Coronavirüs Çocukları Öldürür Mü?

Coronavirüs Çocukları Öldürür Mü?
17:40 - Mayıs 12 2020 Salı

Coronavirüse yakalanan çocukların ölme riski son yapılan araştırma ve istatistiklere göre yetişkinlere kıyasla daha düşük olarak ortaya çıkmıştır. Coronavirüs çocuklarda yetişkinlere kıyasla hem daha az görülmekte hem de ölüm oranlarına daha az rastlanmaktadır. Diğer yandan corona pozitif olan çocuklarda az da olsa ölümle karşılaşıldığı görülmektedir. Bu nedenle çocukların corona virüsüne yakalanmayacağını söylemek doğru olmaz. Çocukların yetişkinlere kıyasla corona virüsüne daha az yakalanmasının temel sebebi ise tamamen çocuklar ve yetişkinler arasındaki fizyolojik farktan kaynaklanıyor.

Çocuklar Coronavirüse Yakalanır Mı?

Çocuk yaştakilerin coronavirüse yakalanması ihtimali esas olarak yetişkinlerden daha az değildir. Virüsle temas eden yetişkin de çocuk da enfekte olabilir. Yapılan araştırmalarda çocukların corona virüsüne yakalanma ihtimallerinin düşük olduğuna dair bir kanıt yoktur. Diğer yandan özellikle okulların tatil edilmesi ve sonrasında 20 yaş altı gençlerin sokağa çıkmasının kısıtlanması ile çocukların corona virüsüne yakalanma oranlarında ciddi oranda düşme de olmuştur. Yapılan çalışmalara göre corona virüsüne yakalanma ihtimali en çok olan kişiler şunlardır:

  • Doktor ve hemşireler,
  • Diş hekimleri,
  • Eczacılar,
  • Toplu taşıma şoförleri,
  • Toplu taşıma kullanan kişiler,
  • Market ve mağaza çalışanları,
  • Okullardaki öğretmenler,
  • Okula giden öğrenciler,
  • Çalışan başına 30 M2’den az alan düşen yerlerde çalışanlar.

Coronavirüse Yakalanan Çocukların Riski Daha Mı Düşüktür?

Çocuk yaştakilerin coronavirüse yakalanması durumunda hasta olma riskinin düşük olması aslında bilimsel olarak kanıtlanmış bir sebebe dayanır. Coronavirüs çocuk yaştakilerde corona virüsün tutunarak hastalığa sebep olduğu reseptörlerin çocukların üst solunum yollarında daha fazla ve alt solunum yollarında yani akciğerlerinde yetişkinlere kıyasla çok daha az olması sebebiyle hastalığın daha hafif olarak ve genelde üst solunum yolları enfeksiyonu şeklinde atlatılmasına sebep olur.

Buna karşın yetişkinlerde bu reseptörler akciğerlerde daha fazla olduğu için corona virüsü bu reseptörlere tutunarak akciğer iltihabi ve zatürreye neden olur.

Coronavirüse Yakalanan Çocuklar Daha Çabuk Mu İyileşir?

Çocuk yaştakilerin coronavirüse sebebiyle hasta olması durumunda iyileşme süresi yetişkinlere kıyasla daha kısadır. Diğer yandan şayet çocuklarda kronik bir rahatsızlık veya bağışıklığı baskılayıcı bir ilaç kullanımı varsa bu durumda çocuklarda tedavi sürecinin uzaması söz konusu olabilir. Ancak corona virüs korkusu ile kesinlikle doktora danışmadan çocuklara ek bir destek veya ilaç verilmemeli veya kullandığı mevcut ilaçlar kesilmemelidir. Bunun için şayet alerjik sebepler ile ilaç kullanan çocuklar için doktor tavsiyesi olmadan ilaç kesmenin daha büyük riskler doğuracağı bilinmelidir.

Coronavirüsün Çocuklara Bulaşmaması İçin Ne Yapılmalıdır?

Çocukların coronavirüse yakalanmaması için yapılması gerekenler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Coronavirüs çocuklara aynen yetişkinler gibi sosyal temasla bulaşır. Bu sebeple çocukların da yetişkinler gibi sosyal temasını kısıtlamak gerekir.
  • Çocuklar sosyal temas ve izolasyon konularında yetişkinlerden daha az dikkatlidir. Bu sebeple özellikle salgının yoğun olduğu dönemlerde çocukların birbiriyle teması engellenmelidir.
  • Çocuklara kişisel hijyen konusunda gerekli eğitimler verilmeli ve kendi hijyenlerini nasıl sağlamaları gerektiği öğretilmelidir.
  • Çocukların düşük risk gurubunda olması sebebiyle dışarıda oynamaya çıkarılması veya başkalarıyla teması engellenmelidir. Zira dışarıda akranlarından virüs kapacak çocuklar bu virüsü doğrudan eve ve evde yaşayan yetişkinlere taşıyacaktır.
  • Çocuklara corona virüsü ile ilgili tehlikeler onları korkutmayacak ancak ciddiyetini anlayabilecekleri şekilde anlatılmalıdır.
  • Bu dönemde çocukların salgın sebebiyle yaşadıkları kaydı son derece normaldir. Yetişkinlerin onlardan corona virüs ile ilgili bir şey saklaması onların konuya daha endişe ve korku ile yaklaşmasına sebep olur. Bu sebeple bunun bir hastalık olduğu ancak gerekli önlemler alınırsa korunabilineceği onlara uygun dille anlatılmalıdır.
Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi