Coronavirüs Hangi Yaştakiler İçin Tehlikeli?

Coronavirüs Hangi Yaştakiler İçin Tehlikeli?
16:42 - Mayıs 2 2020 Cumartesi

Coronavirüs riskli yaş grupları için büyük tehlike oluşturmaktadır. Özellikle tüm dünya ve ülkemizdeki ölüm vakaları, 60 yaş ve üzeri en az bir kronik rahatsızlığı olan kişilerde görülmektedir. Coronavirüsle tehlikesi ile mücadele kapmasında ülkemizde oluşturulan Coronavirüs bilim Kurulu’nun üyelerinden olan Profesör Doktor Ateş Karan coronavirüsünün grip virüsüne çok benzerlik gösterdiğini ve 60 yaşını geçmiş kişilerin büyük risk taşıdığını belirtmiştir.

Coronavirüs Karantina Süresinin Önemi Nedir?

Coronavirüs karantina süresi özellikle riskli yaş grupları ve kronik hastalığı bulunan kişilerde mutlaka uyulması gereken bir süredir. Bu süre 14 gün olarak belirlenmiştir. Uzmanlar virüsün kuluçka süresince kişilerin 14 gün karantina kuralına uymasını şiddetle tavsiye etmektedir. Kişiler özellikle virüsün bulaşıcı riski yüksek mekânlarda bulunmalarından sonra evlerinde kendilerini 14 gün boyunca dış hayattan izole etmelidir. Yurt dışından veya umre seferlerinden dönen kişiler özellikle uzmanların belirlediği 14 gün kuralına mutlaka uymalıdır. İzolasyonun asıl amacı kişilerin temas düzeylerini kontrol altına tutarak olası yeni vakaların önüne geçmektedir. Eğer kişiler kendilerini yaşamdan izole tutamazsa bu durumda yeni vakaların artışı kaçınılmaz olmaktadır. Coronavirüsü tehlikesi ile mücadele kapsamında ülkemizde oluşturulan Coronavirüs Bilim Kurulu üyelerinden Profesör Doktor Hüseyin Yılmaz vakanın erken tespiti için kişilerin 14 gün boyunca kendilerini gözetim altında tutmaları gerektiği konusunun özellikle altını çizmiştir.

Hangi Risk Grupları Coronavirüsten Uzak Durmalıdır?

Risk grupları uzmanların tavsiyelerine göre temastan mutlaka kaçınmalıdır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en büyük başlıca iki risk grubu 60 yaş üzeri ve kronik rahatsızlığı olan kişilerdir. Ülkemizde gerçekleşen vaka artışları sebebi ile 20 yaş altı da risk grubuna katılmıştır. En az bir kronik hastalığı olan kişilerin bağışıklık sisteminin zayıf olması sebebi ile kendilerini karantina altına almaları beklenmektedir. Risk grupları olası tüm durumlar hakkında kendi kişisel temizliğini ve sağlığını koruyarak virüsten uzak durmalıdır. Risk gruplarının aileleri mutlaka kapalı alanlardan, otobüslerden veya Pazar gibi kalabalık alanlardan uzak durmalıdır. Risk grupları ülkemizde alınan karar doğrultusunda dışarı çıkma yasağı ile kontrol altına alınmıştır. Bu sebeple risk grubu ve aynı evde yaşayan aile bireylerinin de kendi kişisel tedbirlerini almak zorundadır.

Coronavirüsün Risk Gruplarının İçin Para Cezası Ne Kadar?

Coronavirüsü risk gruplarına uyguladığı para cezası 3.150 TL olarak belirlenmiştir. Risk gruplarının alabileceği önlemlerden en önemlisi kesinlikle devlet tarafından konmuş olan sokağa çıkma yasağıdır. Devletin risk gruplarını korumak ve kontrol altında tutmak için yürürlüğe koyduğu yasak virüsün ilk çıktığı zamanlardan beri geçerli olmaktadır. Yasağa uymayan risk grupları hakkında devletin güvenlik kuvvetleri para cezası işlemleri ile risk grubunu caydırmaktadır.

Coronavirüsü Risk Grupları ve Ailelerinin Alacağı Önlemler Nelerdir?

Coronavirüsü risk gruplarının alması gereken önlemler uzmanlar tarafından verilmiştir. Verilen tüm komutlara eksiksiz uyulması hastalığı kontrol altına almak için büyük önem taşıdığı için özellikle risk grubu ve aynı evde yaşadığı aile bireylerinin alması gereken önlemlerden şu şekilde bahsedilebilir:

  • Mümkün olmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.
  • İhtiyaçlar dâhilinde Vefa Destek Hattı, Kaymakamlık, Belediye, Sivil Toplum Örgütleri veya yakın bir komşudan rica edilerek market alışverişlerini yapmaları gereklidir.
  • Dışarı çıkan risk grubu ile aynı evde yaşayan bireyler mutlaka maske ve eldiven takarak 2 m sosyal mesafe kuralına uymalıdır.
  • İlaç, gıda, tıbbi malzeme gibi ihtiyaçlar devlet tarafından hızla karşılanmaktadır. Bu sebeple kişiler telefon veya internet ile ilgili makamlara başvuru yapabilir.
  • Dışarı çıkmak zorunda olan risk grubu aile yakınları eve döndüğünde mutlaka aldıkları ürünleri dezenfekte etmeli, kıyafetlerini değiştirmeli ve mümkünse duşa girmelidir.

Tüm tedbirler Coronavirüs tehlikesi kapmasında risk grubunun enfekte olmaması için özenle yapılmalıdır. Uzmanların verdiği korunma bilgileri doğrultusunda risk grupları mutlaka kurallara uymaya özen göstermelidir.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi