Coronavirüs Öpüşünce Bulaşır Mı?

Coronavirüs Öpüşünce Bulaşır Mı?
01:47 - Mayıs 8 2020 Cuma

Coronavirüs’ün bulaşmasında en büyük etkenlerden bir tanesi yakın temastır. Tükürük ile bulaştığı bilinen coronavirüs öpüşme yoluyla kişilere bulaşabilir. Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Çağdaş Çağlar Laçin, kişilerin Coronavirüs’ten korunması için izlemesi gereken ilk yolun sosyal mesafenin korunmasıyla gerçekleşebileceğini söylemiştir. Durum böyleyken kişilerin birbirleri ile sarılmaması, öpüşmemesi, yakın temasta bulunacak her türlü hareketten uzak durulması gerektiğini söylemektedir. Aynı evde yaşayan kişilerin dışarda kaldıkları günden itibaren ise kendilerini bir oda içinde izole etmesi, bulunduğu odayı sıklık ile havalandırması gerektiğini söylemektedir. Bunun yanı sıra işin uzmanları ve Sağlık Bakanlığı yapılan açıklamalarda evde kalan diğer bireylerin, kendisini izole eden kişinin odasına zorunda olmadıkça girmemesi, girmesi gereken durumlarda ise eldiven ve maske kullanması gerektiğini de sıkça vurgulamaktadır.

 

Coronavirüs Hangi Yollarla Bulaşır?

Coronavirüs’ün kişilere bulaştığı yolların en başında temas bulunmaktadır. Bunun dışında kişilerin dışardan getirdikleri eşyalarda da virüs kalıntısı bulunabilir. Bu sebeple kişilerin öncelikle Coronavirüs’ün hangi yollarla bulaştığını, sonrasında da bunlar için nasıl önlem almaları gerektiğini bilmesi çok önemlidir. Ayrıca Coronavirüs hastalığı kişilerde teşhis edilmemiş olabileceği için virüsün bulaşabileceği yollar adına alınan önlemler herkese karşı yapılmalıdır. Kişilere Coronavirüs bulaşabilecek yollar şu şekildedir:

 

  • Farklı kişilere ait tükürük ya da herhangi bir vücut salgısıyla,
  • Kişilerin bulunduğu ortamların havasıyla (Coronavirüs havada uzun saatler kalabilen bir virüstür),
  • Başka bir kişi ile yapılan doğrudan temasla,
  • Farklı kişilerin dokunmuş olabileceği her türlü eşya, gıda ambalajı vb.
  • Kapıya gelen kargo paketleridir.

 

Coronavirüs Nasıl Önlenebilir?

Coronavirüs’ten korunmak için kişilerin ilk adımda kendilerine ait 2 metrelik sosyal mesafeyi korumaları gerekmektedir. Diğer önemli adımlardan bir tanesi ise zorunlu kalınmadığı sürece kesinlikle dışarı çıkmamaktır. Kişi, dışarıda kimlerin hastalık taşıdığını kesin biçimde bilemeyeceği gibi semptomlar ortaya çıkmadan kendisinde Coronavirüs’ün bulunup bulunmadığını da bilememektedir. Bu sebeple gereksiz ya da keyif için dışarı çıkmak kişinin sadece kendisi için değil yakın çevresi ve dışarda zorunlu bulunan diğer insanlar için de risk oluşturmaktadır. Ayrıca dışarı çıkmaya mecbur kalan, işi gereği sokakta olan kişilerin mutlaka maske ile dolaşması, eldiven takması ve yanında en az %70 oranında alkol içeren bir kolonya bulundurması gerekmektedir. Dışarıya çıkıldığında her ne kadar dikkat edilirse edilsin kapıları açmak, asansöre basmak, direksiyon tutmak gibi zorunlu eylemlerde bulunulmaktadır. Bu gibi durumlarda kişi hem dokunacağı bölgeye hem de ellerine kolonya püskürterek hızlı bir dezenfekte işlemi gerçekleştirmelidir.

 

Evde Maske Takılmalı mı?

Evde maske takmak, dışarı çıkmak zorunda kalan ve düzenli dışarıda vakit geçirenlerin alması gereken önemli bir önlemdir. Bunun sebebi kişinin kendisini her ne kadar korursa korusun havada asılı kalmış Coronavirüs kalıntılarını gözle göremeyerek maruz kalabilecek olmasıdır. Bundan korunmak için atılması gereken ilk adım kişinin hem dışarıda hem de ev içerisinde maske takmaktır. Kişi öksürüyor, hapşırıyor ya da kendini yorgun hissediyor ise evdeyken bile maske takması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Bu semptomlar Coronavirüs sahibi hastalarda da görülebilmesi sebebiyle kişi evdeki diğer bireylere bulaştırabilmektedir. Bu sebeple kişi hafif belirtiler gösterdiği durumda öncelikle maske takmalı, belirtilerinde artış gözlemlediği an vakit kaybetmeden 112 Acil Servise başvurmalıdır.

 

Coronavirüs’ten Şüphe Duyulduğunda Ne Yapılmalıdır?

 Kişilerin Coronavirüs’ten şüphelenmesi halinde öncelikle bakanlık tarafından onaylanan semptomları kendinde aramalıdır. Kişi eğer nefes almakta zorlanıyorsa, kendini yorgun hissediyorsa, kuru ve şiddetli öksürük geçiriyorsa mutlaka vakit kaybetmeden Acil Servise başvurmalıdır. Kişinin zaman kaybetmesi durumunda Coronavirüs sadece hastalıklı kişiye değil, kişinin çevresine de ciddi zararlar verecektir. Gerekli testleri doktorların yapması ve sonucun pozitif çıkması halinde kişi hastanede tedavi sürecine alınır. Fakat kişi hastaneye gitmez ve durumu ciddiye almazsa kendisinin ve çevresinin can kaybına sebep olabilir.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi