Coronavirüs Aşısı Ne Zaman Çıkacak?

Coronavirüs Aşısı Ne Zaman Çıkacak?
23:50 - Mayıs 7 2020 Perşembe

Coronavirüs salgını kapsamında tüm dünyanın etkisi altında bulunduğu salgın sebebiyle uzman bilim adamları tarafından pek çok ülkede aşı ve tedavi yöntemleri geliştirmek üzere çalışmalara başlanmıştır. Çin’de ortaya çıkan ve buradan tüm dünyaya yayılan yeni tip coronavirüs salgını sebebiyle her gün binlerce insan hayatını kaybetmekte, ülke ekonomileri ciddi zarar görmekte ve ülkeler coronavirüs ile mücadele kapsamında bazı tedbirler almaktadır. Coronavirüs aşısı için Türkiye’nin de içinde bulunduğu birkaç ülke çalışmalara ve gerekli testlere başlamıştır.

Coronavirüs Korunma Yolları

Coronavirüsten korunmak için temel hijyen kurallarına dikkat edilmeli ve uzman tavsiyelerine tamamen uyulmalıdır. Coronavirüsten korunmak için sosyal mesafeye dikkat edilmeli, el ve vücut temizliği gerektiği şekilde yapılmalı ve bağışıklık sistemi güçlü tutulmalıdır. Ülkemizde alınan tedbirler kapsamında vatandaşların kullanımı için maske ve dezenfektan üretimi artırılmış, kısmî sokağa çıkma yasakları uygulanmaya başlanmış ve iletişim kanalları üzerinden evde kalınması ve temasın en aza indirilmesi adına bazı tavsiyeler kamuoyuna duyurulmuştur.

Coronavirüs bulaşıcılığı çok yüksek olan bir virüstür. Bu sebeple semptomlardan herhangi birine sahip olduğunu düşünen bireylerin yapacakları müracaat sonrasında özel ekipler tarafından hastanelere götürülerek virüs testlerinin yapılması sağlanmaktadır. Bununla birlikte bireylerin kendi karantinalarını oluşturmaları ve kurallara uymaları şiddetle tavsiye edilmektedir. Herhangi bir şekilde virüsle temasının bulunma ihtimali olan bireyler kendilerini 14 gün süreyle karantinaya almalıdır. Virüsün vücuttaki kuluçka süresi 2 ila 14 gün arasında değişmektedir. Bu nedenle bu bireylerin en az 14 gün boyunca karantinada kalmaları, hastalığın tespiti ve yayılmasının önlenmesi açısından son derece önemlidir.

Coronavirüs Tedavi Yöntemleri

Coronavirüs tedavisi anlamında birçok ülkede çalışmalara başlanmıştır. İyileşen hastalardan alınan antikorlar ve hastalıktan korunmak için kullanılan bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar bu tedavi anlamında atılan en büyük adımlar olmuştur. Coronavirüsün bu tipi, yeni tip bir virüs olduğu için gerekli çalışmaların yapılması ve tedavinin bulunması süreci henüz tamamlanmamıştır.

Coronavirüs Aşı Çalışmaları Başladı Mı?

Coronavirüs aşı çalışmaları kapsamında, hayatın normale döndüğü Çin önderliğinde bilgilendirmeler yapılmaya başlanmıştır. Bununla birlikte ülkelerin oluşturmuş olduğu uzman ekipler tarafından da araştırma ve coronavirüs aşısı çalışmaları başlamıştır. Türkiye’de TÜBİTAK tarafından yapılan çalışmalarda “İnaktif Covid-19 Aşısı Geliştirilmesi” projesi başlatılmış ve gerekli fon sağlanmıştır. Tüm dünyada farklı aşı geliştirme çalışmaları başlamıştır ve aşının bu tarz salgınlar için en etkili çözüm yolu olduğu düşünülmektedir. Aşının geliştirilmesi için yapılan çalışmalar kapsamında hasta bireylerden alınacak olan virüsün çoğaltılıp değişik yöntemlerle öldürülmesi, daha sonra belirlenmiş formulasyon ile sağlıklı bireyler üzerinde aşı olarak kullanılması uygulaması üzerine yoğunlaşılmıştır. Aşının kullanılabilmesi için gerekli tüm testlerin yapılması ve aşının güvenilir olduğunun kararlaştırılması gerekir. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucu, bulunan olası tedavilerin test aşamaları henüz sonuçlanmamıştır. Böylece coronavirüs aşısı anlamında kullanılabilir bir tedavi yöntemi henüz geliştirilmemiştir.

Coronavirüs Belirtileri Nelerdir?

Coronavirüs belirtileri veya semptomları, bireyler virüsle temas ettikten sonra vücudunda veya hareketlerinde meydana gelen değişimleri kapsamaktadır. Coronavirüsün bilinen en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Kuru öksürük
  • Yüksek ateş
  • Solunum güçlüğü
  • Zatürre
  • Ağır solunum yetmezliği
  • Böbrek yetmezliği

Bu belirtilerden öksürük, ateş ve solunum güçlüğü hafif semptomlar olarak belirlenmişken, zatürre, ağır solunum yetmezliği ve böbrek yetmezliği ağır semptomlar olarak belirlenmiştir. Ağır semptomlar hafif semptomlara göre daha ölümcüldür. Coronavirüs aşısı anlamında henüz kullanıma hazır bir aşı bulunmadığı için bireylerin bu belirtileri göstermeleri halinde ilgili sağlık kuruluşlarına bildirimde bulunmaları tavsiye edilmektedir. Herhangi bir belirti göstermeden de virüsle temas ihtimali bulunduğu için tüm bireylerin bu anlamda alınan tedbirlere uymaları ve dikkatli olmaları hayatî derecede önemlidir.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi