Coronavirüs Sıcakta Yok Olur Mu?

Coronavirüs Sıcakta Yok Olur Mu?
16:31 - Mayıs 10 2020 Pazar

Coronavirüsün sıcak havada yok olması durumu aslında bilim adamlarının virüsün hangi derecelerde öldüğünü test etmek amacıyla ile yaptıkları deneylerde ortaya çıkan derecelerden ibaret. Coronavirüs sıcakta diğer tüm virüsler gibi yok oluyor. Diğer yandan virüsün sıcakta yok olması her zaman ümit verici bir haber olmayabiliyor. Zira virüsün yok olduğu sıcaklıklar zaten normal ortam sıcaklıklarına kıyasla normal şartlarda oluşması zor sıcaklar. Diğer yandan bu konunun yanlış anlaşılması ve insanların virüsün sıcakta öldüğü gerekçesi ile sıcak kompreslerden sıcak hava solumaya kadar birçok yanlış uygulamaya gittiğini de görmekteyiz.

Coronavirüs Sıcak Havada Ölür Mü?

Sıcak havada coronavirüsün ölmesi durumu şu ana kadar yapılan testlerde virüsün 55 derecede öldüğü tespit edildi. Diğer yandan 30 derece üstü sıcak havaların virüsü yok ettiği ile ilgili hiçbir kanıt yok. Esas olarak virüsün açık havada 3-4 saatten fazla yaşayamadığı da bilinen bir gerçek. Corona virüsün sıcak havada ölmediği veya sıcak havaların virüsü öldürmeye katkısının olmadığı bir gerçek.

Sıcaklar Arttıkça Coronavirüs Azalacak Mı?

Coronavirüs vakalarının havalar ısındıkça azalması birçok kişi tarafından ümit ediliyor. Öncellikle sıcak hava sebebiyle corona virüsün ölmeyeceği bilinmekte. Ancak coronavirüs sıcakta ölmeyecek olsa da havaların ısınması ile virüsün azalacağını çok sayıda kişi bekliyor. Hava ısındıkça virüsün azalacağı beklentisinin temel sebepleri şunlar:

  • Havalar ısındıkça insanların dış ortamlarda daha fazla zaman geçirmesi ve kapalı ortamlara daha az kalıyorlar. Dolayısıyla insanların teması azalıyor ve virüs yayılma hızı yavaşlıyor. Aslında yaz aylarında insanların daha az üst solunum yolları hastalıklarına yakalanmasının sebebi sıcak hava değil bu açık havada daha fazla kalma durumundan kaynaklanıyor.
  • Sıcak havalarda insanların vücut dirençlerinin daha yüksek olması hastalıklara daha az yakalanmalarını sağlıyor.
  • Sıcak havalarda insanların kişisel temizliği daha sık yapmaları ve daha sık el yıkamaları durumu söz konusu. Bu sebeple de virüs daha az yayılıyor.

Sıcak Ülkelerde Coronavirüs Neden Az Görülüyor?

Coronavirüsün sıcak ülkelerde daha az görülmesi aslında havanın sıcak olmasıyla değil maalesef Corona virüsün yayıldığı zaman itibariyle daha gelişmiş ülkelerin yer aldığı kuzey yarımkürede kış mevsimi ve aksine daha az gelişmiş ülkelerin yer aldığı güney yarım kürede ise yaz mevsimi olması. Güney yarımkürede yer alan ülkelere hem kapalı ve az gelişmiş olmaları sebebiyle virüsün geç ulaşması hem de bu ülkelerden gelen bilgi akışının çok zayıf olması sebebiyle gerçek vaka sayısını asla bilemememiz gibi sebeplerle sıcak ülkelerde virüsün az yayıldığı kanısı hâkim oldu.

Ancak yapılan araştırmalar virüsün sıcak ülkelerde daha az yayıldığını desteklemiyor. Bunun kanıtı olarak ise virüsün Avusturalya gibi güney yarımküre ülkelerinde de hızla yayılması gösterilebilir.

Coronavirüs Olanlara Sıcak Tedavisi Uygulanır Mı?

Coronavirüs olan bir kişiye sıcak tedavisi uygulanması gibi internet efsaneleri özellikle doktorlar tarafından son derece tehlikeli bulunuyor. Özellikle virüsün yayılmaya ilk olarak başladığı zamanlarda coronavirüs sıcakta ölür gibi spekülatif efsaneler ile saç kurutma makinesinden çıkan sıcak havanın solunması veya sıcak suyla buhar banyosu yapılması gibi doktorlar tarafından tepkiyle karşılanan yanlış uygulamalar sosyal medyada yayılmaya başladı.

Doktorlar özellikle bu yanlış uygulamalar konusunda vatandaşları uyardılar. Bu uygulamaların corona virüse karşı önlem olmak bir yana insanların solunum yollarında hasara sebep olacağı ve tamamen yanlış olduğu söylendi. Corona virüsün sıcakta ölüyor olması gerçekte sadece pişen yiyeceklerde veya 60 derece üzeri yıkanan çamaşırlarda virüsün yaşamayacağı konusunda gerçeklik taşıyor.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi