Corona virüse karşı mücadelenin izleyici kahramanları: Dolgu ekipleri

Corona virüse karşı mücadelenin izleyici kahramanları: Dolgu ekipleri
11:00 - Eylül 19 2020 Cumartesi

Corona virüsü ile mücadelede, gün içerisinde birden fazla pozitif vakayla temas halinde olmanın yanı sıra vakanın ve temas halkasının tespiti ve bu kişilerin izolasyonunda önemli rol oynayan radyasyon ekipleri anahtar rol oynuyor salgının kontrolünde rol. Radyasyon ekipleri olumlu vakalara gider ve hastanın durumu hakkında bilgi alır. Hastanın ek bir hastalığı olması durumunda uzman hekimlere başvurarak ilaçları hastaya uygulayan ekipler, pozitif vakanın temas kurduğu kişileri de sisteme dahil ederek takip eder. Vakaların tespiti ve sürecin yönetilmesinde çok önemli bir rol oynayan radyasyon ekipleri, salgının kontrol altında tutulması ve hastalığın erken dönemde tedavisine başlanması açısından hayati öneme sahiptir. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son Bilim Kurulu toplantısının ardından çekim ekibinde çalışan sağlık personeli sayısının 11 bine ulaştığını açıkladı.

Radyasyon ekiplerinin işini kolaylaştıran yeni sistem: Spatial Business Intelligence (MIZ)

Gölbaşı İlçe Sağlık Direktörü Dr. sistem laboratuvara düştükçe ve ekiplerimiz sahada sürekli hareket halinde. Spatial Business Intelligence (MIZ) akıllı bir uygulamadır. Haritada görünen kırmızı noktalar dosyalanmayı bekleyen vakalardır ve mavi noktalar kontaklardır. Halk Sağlığı Yönetim Sistemi (HSYS) adlı veri tabanımıza bir hasta veya iletişim bilgisi girer girmez iki uygulama birbiriyle buluşur ve bu vakaları adreslerinde bulur. Ekranda gördüğünüz yeşiller takımları, maviler kontakları ve kırmızılar kasaları gösterir. Bu programın en büyük avantajı; Alan hakimiyetimiz olduğunda, vakaların nerede yoğunlaştığını da anında görebiliriz. Çünkü işlemi bitiren parçacıklar ekrandan söndürülüyor. Ayrıca temaslı ve bekleyen davaların sayısı fazla olduğunda ekiplere toplu olarak atama yapabiliriz. Örneğin, bir araç kullanarak, temasların alanını ve pozitifleri çizebiliriz. Bu bize sahada çok hızlı bir fırsat veriyor. Ayrıca bu akıllı uygulamanın bizim için bir diğer faydası da sahadaki ekibi takip edebiliyor olmamız. Gelip gelmediklerini, ortalama mesafelerini ve her takıma kaç kişiyi atadığımızı ve onları ne kadar uzağa yolladığımızı görebiliriz. Böylelikle adil bir iş dağılımı yapabiliriz ”dedi.

“83 milyon, çekim ekiplerimizle gurur duyuyoruz”

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Twitter hesabından çekim ekiplerinin fedakar mücadelesine dikkat çekerek “83 milyon çekim ekibimizle gurur duyuyoruz. Virüse “dur” demek için dedektifler gibi izini sürüyorlar. Başarıları dünya televizyonunun konusudur. Peki hangimiz kapımızı çalmalarını isteriz? Hiçbirimiz. Öyleyse maske ve mesafe kuralına uyalım. Temastan uzak duralım ”dedi.

Utku Şimşek – Emre Yüzügüldü

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi