Coronavirüs Nedir?

Coronavirüs Nedir?
23:48 - Mayıs 7 2020 Perşembe

Coronavirüsün ilk çıkışı 2019 yılının Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde görüldü. Son zamanlarda ortaya çıkan bu yeni Coronavirüs insandan insana bulaşabilen ve solunum yollarını enfekte eden bir virüs grubundandır. Çin’de görülmesinden sonra daha bilindik bir hal alsa da aslında coronavirüs birçok türü bulunan geniş bir virüs grubudur. Coronavirüs zarflı bir yapıda ve dışarıya doğru diken şeklinde çıkıntıları olan bir görünüme sahiptir.

Coronavirüs İnsanları Nasıl Etkilemektedir?

Coronavirüs insan bedenindeki etkileri birçok farklı sistemde gerçekleşebilir. Kimi coronavirüs sindirim sistemini etkilerken, kimisi solunum sistemini etkilemektedir. 2019 yılında ortaya çıkan ve COVİD-19 ismi verilen bu yeni coronavirüs, daha çok solunum yollarını tahrip eder. Çin’in Wuhan kentinde deniz mahsüllerinin satıldığı pazardan insanlara bulaştığı bilinen COVİD-19, insandan insana bulaşabilen bir yapıdadır ve hastalığa yakalanan bireylerin yaşlarına, bağışıklık sistemlerinin durumuna göre farklı etkiler ve ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.

Coronavirüs Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Coronavirüs’ün ortaya çıkışı 2003 senesinde Çin’de SARS adıyla ortaya çıktı. Devamında 2012 senesinde Suudi Arabistan’da MERS adıyla görüldü ve şimdi de COVİD-19 olarak dünyayı ciddi anlamda sarsıyor. 3 tür de solunum yollarını etkiliyor. SARS virüsünün MESK ismi verilen bir kedi türünden bulaştığı bilinmektedir. Aynı şekilde MERS virüsünün de insanlara yakın temasta bulundukları develerden geçtiği göz önüne alınarak, COVİD-19’un da Çin’deki insanların yarasa tüketmelerinden kaynaklandığı dünya genelinde kabul görmüştür.

Coranavirüsün Belirtileri Nelerdir?

Coronavirüs belirtileri, vakanın ağırlığına ve yakalanan kişinin bağışıklık sisteminin ne kadar dayanıklı olduğuna göre değişebilmekle beraber ilk ortaya çıktığında yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtiler göstermektedir. Daha ileri vakalarda virüs böbrek yetmezliği, solunum yetmezliği vb. belirtiler gösterebilir. Hatta ölümle sonuçlanabilmektedir. Coronavirüsünü grip gibi diğer hastalıklardan ve alerjilerden ayırt edebilmek için kas ve eklem ağrıları, aşırı halsizlik ve boğaz ağrısı gibi başka belirtilerinin olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

Coronavirüs Nasıl Bulaşmaktadır?

Coranavirüsün bulaşma yolları, diğer solunum yolu hastalıklarının birçoğunda olduğu gibi damlacık yolu olarak bilinmektedir. Damlacık saçılması olarak bilinen bu yayılma biçimi, hastalıklı olan kişinin öksürmesi veya hapşırması durumunda çevresindeki kişilerin mikrobu alması anlamına gelir. Doğrudan hastalıklı kişiyle böyle bir temasa geçilmese de damlacık bulunan herhangi bir nesneye temas etmek, hastalığın bir başka bulaşma yoludur.

Coronavirüsü Risk Grubunu Kimler Oluşturur?

Dünya Sağlık Örgütü Coronavirüs için en fazla risk taşıyan grubun bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler olduğunu belirtmiştir. Hastalıklı kişilerle aktif temas halinde olan sağlık çalışanlarının da risk grubunda olduğu belirtilirken, ölüm oranları göz önüne alınarak 65 yaş ve üstünün de risk grubunda olduğu belirtilmektedir. Genç bireylerin hastalığı daha hafif atlattığı söylenirken, 65 yaş üstü bireylerin dışında kronik hastalığı olan kişilerde de coronavirüsü ölüm riski yüksektir.

Coranavirüsün Ölüm Oranları Nedir ?

Coronavirüsün ölüm oranları yaş aralığına göre aşağıdaki gibi belirlenmiştir.

  • 60 yaş ve üstü için % 3.6
  • 50-60 yaş aralığı için % 1.3
  • 40-50 yaş aralığı için % 0.4
  • 39 yaş ve altı için % 0.2

Coronavirüse Karşı Tanı Koyma ve Test Aşaması Nasıldır ?

Coronavirüsün kesin tanısı, laboratuvar ortamında gerçekleştirilen moleküler testler ile konulabilir. Vakanın belirtilerini gösteren kişilerden alınacak balgam vb. örnekler üzerinde, virüsün genetik yapısının bulunmasına dayalı olarak tanı konulur.

Coronavirüsün Tedavisi Nasıl Yapılır?

Coronavirüs için belirlenmiş tedavi yöntemi, kesin ve sistematik olarak henüz yoktur. Hastalık virüs temelli olduğu için zatürrede uygulanan tedavilerin uygulanıp uygulanamayacağı araştırılmaktadır. Tanı koyulan kişideki hastalığın belirtilerini yok etmek için ateş düşürücü ilaçlar vb. kullanılmaktadır. Coranavirüs aşısı ve tedavisini bulmak için çalışmalar sürmektedir.

Coronavirüse Karşı Ne Önlem Alınabilir?

Coronavirüse karşı alınabilecek önlemler, günlük hijyen kurallarına uymak, elleri sürekli yıkamak ve dezenfektan kullanmaktır. COVİD-19 gibi virüsler sabunla yıkanmaya ve dezenfektanlara karşı dayanıksızdırlar. Temel hijyen kuralları dışında kalabalık ortamlardan uzak durulmalı, hastalık ihtimali taşıyan kişilerle yakın temasa geçilmemeli, öksürme, hapşırma gibi durumlarda ağız kapatılmalı ve mendil kullanılmalıdır. Coronavirüsü için alınabilecek en iyi önlemler bu şekildedir.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi