Coronavirüs Hafif Atlatılır Mı?

Coronavirüs Hafif Atlatılır Mı?
01:05 - Nisan 26 2020 Pazar

Coronavirüsün sonuçları virüs tarafından enfekte edilen herkeste aynı olmuyor. Virüsün insan vücudunda ne gibi etkiler yaratacağı konusu ise birçok etkene bağlı olarak değişebiliyor. Bu etkenler kişinin yaşı, bağışıklık sisteminin kuvveti, kronik hastalık durumu vb. gibi faktörler olabiliyor. Coranavirüs hafif atlatılır mı sorusuna cevap olarak ise vakaların yaklaşık olarak %80’inin hastalığı hafif geçirdiği ifade ediliyor. Koronavirüsü hafif şekilde geçirenler ise kuru öksürük ve hafif ateş gibi sorunlarla karşılaşabiliyor. Virüsü hafif şekilde atlatanlar genelde soğuk algınlığı gibi geçiriyor ve bu hastaların geneli genç yetişkinlerden oluşuyor.

Coronavirüs (Koronavirüs) Belirtileri Nelerdir?

Coronavirüsün belirtileri üst solunum yolu enfeksiyonları ile benzerdir. Virüsün en sık görülen belirtileri yüksek ateş, baş ağrısı ve kuru öksürük olarak bilinmektedir. Bu belirtilerin yanı sıra nefes darlığı ve solunum güçlüğü de görülebilmekte ve virüsün ilerlemiş olduğu vakalarda zatürre ve akut solunum sıkıntısı gibi problemlerle de karşılaşılabiliyor. Bu belirtiler hastanın virüsten etkilenme derecesine bağlı olarak değişebiliyor. Hatta bazı hastalar farkına varmadan virüsü atlatabiliyorken bazı hastalarda ise ölümcül sonuçlara sebep olabiliyor. Bu sebeple de virüsün belirtileri görüldüğü takdirde kişide nasıl bir süreç seyredebileceğinin bilinmemesi nedeniyle hastanelere başvurulması ve doktor takibinde kalınması gerekiyor. Genel olarak virüs belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Yüksek ateş
  • Baş ağrısı
  • Kuru öksürük
  • Nefes darlığı
  • Balgamlı öksürük
  • Kas ve eklem ağrıları
  • Solunum yetmezliği
  • İştahsızlık
  • Mide bulantısı ve kusma

Bu belirtileri gösteren kişilerin ise gereken önlemleri alarak (kimseye bulaştırmamak için maske takmak gibi) hastaneye gidip test yaptırmaları gerekiyor. Grip ile birçok ortak belirtisi bulunuyor ancak ateş, boğaz ağrısı ve kas ağrılarının hastalığın en başında görülmesi virüsün korona virüsü olma ihtimalini güçlendiriyor ve ayırt edilebilmesini kolaylaştırıyor.

Her Corona Virüs Hastalığı Öldürücü Müdür?

Coronavirüsünün ölüm ile sonuçlanma oranı Dünya Sağlık Örgütünün açıklamış olduğu verilere göre %3,4’tür yani virüs tarafından enfekte edilen herkes hayatını kaybetmiyor. Bu hastalık aşamalarına göre farklı belirtilerle sonuçlanabilir. Bazı hastalarda basit soğuk algınlığı şeklinde kendini göstererek coronavirüs hafif atlatılır mı sorusuna cevap olurken bazı hastalarda hafif-orta bronşit gibi seyrediyor ve bazı hastalarda da solunum problemleri ve organ yetmezliği gibi sonuçlar yaratabiliyor. Bu da hastaların durumlarına göre değişiklik gösterebiliyor.

  • Hafif vakalarda ortak belirtiler kuru öksürük ve ateş olarak belirtilmekle birlikte hastalarda nadiren boğaz ve baş ağrısı ile halsizlik de görülebiliyor. Evde dinlenme ve ilaç kullanımı ile geçebiliyor.
  • Ağır vakalar da ise vücudun tamamı virüsten etkileniyor. Genelde zatürre formunda kendini gösteriyor ve solunum problemleri oluşturuyor.
  • Kritik vakalar ise vücudun gerekli fonksiyonları yerine getiremediği dolayısıyla ölüm riski yüksek vakalar olarak görülüyor. Organ yetmezliği de bu aşamada sıklıkla görülebiliyor.

Coronavirüs Kimlerde Daha Fazla Görülür?

Coronavirüsün görülme oranı bazı gruplarda daha fazla olsa da her yaştan insanın virüse karşı dikkatli olması gerekiyor. Vakaların en çok görüldüğü grup 50 yaş üstü erkek bireyler olarak tespit edilmiştir ancak bu vakalarda yaş ve cinsiyetin yanı sıra kişiye eşlik eden en az bir hastalığa ratlanmıştır. Bu vakalarda en sık rastlanan hastalıklar ise diyabet, yüksek tansiyon (hipertansiyon), kronik böbrek, kalp ve akciğer rahatsızlıkları, obezite ve kanser olmuştur. Bunun sebebi ise kronik hastalığa sahip olan kişilerin bağışıklık sistemlerinin kronik hastalığı olmayan kişilere göre daha düşük olmasıyla ilişkilendiriliyor.

Coronavirüsünden Korunmak İçin Nasıl Önlemler Alınabilir?

Corona virüsünden korunmak için alınması gereken önlemler arasında en önemli olanı hijyen konusuna önem göstermek yani özellikle el temizliğine dikkat etmektir. Bunun yanı sıra coronavirüs hafif atlatılır mı sorusuna evet cevabının verilmesini sağlayan kişiler gibi güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaktır. Bağışıklık sisteminin gücü kişinin beslenme düzenine bağlıdır ve besinlerle desteklenebilir. Ancak daha temel ve direkt virüse karşı alınabilecek önlemler arasında sosyal mesafeyi korumak, elleri olabildiğince sık ve 20 saniye boyunca yıkamak, el ile yüz bölgesine dokunmamak ve sürekli dokunulan kapı kolları gibi yüzeyleri sıklıkla temizlemek gibi tedbirler sıralanıyor.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi