Coronavirüs Sigara İçeni Öldürür Mü?

Coronavirüs Sigara İçeni Öldürür Mü?
10:45 - Mayıs 4 2020 Pazartesi

Coronavirüsün sigara içen hastaların ölüm oranına etkisi yapılan araştırmalar sonucu birçok kez ortaya kondu. Coronavirüs sigara içenler üzerinde daha fazla ölüme veya vakaların daha ağır ve uzun tedavi süreçleri sonucunda iyileşmesine sebep olmakta. Bu konuda hem Çin’de hem Avrupa’da çok sayıda araştırma yapıldı. Bu sebeple de özellikle pandeminin hızla yayıldığı bu dönemde doktorların tamamı sigara içmenin son derece riskli olduğunu ve sigaranın mutlaka bırakılması gerektiğini söylüyorlar.

Sigara İçmek Coronavirüse Sebep Olur Mu?

Sigara içmenin coronavirüs olmaya etkisi aslında söz konusu değil. Yani sigara içtiği için bir kişinin corona virüse yakalanması diye bir durum yok. Burada asıl sorun şayet sigara içen bir kişi corona virüse yakalanırsa hastalanma ve hatta ölme riskinin fazla olması.

Corona virüse yakalanma riski açısından sigara içenler veya içmeyenler aynı oranda risk taşıyor. Zira virüse yakalanmak için en önemli sebep sosyal temas ve bu sebeple meydana gelen bulaşma.

Sigara İçenler Coronavirüse Daha Çok Mu Yakalanır?

Sigara içen kişilerin coronavirüse yakalanma oranı oransal olarak bakıldığında diğer kişiler ile benzer. Ancak yapılan bazı araştırmalar sigara içen kişilerin corona virüse diğer kişilere göre daha fazla yakalandığını söylüyor. Bunun sebebi ise özellikle sigara içen kişilerin sigara içerken ellerini ağızlarına daha fazla götürmeleri ve bu sebeple ellerindeki virüs bulaşının ağızları yoluyla bulaşabilmesi. Coronavirüs sigara sebebiyle değil ama sigara içme şekli sebebiyle daha fazla oranda yayılabiliyor diyebiliriz.

Diğer yandan özellikle sigara içenlerin küçük ve kalabalık sigara içme alanlarında fazla vakit geçirmesi ve sigara içmek maksadı ile sosyal izolasyon önlemlerine daha az dikkat etmesi de sigara içenlerin virüse yakalanma oranını arttırabiliyor. Diğer yandan sigara içen kişilerin vücut dirençlerinin normal kişilere göre daha düşük olduğu da biliniyor. Bu sebeple özellikle bu dönemde sigara içenlerin kendisine özellikle dikkat etmesi ve mümkünse sigarayı azaltması son derece önemli. Tabi burada günde içilen sigara sayısı da son derece önemli şayet ne kadar fazla sigara içiliyorsa risk de o ölçüde fazla oluyor.

Coronavirüs Sigara İçenleri Daha Çok Mu Öldürür?

Sigara içen kişilerin coronavirüse yakalanması halinde daha fazla oranda ölme riski yapılan bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmış durumda. Bu konuda yapılan bazı araştırma sonuçları şöyle:

  • Çin’de yapılan bazı araştırmalarda corona virüse yakalanan kişiler arasında sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre 14 kata kadar fazla ölüm riski taşıdıkları sonucu çıktı.
  • Hollanda’da yapılan bir araştırmada ise sigara içenlerin corona virüs sebebiyle ölüm riskinin ortalama 4 kat daha fazla olduğu sonucuna varıldı.
  • Corona virüs özellikle akciğerlerde bulunan reseptörlere yerleştiği için sigara içenlerin virüse yakalanması durumunda iyileşme süreci çok fazla uzuyor.
  • Sigara içenler şayet yoğun bakım sürecine alınırsa yoğun bakımda kalma süreleri de sigara içmeyenlere göre çok daha fazla oluyor.
  • Diğer yandan sigara içen kişiler corona virüs sebebi ile iyileşmeleri halinde akciğerlerinde sekel veya hasar kalması ihtimali de sigara içmeyenlere göre çok daha yüksek.

Sigarayı Bırakmak Coronavirüs Riskini Azaltır Mı?

Coronavirüse yakalanmamak için sigarayı bırakmak bir önlem olarak kesinlikte tavsiye edilmektedir. Coronavirüs sigara içenler üzerinde önemli olumsuz etkiler göstermekle birlikte sigarayı bırakan bir kişinin 48 saat içinde akciğerlerinde olumlu iyileşmeler başlaması ve sigaranın olumsuz etkilerinin hızla iyileşmesi bu süreçte corona virüse yakalanan kişinin hastalığı ağır geçirmesi veya ölümüne sebep olan durumları dahi azaltabiliyor.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi