Coronavirüs Cinsel İlişkiyle Bulaşır Mı?

Coronavirüs Cinsel İlişkiyle Bulaşır Mı?
16:12 - Mayıs 3 2020 Pazar

Coronavirüs cinsel ilişki yoluyla bulaşması hakkında Dr. Alex George bir açıklama yapmıştır. Açıklamasında coronavirüsün temas yoluyla bulaşmasından dolayı partnerlerden birinin virüsü taşıması durumunda diğerini etkileyeceği için yatak odasında da sosyal mesafenin korunması gerektiğini söylemiştir. Partnerlerden biri virüse sahipse ve hastalığı hafif seyrediyorsa bu durumda cinsel ilişki ile diğer partnerde durumu hafif atlatacak düşüncesinin yanlış olduğunu vurgulamıştır. Her bünye birbirinden farklı olduğu için hastalığı hafif geçiren kişiler bulaştırdıkları kişilerde aynı etkileri beklememelidir. Dr. Alex George coronovirüsün cinsel ilişki ile kesinlikle bulaşabileceğinden fiziki birlikteliği tavsiye etmemektedir.

Cinsel İlişkiden Sonra Partnerlerden Biri Coronavirüsü Olduğunda Ne Yapılmalıdır?

Fiziki beraberlikten sonra kişilerden biri coronavirüsü olduğunda bu durumda mutlaka karşı partner kendini izole etmelidir. Tüm dünya ve ülkemizde kabul gören 14 gün kuralına uyarak virüsü başkalarına bulaştırmamaları gerekir. Bu sebeple teması en aza indirerek evinden çıkmadan bu kendini gözlemlemeli ve sağlık kuruluşunu arayarak durumu bildirmelidir. Cinsel ilişkiden sonra partnerlerden birinin testi pozitif çıktığında diğeri bu durumu mutlaka sağlık birimleri ile paylaşmalıdır. Bu durumda kişiler soğukkanlı ve tedbirli olmalıdır. Panik ile durum içinden çıkılmaz bir hal alacağı için kişiler bu durumda mutlaka evlerinde kendilerini karantinaya almalıdır. Karantinada kişiler kendi komşuları dâhil kimse ile 2 metreden fazla temas haline girmemelidir.

Coronavirüsten Korunmak İçin Fiziki Birliktelikte Önlem Alınabilir Mi?

Coronavirüsten sebebiyle cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılabilir fakat bu kişiyi virüsten korumaz. Coronavirüs testi pozitif çıkmış biri ile prezervatif kullanarak ilişkiye girmek, kişiyi virüsten kesinlikle korumayarak hastalığı kişiye bulaştırır. Bu durumda prezervatif virüse karşı koruyucu bir önlem değildir. Kişilerin mutlaka bu dönemlerde kendilerinden şüphelendiği durumlarda cinsel ilişkiden kaçınması gereklidir. Coronavirüs cinsel ilişki yolu ile bulaşabildiğinden aynı evin içinde bile olsa kişiler temas düzeyini sıfıra indirmelidir. Sosyal izolasyon partnerler arasında da uygulanmaya devam edilmelidir. Eller sıklıkla bol sabun ve su ile yıkanmalı, yüze ve gözlere temastan kaçınılmalıdır.

Cinsel Organ İle Temas Edilince Coronavirüs Bulaşır Mı?

Cinsel organ temasından sonra kişiler eğer virüsün taşıyıcı ise kesinlikle partnerine coronavirüsü bulaştırır. Virüs parçacık yani tükürük ile bulaştığı için kişiler cinsel organın teması sonrasında ellerinden ağız, burun veya göze dokunmaları sebebi ile hastalığı kapabilir. Bu durumda kişilerden biri coronavirüsü taşıyorsa ve hastalığı hafif geçiriyorsa karşı taraf bilmeden temas ederek kendine virüsü alır. Hafif geçiren kişiler kadar şanslı olunmayabilir. Kişilerin bağışıklık sistemleri birbirlerinden farklı olacağından bu durumda virüsü alan kişiler farklı şekilde derecelerde hastalığı geçirecektir. Cinsel organ ile temas etmeden önce partnerin virüsün taşıyıcısı olmadığının kesin bir şekilde bilinmesi gereklidir.

Coronavirüs Varken Cinsel İlişki Nasıl Olmalıdır?

Coronavirüsünün varlığı halen tüm dünyada etkisini sürdürmeye devam etmektedir. Kişiler kendilerinde virüsün olduğunu düşünüyorsa mutlaka ev ve dış mekânda kendini korumalı hastalığı başkalarına bulaştırmamalıdır. Virüs sebebi ile birçok kişi fiziki temastan kaçındığı için ilişkilerinde sorunlar yaşamaktadır. Bu durumun geçici olduğu düşüncesi ile bazı sorunların önüne geçilebilir. Eşler kendi aralarında farklı aktiviteler yapabilir. Coronavirüs cinsel ilişki ile bulaştığından kişiler şu zamanlarda ilişkilerinden kaçınmalıdır. Özellikle tek seferlik ilişkilerde bulunulmaması gereklidir. Tek seferlik ilişkilerde prezervatif kullanılmış olsa bile virüsü taşıyan biri mutlaka bunu karşı partnerine bulaştırmaktadır. Bu sebeple eşler bu durumun geçici olduğunu unutmayarak aralarındaki sosyal mesafeyi koruyarak beraberliklerini sürdürmelidir. Bu konuda kişiler virüsü taşımıyorsa olsa bile her ihtimal düşünülerek hareket edilmelidir. Kişiler evde, dışarda veya toplum içinde şu 3 kuralı mutlaka yerine getirmelidir:

  • Sosyal mesafeye uyulmalıdır.
  • Temastan kaçınılmalıdır.
  • Eller ağız, burun ve göze temas ettirilmemelidir.
Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi