Corona virüsüne karşı yerli ve milli portatif laboratuvar

Corona virüsüne karşı yerli ve milli portatif laboratuvar
12:00 - Aralık 24 2020 Perşembe

HTL Teknoloji’nin TÜBİTAK desteği ile geliştirdiği ve test aracı olarak tasarladığı mobil laboratuvar Türkiye ve yurtdışından talep görmektedir.

Tuzla Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren ve temiz oda, yüksek biyogüvenlik tesisleri, kuru oda çözümleri üreten HTL Tekno Elektromekanik AŞ’nin Mobil BSL-3 Laboratuvarı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen “biyogüvenlik seviye 3” standartlarına göre tasarlanmış ve imal edilmiştir.

Yerel ve ulusal bir taşınabilir laboratuvar

HTL Tekno Elektromekanik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Naci Sivri, “Dünyada her yıl artan salgın hastalıklarla karşı karşıyayız. Süreç Türkiye’de corona virüs salgını başladığında bize nasıl katkı sağlayacağını düşündük. Taşınabilir bir yüksek biyogüvenlik laboratuvarı kurmaya karar verdik. Bu konuda TÜBİTAK’ın desteğini aldık. Biyogüvenlik seviyesi 3 olan bu laboratuvarı geliştirdik, yani çalışılabilen yerinde teşhis ile gerekli önlemleri anında alarak salgının diğer bölgelere yayılmasını önlemek için önemli bir araç olduğunu düşünüyoruz. çok riskli virüslerde, korona virüslerinde değil. İmalat süreci tamamlandıktan sonra uluslararası sertifikalandırma yaptık. “Şu anda satışa hazır olarak görüşmelerimizi sürdürüyoruz” dedi.

Mobil olmak zaman açısından avantaj sağlar

Üretilen taşınabilir taşınabilir laboratuvarların pandemi sürecinde önemli ölçüde zaman kazandıracağını belirten Naci Sivri, “Alınan numuneler mobil laboratuvarın transfer kutusu bölümünde veriliyor ve içeride“ Pcr ”gibi gerekli testler yapılıyor. . Testlerin yapılacağı ekipman diyelim. Ürettiğimiz sistemin virüsün hiçbir şekilde kaçmamasını sağlayacak, aynı zamanda ortam, personel ve alınan numunelerin de korunduğu bir altyapı oluşturmak istedik. Bunu mobil cihazlarda da yaptık. Mobil olmanın avantajı, biyogüvenlik 3 olan raporların üretilmesinin son derece pahalı olması ve sayısının sınırlı olmasıdır. Bu numunelerin laboratuarlara gönderilmesi, etkilerinin yapılması ve sonuca göre önlemlerin alınması ciddi bir zaman kaybına neden olur. Bu, pandeminin yayılmasında onu önemli bir faktör yapar. Bununla mücadele için bir yol sağlamak istedik ”dedi.

Günlük 80-100 test yapılabilir

Mobil laboratuvarın test sayısından daha hızlı ve yerinde yapıldığını belirten Naci Sivri, “Mobil laboratuvarda günlük yapılacak testlerin sayısı tamamen kullandığınız ekipman sayısına bağlı. Günde yaklaşık 80 ila yüz test yapılabilir. Henüz seri üretime başlamadığımız, bahsettiğimiz ülke ve kurumlar var. İleride anlaşılırsa üretimini ve pazarlamasını yapacağız. “Yurt dışından Hollanda, Makedonya, Azerbaycan ve Malezya gibi ülkelerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz.”

Aykut Zor – Metin Başar

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi