Coronavirüs Olursam Ne Yapmalıyım?

Coronavirüs Olursam Ne Yapmalıyım?
14:38 - Nisan 24 2020 Cuma

Coronavirüs olursam ne yapmalıyım düşüncesi, coroavirüs salgının tüm dünyayı etkisi altına almasıyla birlikte hemen hemen herkesin sorduğu bir soru haline geldi. Bu soruya yanıt vermeden önce coronavirüs nedir, cornavirüsün belirtileri nelerdir, coronavirüs nasıl yayılır, coronavirüse karşı nasıl önlemler alabiliriz bunları bilmekte fayda var. Böylece coronavirüs hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak virüse karşı daha başarılı bir mücadele sergileyebiliriz.

Coronavirüs Nedir?

Coronavirüs dediğimizde karşımıza farklı çeşitleri olan bir virüs çıkmaktadır. Coronavirüsün farklı çeşitleri aynı zamanda farklı belirtilere sahip çeşitli hastalıklar ortaya çıkarmaktadır. Günümüzde salgına sebep olan coronavirüs çeşidine ise 2019 yılında ortaya çıkması sebebiyle COVID-19 adı verilmiştir. Coronavirüs aslında hayvanlarda bulunan fakat normal şartlar altında insanlara bulaşmadığı için üzerinde fazla araştırma yapılmamış olan bir virüs türüdür. Bu virüs sebebi henüz bilinememekle birlikte hayvanlardan insanlara sonrasında da insanlardan insanlara bulaşarak bir salgın yaratmıştır. COVID-19 adı verilen virüs, Aralık 2019’da belirli semptomlarla Çin’de ortaya çıkarak kısa zamanda tüm dünyaya yayılmış, dünya üzerindeki tüm insanları tehdit eder hale gelmiştir. Hayvanlarda her zaman bulunmasına rağmen, insanlara bulaşarak mutasyona uğradığı anlaşılan virüs üzerinde dünyanın her yerindeki bilim insanları araştırmalar yürütmeye başlamıştır. Yapılan araştırmalar virüs hakkında her gün yeni bir bilgi ortaya çıkarıyor olsa da maalesef bu bilgiler henüz tedavi bulunmasını sağlayamamıştır.

Coronavirüsün Belirtileri Nelerdir?

Coronavirüsün belirtileri incelendiğinde hastalığın bazı genel semptomları olmakla birlikte farklı bünyelerde farklı şekillerde seyrettiği görülmektedir. COVID-19 virüsüne yakalanan bazı insanların hastalığı hafif semptomlarla adeta nezle gibi atlattığı görülmektedir. Ancak özellikle risk grubu olarak adlandırılan ve 65 yaş ve üzeri kişilerle kronik rahatsızlıkları bulunanlardan oluşan kişilerde hastalığın çok ağır semptomlarla ortaya çıktığı ve bunun sonucunda ölümcül olabildiği görülmektedir. Coronavirüsün en sık ortaya çıkan belirtileri ise öksürük, ateş ve solunum güçlüğüdür. Bu semptomlar başka ve daha sıklıkla görülen nezle, grip, alerji gibi rahatsızlıkların belirtileriyle de maalesef karıştırılabilmektedir. Bu nedenle belirtilere sahip olan kişilerin hastalık taşıyıp taşımadıklarını kesin olarak öğrenebilmelerinin tek yolu bu hastalığın ortaya çıkmasıyla birlikte üretilmiş olan COVID-19 testlerinden yaptırmalarıdır.

Coronavirüs Nasıl Yayılır?

Coronavirüsün yayılma durumuna ilişkin tartışmalar sürmekle birlikte tüm araştırmacıların üzerinde uzlaştığı bilgiler mevcuttur. Bu bilgilere göre coronavirüs damlacık yoluyla yani hastalık taşıyan insanların öksürük ve hapşırıklarında etrafa yaymış oldukları tükürük aracılığıyla bulaşmaktadır. Aynı zamanda virüs belirli yüzeylerde uzun süre hayatta kalabilmektedir. Bunun için hastalık yalnızca doğrudan insandan insana değil, virüslü yüzeylere temas halinde dolaylı olarak da bulaşabilmektedir.

Coronavirüse Karşı Nasıl Önlemler Alabiliriz?

Coronavirüs salgınının önüne geçebilmek için bilim insanlarının yapmış oldukları araştırmalar sonucunda belirli tedbirler ortaya konmuştur. Bu tedbirlerden ilki kişisel hijyene büyük önem verilmesidir. Virüsün özellikle ellerimizle dokunduğumuz yüzeylere tutunduğu düşünülecek olduğunda şüpheli her temas halinde ellerimizi en az 20 saniye sürecek şekilde yıkamalıyız. Ellerimizi yıkayamadığımız süreç içerisinde gözlerimize, ağzımıza ve burnumuza dokunmaktan mutlaka kaçınmalıyız. Virüs vücuda doğrudan ellerden değil göz, ağız ve burun yoluyla girmektedir. Kişisel hijyene gösterilen özenin dışından sosyal izolasyon hastalığa karşı alınan bir başka önemli tedbir olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle corona hastalık belirtisi gösteren kişilerin kendilerini evlerinde karantinaya alarak diğer virüsü diğer insanlara bulaştırmanın önüne geçmeleri büyük bir öneme sahiptir. Zorunlu olmadıkça kimsenin evlerinden çıkmaması, çıkmaları gerektiği takdirde de maske ve eldiven kullanmaları, toplu yerlerde sosyal mesafe sınırlarına özen göstermeleri yine salgının yayılmasına yönelik alınabilecek tedbirlerdendir.

Coronavirüs Olursam Ne Yapmalıyım?

Coronavirüs olma durumu yaşandığında çözüm adımlarından ilki; gerekli tedbirleri alarak yani maske, eldiven gibi koruyucu önlemler alınarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak olacaktır. Başvuruda bulunduğunuz sağlık kuruluşu sahip olduğunuz belirtileri de göz önünde bulundurarak gerekli bulduğu takdirde de size test uygulayarak tanı ve tedavi sürecinde sizi en doğru şekilde yönlendirecektir.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi