkaran nedenlerden biri ise hava sıcaklıklarının yüksek olduğu ülkelerde görülen vaka sayılarının diğer ülkelerle karşılaştırıldığında daha az bir orana sahip olması olarak görülüyor. Bununla ilgili yapılmış araştırmalar olduğunu söyleyen uzmanlar yazın virüsün yayılım hızının düşebileceğini öne sürüyor. Ancak coronavirüs yazın bitecek mi sorusuna cevap olarak da yüksek hava sıcaklıklarının veya güneş ışıklarının virüsü kesin olarak öldürdüğü gibi bir bilgiye sahip olmadıklarını da belirtiyorlar. Türkiye’nin vaka sayısı düşük ülkelerin bulunduğu sıcaklığa ulaşması mayıs ayının sonu veya haziran ayının başı olarak tahmin ediliyor ve bu dönemlerdeki vaka yayılım hızına bakarak bir karar verilebileceği de söyleniyor.

Sıcak Havalarda Koronavirüs Yaşayabiliyor Mu?

Yüksek hava sıcaklıklarında virüsün yaşam olanağı hakkında da birçok bilgi ve görüş mevcut. Bilim kurulu üyelerinin yaptıkları açıklamalarda sıcaklığın virüs üstünde etkili olma ihtimalinin bulunduğu ancak net bir bilgi olmadığı ve buna güvenerek önlemlerin ve izolasyonların geri plana atılmaması gerektiği söyleniyor. Bilim kurulu üyesi olan doktorların hava sıcaklığı ile ilgili yaptıkları açıklamalar;

  • Dr. Levent Akın, sıcaklıkla ilgili değerlendirmeler bulunduğunu ancak bu değerlendirmelerin Türkiye gündeminde çok fazla yer almadığını ve bunun yerine alınan önlemlerin ve sosyal izolasyonun ön planda olduğunu ve insanların bakanlık tarafından alınan tedbirlere uyması gerektiğini söylüyor.
  • Dr. Levent Yamanel, solunum yolu enfeksiyonların sebebi olan virüslerin genel olarak kış aylarında kendilerini gösterdiğini ve havaların ısınmasıyla virüsün yayılma hızı ve vaka sayısında düşüş olmasını ümit ettiklerini söylerken Bilim Kurulu tarafından alınan tedbirlere uymanın çok önemli olduğunu da belirtiyor.
  • Dr. Tevfik Özlü, virüsün yayılımını etkileyen birçok unsur bulunduğunu ve sıcaklığında bu unsurların içinde bulunduğunu söylemekle birlikte sıcak havanın olduğu yerde virüs olmaz gibi bir çıkarım yapılmasının çok hatalı olduğu ve alınan tedbirlere uyulması gerektiğini vurguluyor.

Corona Virüs Sivrisineklerle Yayılacak Mı?

Corona virüsünün yayılması ve yayılma hızının hava sıcaklıklarının yükselmesiyle düşebileceği yönündeki tartışmaların yanı sıra farklı hastalıkların taşınması ve yayılmasından sorumlu olan sivrisinekler, yaz aylarında artış göstermeleri dolayısıyla yayılımı arttırabilir mi gibi endişelere sebep oldu. Amerikalı Doktor Faheem Younus yaptığı açıklamada coronavirüs yazın bitecek mi sorusunun cevabı için virüslerin mevsim veya hava sıcaklığıyla bağlantılı olmadığını çünkü dünya üzerinde bir yarım küre yaz mevsimi yaşarken diğer yarım kürenin kış mevsimi yaşadığını söylerken sivrisineklerle ilgili olarak da virüsün solunum yoluyla bulaşmasından ve sivrisineklerin bulaştırdığı hastalıkların kan yoluyla bulaştığını dolayısıyla da sivrisinekler ve virüs arasında bir bağlantı bulunmadığını söylüyor.

Koronavirüs Salgını Ne Zaman Bitecek?

Koronavirüs salgınının bitme tarihi bütün dünya için oldukça önemli bir konu haline geldi. Bunun nedeni ise virüsün tüm dünyayı etkisi altına almış olması ve insanların sosyal yaşantıları, iş hayatları gibi birçok alanda alınan tedbirler nedeniyle kısıtlanmış olmaları. Uzmanlardan salgının bitmesine dair açıklamalar ise şu şekilde geldi;

  • Zhong Nanshan (SARS’ı keşfeden Çinli salgın uzmanı), salgın ile ilgili haziran ayını işaret ederek ümitlerinin haziran ayında bitmesi yönünde olduğunu söylüyor.
  • Dr. Serhat Ünal (Bilim Kurulu üyesi), matematiksel hesaplamalarla virüsten etkilenen vaka sayısının tepe noktasına ulaşma zamanı ile ilgili tahmin yürütebildiklerini söylerken eğer herkes alınan tedbirlere en güzel şekilde uyarsa yaz aylarında bir rahatlama yaşanabileceğini ifade ediyor.

Virüs Tehlikesi Ne Zaman Ortadan Kalkar?

Virüs tehlikesi ne zaman bitecek konusu üzerine yapılan araştırmalar devam ederken uzmanlar yayılım hızını azaltmanın en önemli faktörü olarak hijyen ve sosyal izolasyon olduğunu söylüyorlar. Coronavirüs yazın bitecek mi veya salgın tehlikesi ne zaman bitecek sorularına sadece tahminlerle cevap verebilen uzmanlar, virüsün yayılma hızının düşüşe geçtiğini anlayabilmek için vaka sayısı ve iyileşen kişi sayısının takip edilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Eğer gün içerisinde çıkan vaka sayısı o gün içinde iyileşen kişi sayısının altında kalmaya başlıyorsa bunun virüsün yayılma hızının yavaşladığı ve yapılan mücadelenin olumlu sonuç vermesinin bir kanıtı olduğu ifade ediliyor.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi