Coronavirüs Hava Yoluyla Bulaşır mı?

Coronavirüs Hava Yoluyla Bulaşır mı?
22:40 - Mayıs 18 2020 Pazartesi

Corona virüsünün hava ile bulaşması, yapılan araştırmalar sonucunda düşük bir ihtimal olarak görülmüştür. Fakat virüsün havada asılı kaldığı tespit edildi. Bu araştırma, NEJM’de yer alan çalışmada kaydedildi. NEJM araştırmacıları, virüsü bir sprey yardımı ile bir odada havaya sıktılar. Yapılan testler sonucunda virüsün uzun süre havada asılı kaldığı sonucuna ulaşıldı ve bu durum dünya ülkeleri ile paylaşıldı.

Fakat East Anglia Üniversitesi’nden Paul Hunter, araştırmacıların bu bulgusuna şöyle bir not düştü; virüsün sprey ile havaya sıkılmasıyla, öksürük ya da hapşırma ile ortama girmesi aynı değildir. Hunter, hapşırma ve öksürükle, damlacıklarda barınan virüsün, spreyle havaya bırakılmasından daha hızlı bir şekilde yere düştüğünü, bu nedenle insanların birbirleriyle arasındaki mesafeyi koruması gerektiğinin altını çizdi.

Corona Virüsü Hangi Yollarla Bulaşır?

Corona virüsünün bulaştığı yollar denildiğinde, ilk olarak temas faktörü kendisini göstermektedir. Corona virüsü, insanlara damlacık yoluyla bulaşır ve bu nedenle iki insanın arasındaki mesafe konusunda gerekli önlemleri alması oldukça önemlidir. En az 1 metre olarak açıklanan bu mesafe, virüs taşıyıcısından geçecek olan virüsün önünü kesebilmektedir.

Virüs taşıyıcısı olan bir birey hapşırdıktan sonra, onunla el sıkışmak, virüsün diğer kişiye geçmesine neden olabilir. Bu nedenle hem taşıyıcıların hem de sağlıklı bireylerin maske kullanması önerilmektedir. Virüsün havada asılı kalma ihtimaline karşılık, yine maske ile gerekli önlemler alınmış olur.

Corona Virüsü Havada Ne Kadar Süre Asılı Kalır?

Corona virüsün havada asılı kalma süresi, NEJM araştırmacıları tarafından yapılan sprey testinde, 3 saat olarak saptanmıştır. Virüsün sprey aracılığı ile havaya bırakılmasının ardından, 3 saat içerisinde kendi kendine yok olduğu gözlemlendi ve havada asılı kalma süresi deney sonucunda 3 saat olarak paylaşıldı.

Bu nedenle corona virüsü olan birine temas edilmese bile, bireylerin maske takması ortamda bulunan virüsten korunabilmek adına da oldukça önemlidir. Kalabalık ve kapalı ortamlar, bu anlamda her zaman risk taşımaktadır ve uzmanlar virüsten korunmak için en güvenli yerin ev ortamı olduğunun altını çizmektedir.

Corona Virüsü Paketlerin Üzerinde Yaşar mı?

Corona virüsü paketler aracılığıyla bulaşma riski, yapılan araştırmalarda düşük olarak paylaşılmıştır. New England Tıp Dergisi tarafından yayınlanan makalede yer alan bilgilere bakarak sunulan bu bilgiye göre, markettik gıdaların paketlerinden, kargo paketlerinden ya da yemek siparişleri paketlerinden, virüsün bulaşma ihtimalinin düşük olduğu söylenmiştir. Fakat yine de bu konula ilgili, net olarak bulaşmayacağı yönünde bir açıklama yapılmamıştır.

Corona virüsün, her yüzeyde bir yaşam ömrü bulunuyor ve her yüzeyde belli bir süre yaşayabiliyor. Bu nedenle ihtimalin düşük olmasına karşın, yine de dışarıdan eve giren paketler konusunda, bireylerin hassas olmasında fayda olduğunun altı çiziliyor.

Corona Virüsü Plastik ve Çelik Üzerinde Uzun Süre Yaşar

Corona virüsünün yüzeylerde yaşama süresi, her yüzeyde değişiklik gösteriyor.  Bu konuya ilişkin yapılan araştırmalarda, virüsün hangi yüzeyde ne kadar yaşadığı bilgisi şu şekilde paylaşıldı;

  • Corona virüsü karton yüzeylerde 24 saat yaşayabiliyor
  • Karton yüzeylerde 3 – 4 saat aralığında yaşayabiliyor
  • Plastik ve çelik yüzeylerde 3 – 4 gün aralığında hayatta kalıyor.

Bu süreler, virüsün tamamen yok olması için geçmesi gereken sürelerdir. Corona virüsü cansız herhangi bir yüzeye bulaştığında, ilk halini yavaş yavaş kaybetmeye başlar. Yani plastik ve çelik yüzeylerde, 6 – 8 saat içerisinde yarı ömrü gider ve bu da etkisini kaybetmesini sağlar. Bu nedenle virüs insan vücudundan çıkıp, paketlerin üzerine geçtiğinde, direkt insansan insana bulaştığındaki kadar etkili olamaz.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi