Coronavirüs Yaşlıları Mı Öldürüyor?

Coronavirüs Yaşlıları Mı Öldürüyor?
17:51 - Mayıs 9 2020 Cumartesi

Coronavirüs pandemisi olarak bilinen covid-19 salgını, 2020 yılının ilk 3 ayında tüm dünyayı etkisi altına almıştır. İlk olarak 2019 yılında Çin’in Wuhan şehrinde tespit edilen yeni tip korona virüsü, buradan tüm dünyaya yayılmıştır. Coronavirüs, Türkiye dahil 118 ülkeye yayılmıştır. Dünya çapında her gün binlerce insan yeni tip korona virüsü sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, coronavirüs sebebiyle pandemi ilan etmiştir.

Coronavirüs Nedir?

Coronavirüs salgını olarak bilinen salgına sebep olan virüs aslında insanların çoğunun daha önce, hayatlarının bir aşamasında karşılaşmış olduğu bir virüsün yeni tipidir. İnsan coronavirüsü olarak bilinen virüsler solunum yolu şikayetlerine, solunum yetmezliğine, böbrek yetmezliğine ve SARS ve MERS olarak bilinen ölümcül hastalıklara sebep olmaktadır. Öldürücülük oranı popülasyona oranla düşük olmasına rağmen, bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar veya kronik hastalığı bulunan insanlar için ölümcül bir virüstür.

Coronavirüs geçmiş yıllarda SARS virüsü olarak bilinen virüsün mutasyona uğramış biçimidir. Bu nedenle bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda, vücut antikor üretemediği veya üretmekte zorlandığı için virüs ölümcül risk taşımaktadır. Bağışıklık sistemi vücuda giren virüs ve diğer zararlı mikroorganizmalara karşı savaşmaktadır. Bu mikroorganizmalar vücuda girdiğinde bağışıklık sistemi mikroorganizmayla daha önce karşılaşmamışsa öncelikle onu tanır ve mücadele etmeye başlar. Bu mücadele sırasında vücut yorgun düşmektedir.

Örneğin grip virüsü hemen hemen tüm insanların hayatlarında en az bir kere karşılaştığı bir virüstür. Grip olan insanlar bazen ciddi şekilde ağır hastalık geçirirler. Bunun sebebi vücuda giren grip virüsünün, bağışıklık sistemi tarafından tanınmıyor olmasıdır. Bağışıklık sistemi virüsle mücadele ettiği sırada insanlarda yüksek ateş veya halsizlik gibi şikayetler oluşur. Bağışıklık sistemi mikroorganizmaya karşı mücadelesinde başarılı olduğu zaman bu şikayetler son bulur ve insan iyileşir. Daha sonra aynı virüsle karşılaştığında bağışıklık sistemi bu mikroorganizmayı tanıdığı için daha kolay mücadele eder ve insanlar hastalığı ayakta atlatabilirler. Bu durumun coronavirüs üzerindeki şeklinde ise, virüs yeni tip bir virüs olduğu için bağışıklık sistemi virüsü tanımaya ve mücadele etmeye çalışır. Bu yüzden bağışıklık sistemi güçlü olan bireyler iyileşmekteyken, zayıf olan bireyler hayatını kaybetmektedir.

Coronavirüs Bulaşıcı Mı?

Coronavirüs bulaşma oranı son derece yüksek olan bir virüstür. İnsanlar konuşurken, öksürürken veya hapşırırken havaya yayılan damlacıklar üzerinde taşınan bu virüs; damlacıkların teması, damlacıkların temas ettiği yüzeylere diğer insanların temas etmesi veya bu yüzeylere dokunduktan sonra elleriyle ağız, burun veya göz gibi havayla direkt teması olan bölgelere dokunması üzerine vücuda giriş yapmaktadır. Bu nedenle uzmanlar tarafından coronavirüse karşı maske ve eldiven kullanımı şiddetle tavsiye edilmektedir. Maske sayesinde bu damlacıkların vücuda hava yoluyla girişi önlenebilirken, eldiven kullanımı sayesinde de temas yoluyla virüsün vücuda girişi önlenebilir. Ancak maske ve eldiven kullanırken, kullanım şekillerine tamamen uyulmalı, maske ve eldivenler belirli aralıklarla değiştirilmeli, yenilenmelidir. Bununla birlikte el ve vücut temizliğine özen gösterilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabunla yıkanmalı, sabunun olmadığı zamanlarda uygun dezenfektanlar yardımıyla iyice temizlenmelidir. Aynı zamanda insanlarla temas edilmemeli ve sosyal mesafe korunmalıdır.

 Coronavirüs Risk Grubu Nedir?

Coronavirüs risk grubu olarak bilinen grup, coronavirüsün ölümcül etkilerinin diğer gruplara oranla daha sık görüldüğü gruptur. Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar ile kronik hastalığı bulunan insanlar bu risk grubundadır. Bununla birlikte yaşlı insanlarda bağışıklık sistemi genç insanlara oranla daha zayıf olduğundan yaşlı insanlar da coronavirüs risk grubundadır.

Coronavirüs Ölümcül Müdür?

Coronavirüs ölümcül bir virüstür. Henüz bir ilaç tedavisi bulunamayan virüsün öldürücülük oranı mevsimsel gribe göre daha düşük olsa da, Sağlık Bakanlığı tarafından verilen talimatlara kesinlikle uyulmalı ve bağışıklık sistemini güçlendirecek adımlar atılmalıdır. Coronavirüs çok kolay bulaşan bir virüstür ve ölümcül etkileri bulunmaktadır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi