Coronavirüs Kimleri Öldürür?

Coronavirüs Kimleri Öldürür?
02:25 - Mayıs 21 2020 Perşembe

Dünya genelinde corona virüs kaynaklı ölümler araştırıldığında, virüsün en çok hangi yaş gruplarını ve hangi kronik hastalığa sahip insanları hedef aldığı öğrenildi. Virüsün ölümüne yol açtığı insanları daha çok bağışıklık sistemi zayıf insanlar oluşturuyor. Bu nedenle yaşlılar, virüsten kurtulabilme ihtimali düşük olan kitleyi oluşturuyor. Bugüne kadar görülen vakalarda, corona virüsü savaşını kazanan yaşlılar da oldu. Burada en etkili nokta, bağışıklık sisteminin ne kadar güçlü olduğu.

Corona virüsü ölüm oranları incelendiğinde, dünya genelinde 10 binden fazla ölümün yüzde 95’lik gibi ciddi bir oranını 60 yaş üstü bireyler oluşturuyor.

Hangi Kronik Hastalıklar Corona Virüsünü Tetikliyor?

Corona virüsünü tetikleyen kronik hastalıklar, hastalığa yakalanan vakalar üzerinde ve ölüm oranlarında hayatını kaybedenler sahip oldukları hastalıklara bakılarak paylaşıldı. Yapılan araştırmalar sonucunda, virüse karşı savaşma konusunda bedenin daha güçsüz kalmasına neden olan kronik hastalıklar;

  • Kronik solunum hastalıkları
  • Kalp yetmezliği ve buna benzer kalp hastalıkları
  • Hipertansiyon
  • Diyabet

Bu hastalıklardan birine sahip olan bireylerin kendilerine diğer insanlardan çok daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor. Özellikle 60 yaşın üzerinde kronik bir rahatsızlığı olan bireylerin, net bir şekilde sokağa hiçbir nedenle çıkmamaları gerekmektedir. Hastalığa karşı gelebilmek için bağışıklık sisteminin güçlü olmasıyla birlikte, kronik bir hastalığa sahip olmamak da önem taşımaktadır.

Corona Virüs Çocukları Öldürüyor mu?

Corona virüs çocuklarda ölüm oranı araştırmalarında, virüsün çocuklarda ciddi bir ölüm oranı oluşturmadığı görülmektedir. Bugüne kadar corona virüs kaynaklı olarak gerçekleşen ölümlerde, 9 yaşından daha küçük bir çocuğun ölmediği kayıtlara geçmiştir. Fakat virüs, bebeklere de bulaşabilmektedir.

Daha önce corona virüsüne yakalanan henüz 1 yaşını doldurmamış bebekler oldu. Bugüne dek hiçbir bebeğin hayatını kaybetmemiş olmasına bağlanarak, bu konuda alınması gereken önlemlerin bırakılmaması önerilmektedir. Virüsün bulaşmama riskinin olduğu herhangi bir yaş grubu yok. Az da olsa corona virüs ölüm oranları tablosunda, genç bireyler de yer almaktadır. Bu nedenle, virüsten sadece yaşlıların değil, herkesin kendisini koruması ve önlemlerini alması gerekmektedir.

Yaş Gruplarına Göre Corona Virüs Ölüm Oranları

Yaşlara göre corona virüsü ölüm oranları tablosuna bakıldığında, ölüm oranlarının şu şekilde olduğu görülür;

  • %0,02: 20 – 29 yaş aralığı
  • %0,2: 30 – 39 yaş aralığında
  • %0,9: 40 – 49 yaş aralığında
  • %3,7: 50 – 59 yaş aralığında
  • %11,6: 60 – 69 yaş aralığında
  • %34,5: 70 – 79 yaş aralığında
  • %39,7: 80 – 89 yaş aralığında
  • %9,4: 90 yaş ve üzeri

Dünya genelinde gerçekleşen toplam ölümlerde, yaş aralıklarına göre ölüm oranlarının bu şekilde olduğu açıklanmıştır. Yaş gruplarına göre ölüm oranlarına bakıldığında ve iyileşme oranları kıyaslandığında, iyileşme ihtimali en düşük olan yaş grubunun, 80 yaş ve üzeri olduğu tespit edilmiştir. Bu virüsten en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan İtalya’da gerçekleşen ölümlerin %95,2’lik kısmı, 60 yaş üzerini kapsamaktadır.

Corona Virüsünün Ölümcüllük Oranı Yüzde Kaç?

Corona virüsü ölümcüllük oranı hakkında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından açıklama yapıldı. resmi olarak Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamalara göre, bu virüsün ölümcüllük oranı %1 ila %2 arasında değişiyor. Açıklanan bilgilere bakılırsa, Dünya Sağlık Örgütü şöyle diyor;

  • %81’lik dilim hastalığı hafif atlatıyor
  • %14’lük dilim etkilerini ciddi hissediyor
  • %5’lik dilim ağır semptomlar yaşıyor

Geriye kalan %1 – 2 aralığındaki dilim, hastalıkla baş edecek gücü kendisinde bulamayabiliyor. Corona virüs ölüm oranları, ülkeler genelinde değerlendirildiğinde yine en çok yaşlıların öldüğü görülüyor. Bu nedenle ülkemiz içerisinde buna yönelik getirilen kurallar çerçevesinde hareket etmek, yaşlıların korunması açısından önem taşıyor.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi