Coronavirüs Nasıl Anlaşılır?

Coronavirüs Nasıl Anlaşılır?
15:25 - Nisan 28 2020 Salı

Corona virüsünü anlamanın yolları, belirtileri takip etmekle başlar. Corona virüsünü anlamak için, öncelikle sizde belirtilerinin olup olmadığına bakmanız gerekiyor. Corona virüsü belirtileri;

  • Yüksek ve düşmeyen ateş
  • İlk olarak balgamlı başlayıp, kuru devam eden öksürük
  • Eklem ve kas ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Burun akıntısı
  • Nefes darlığı
  • Son safhada solunum yetmezliği

Virüsün dünya genelinde hastalığa yakalanan insanlarda açığa çıkardığı genel belirtiler, uzmanlar tarafından bu şekilde sayılıyor. Kendinizde corona virüsü şüphesi duymak için, ateşle birlikte başlayan ve devamında bu belirtilerin görüldüğü bir hastalığa yakalanmış olmanız gerekmektedir. Kendinizde gün be gün bu belirtileri fark etmeye başlarsanız, vakit kaybetmeden bir doktora gitmeli ve diğer insanlarla temastan kaçınmalısınız.

Covid-19 Virüsü Diğer Hastalıklardan Nasıl Ayırt Edilir?

Covid-19’un diğer hastalıklarla benzerlikleri, birçok insanın virüsü anlaması konusunda sorun yaşamasına neden olabiliyor. Özellikle ateş, öksürük, burun akıntısı gibi belirtileri, mevsimsel hastalık belirtilerinde de görebilmek mümkün. Fakat Covid-19’u mevsimsel hastalıklardan ayıran bazı farklar bulunuyor.

Corona virüsü, kuluçka süresini tamamladıktan sonra ilk belirtisinde ateşlenme ile ortaya çıkıyor. Grip ya da soğuk algınlığı geçiren birisi, ilk etapta ateşlenmez. Grip ya da soğuk algınlığı gibi bir hastalığa yakalandıysanız, bu hastalıklarda nefes darlığı görülmez. Covid-19’u diğer tüm hastalıklardan ayıran belirtisi, nefes darlığıdır. Bazı alerjik reaksiyonlarda nefes darlığı görülebilmektedir. Fakat alerjik reaksiyonlardan covid-19’u ayırmak için, hapşırma, gözlerde kızarıklık ve yoğun burun akıntısını gözlemleyebilirsiniz. Bu etkiler alerjik durumlarda ortaya çıkar.

Corona Virüsünün Tedavisi Var mı?

Corona virüsünün tedavisi için henüz bir çözüm bulunmuş değil. Uzmanlar bu konuda yoğun bir araştırma içerisinde ve doğru aşının bulunması için, tüm ülkeler gerekli araştırmaları yürütüyor. Fakat şu an için virüsün tedavisinin olduğuna yönelik olumlu bir açıklama gelmedi.

Corona virüsü bir bakteri olmadığı için, bu virüsün tedavisinde antibiyotik kullanılamıyor. Kullanılan antibiyotikler de işe yaramıyor. Bu nedenle sektörde virüsü etkisiz hale getiren bir ilaç şimdilik yok. Virüsün tedavisi, tamamen hastaların bağışıklık sistemine bağlı olarak devam ettiriliyor. Uzman doktorların bugüne dek yaptığı araştırmalara cevaben, virüsün güçlü bir bağışıklık sisteminde yayılım gösteremediği ortaya çıktı.

Corona Virüsü Nasıl Bulaşır?

Corona virüsünün bulaşması, araştırmacıların sonuçlarında damlacık yolu olarak açıklandı. İnsanların tükürüğü ile diğer insanlara ve ortamlara taşınan covid-19, bu damlacıklara temas eden diğer insanlara da bulaşıyor.

Covid-19’un size bulaşması için, virüsün elinize geçtikten sonra, elinizi ağzınıza, gözünüze ya da burnunuza götürmeniz gerekiyor. Bu nedenle mecburi durumlarda dışarı çıkmak zorunda kalan bireyler, maske v eldiven ile gezerek, hem başkalarına hem de kendilerine virüs bulaşması riskini azaltabilirler. Ayrıca uzmanlar ve yönetim, virüsün yayılımını durdurmak ve baş etme konusunda daha güçlü bir konuma geçebilmek için, salgın bitene kadar insanların evlerinden çıkmaması gerektiğinin altını çiziyor.

Corona Virüsünden Korunma Yolları

Corona virüsünden korunmanın yolları, ilk olarak insanlarla teması azaltmaktan geçiyor. Bununla birlikte uzmanlar tarafından yapılan uyarılar şu şekilde;

  • Dışarı çıkmak, çalışmak ya da markete gitmek zorunda olan kişilerin, diğer insanlarla sosyal mesafeyi korumaya özen göstermeleri gerekmektedir.
  • Zorunlu, zaruri bir durum olmadıkça, evlerden çıkmamak hem kendinizi hem de sevdiklerinizi koruyabilmek adına atılacak en önemli adımdır.
  • Dışarı çıkmak zorunda kaldığınız durumlarda, mutlaka maske ve eldiven ile işlerinizi tamamlamanız, kalabalık ortamlardan kaçınmanız gerekmektedir.
  • Dışarıdan eve geldikten sonra, yapmanız gereken ilk şey ellerinizi bol su ve sabunla, en az 20 saniye olmak şartıyla yıkamalısınız.
  • Corona virüsü savaşında kazanan taraf olmak için, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmaya ve doğru beslenmeye, uyku düzeninize dikkat etmelisiniz.
Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi