Coronavirüs Plastik Üzerinde Ne Kadar Yaşar?

Coronavirüs Plastik Üzerinde Ne Kadar Yaşar?
22:58 - Nisan 28 2020 Salı

Coronavirüs plastik ambalajlar üstünde yaklaşık 2 ya da 3 gün yaşamaya devam etmektedir. Bu sebeple kişilerin eve aldıkları eşyaları kullanmaya başlamadan önce mutlaka dezenfekte etmeli ve mümkünse sabunlu su ile yıkamalıdır. Tüketim gıdaları dışında pek çok eşya üzerinde de plastik kullanılmaktadır. Bu nedenle dışardan gelen kişi yalnızca plastik eşyaları değil üzerine giydiği kıyafetleri de aynı özenle eve almalıdır.

Dışarıdan eve gelen kişiler gün boyu ne kadar dikkatli olursa olsun, eğer Coronavirüs hastası birinin havada asılı kalan öksürüğüne, nefesine ya da hapşırığına maruz kaldıysa da aynı tehlike devam etmektedir. Ayrıca market ve iş yerlerinde temas edilen eşyaların üzerinde de virüsün yaşamaya devam ettiği yapılan çeşitli araştırmalarla kanıtlanmış bir gerçektir. Bu öksürük ve hapşırmaların sonucunda ağızdan çıkan hava ya da tükürükler dakikalar hatta saatler boyunca havada asılı kalmaktadır.

 

Coronavirüs Hangi Eşyalarda Uzun Süre Yaşar?

 Coronavirüs’ün pek çok eşyanın üstünde saatlerce yaşadığı bilinmektedir. Fakat Coronavirüs yalnızca eşyaların üzerinde değil, havada da uzun saatler boyunca yaşamaya devam eder ve ortamdaki pek çok kişiye de bu yol ile bulaşır. Coronavirüs’ün üzerinde uzun saatler yaşamaya devam ettiği eşyaların bir kısmı şu şekildedir:

 

  • Pastörize süt şişeleri (Cam, karton ya da plastik),
  • Temizlik ürün şişeleri,
  • Toplu ulaşım araçları içerisindeki koltuk ve tutunma demirleri,
  • Çantalar,
  • Asansör tuşları ya da kapıları,
  • Yemek yapmak için kullanılan her türlü tencere, tava, tabak, kaşık,
  • Plastik poşetler,
  • Kargo paketleri ya da kutuları,
  • Metal ya da kâğıt paralar,
  • Kâğıt belgeler, evraklar vb. (Coronavirüs her kâğıdın üzerinde aynı süre boyunca yaşamaz, kâğıt türüne göre birkaç dakika ya da 4-5 gün kalabilir),
  • Kapı, dolap, çekmece kulpları,
  • Toplu yerlerde kullanılan bardaklar.

 

Coronavirüs Yemeklerde Yaşar Mı?

 Coronavirüs’ün yemek ya da içecek yolu ile bulaşıp bulaşmadığına dair kesin bir kanıt bulunmamaktadır. Bu sebeple Prof. Dr. Y. Birol Saygı kişilerin yiyecek ve içecek ile ilgili telaş yapmaya şimdilik gerek olmadığını açıklamıştır. Fakat diğer bazı uzmanlar kanıtın olmamasından dolayı önlem almak adına bu süreçte ne olursa olsun kişilerin yalnızca yemekleri kendi yapmasını tavsiye etmektedir. Ayrıca kişi aynı ev içinde yaşadığı kişiler için yemek yapmasında da herhangi bir sakınca görülmemektedir. Fakat yine de Coronavirüs döneminde kişiler mümkün olduğunca dışarıdan yemek yemekten kaçınmalıdır.

 

Dışarıdan Alınan Eşyalar Nasıl Temizlenir?

 Dışarıdan eve alınan eşyalar, mümkün olduğunca sabun ve su ile temizlenmelidir. Plastikler, metaller, tahta ürünler yıkanabilse de bazı eşyaları yıkamak mümkün değildir. Elektronik eşya ya da kartondan, kâğıttan yapılmış ürünler kesinlikle bir süre açık alanda havalandırılmalıdır. Ayrıca kişi satın aldığı ya da eve dışarıdan getirdiği yıkanabilir diğer ürünleri de açık havada birkaç saat bekleterek virüsün ölmesini beklemelidir. Dışarıdan gelen eşyalar arasında en tehlikeli bulunan ise cep telefonlarıdır. Kişiler, cep telefonlarına dışarda çağrı geldiğinde ya da çağrı yapmak istediğinde direkt temas ederler. Eldivenden telefona geçebilen Coronavirüs kalıntıları, telefonda yapılan aramalar sırasında kişinin telefonu yüzüne götürmesiyle hastalık hızlı bir şekilde bulaşabilmektedir. Bu yüzden cep telefonu gibi suya sokulamayan eşyalar da ya havalandırılmalı ya da alkollü dezenfektanlı bez ile arındırılmalıdır.

 

Islak Mendil Coronavirüs Kalıntılarını Yok Eder Mi?

 Islak mendil Coronavirüs’ün gündem olduğu zamandan beri pazarlama reklamlarıyla göz önüne gelse de ne yazık ki Coronavirüs’ten korumamaktadır. Islak mendiller, kişilerin hassas ciltlerine uygun biçimde üretilen hızlı temizlik ürünleridir. Alkol vücuttaki hassas bölgeleri tahriş edebilmekte ve sık kullanımda ciddi hasar verebilmektedir. Islak mendil güçlü virüsler için tasarlanmamış bir temizlik ürünü olmadığı için içerisinde alkol bulunmaz. İçerisinde alkol bulunmaması sebebiyle de Coronavirüs kalıntılarından koruma sağlamamaktadır. Ayrıca yalnız ıslak mendiller değil, içerisinde %70’den daha az alkol barındıran hiçbir dezenfektan veya temizleyici virüsten korumamaktadır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi