Çocuk nöbeti HDP ve PKK’ya karşı direnişe dönüşüyor

Çocuk nöbeti HDP ve PKK’ya karşı direnişe dönüşüyor
11:00 - Temmuz 24 2020 Cuma

3 Eylül 2019 itibarıyla HDP Diyarbakır İl Müdürlüğü önünde oturma eylemine başlayan aile sayısı gün geçtikçe artmaya devam etti. İlk gün 3 aile ile başlayan oturma eylemi 325 günde 151’e ulaştı. Toplantıya katılan 15 aile çocuklarıyla tekrar bir araya gelirken, bu diğer ailelerin umuduna umut kattı. Türkiye’nin tamamı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile Çalışmaları ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zumrut Selçuk’un parlamenterler, sivil toplum örgütleri temsilcileri, vatandaşlar ve gurbetçilerin aileleri tarafından ziyaret edildiği eylemlerini gerçekleştirdi.

Çocukların HDPE Diyarbakır il ailesinin dağ haklı direnişini kaçırdığı iddia edilen binanın önünde oturmaya başladı, Türkiye’nin dört bir yanından gelen parayı buldu. Ülkenin 81 ilinden Ağrı’dan Edirne’ye, Trabzon’dan Antalya’ya ailelere destek mesajları yağmur yağdı. Terörizmin önünde dik duran ve çocuklarını isteyen aileler, tüm tarafsız partilerin kalbinde bir taht kurdular. Çocuklarını terörizm sıkıntısından kurtarmak isteyen aileler, diğer anneleri harekete geçtikleri bölgeye davet ettiler.

Ailelerin görevdeki haklı direnişi devlet tarafından da desteklenmiştir. Bu bağlamda, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu aileleri ziyaret etti ve onlarla birlikte oldukları mesajını verdi. Bakan Soylu, ailelerini ziyaret ettikten sonra yaptığı açıklamada, “Diyarbakır, Mardin, Kızıltepe, Nusaybin’de herkes HDP örgütlerinin bu annelerin masum çocuklarını dizlerinden alıp terör örgütüne eklediğini biliyor, herkes biliyor ve onların gereksinimlerini yerine getiriyoruz. ” dedim.

Sanatçılar aileleri yalnız bırakmadı

HDP önündeki eylemin 11. gününde sanat dünyasından ziyaretçiler ailelere gelmeye devam ettiler. Yeşilçam sanatçısı Hülya Koçyiğit ve ses sanatçıları Yavuz Bingöl, Muazzez Ersoy, Cengiz Kurtoğlu ve sanatçılar Hazım Körmükçü, Hasan Kaçan, İskender Pala ve yazar Özhan Eren sitedeki aileleri ziyaret ederek mesajlarını iletti. Sanatçılar bir süre annelerle sohbet ederken, kayıp çocukların resimlerini taşıdılar ve gözyaşlarına ortak oldular.

HDP sakinleri, parti binasının etrafına yerleştirilmiş kamera

Vigil sırasında, HDP üyeleri tarafından aileleri psikolojik olarak etkilemek için parti binasının etrafına güvenlik kameraları yerleştirildi. Aileler güvenlik kameralarına hem video hem de ses kayıt yetenekleriyle tepki gösterdi ve yayının Kandil’e yapıldığını belirtti. Nöbetçi babalardan Süleyman Aydın, eski görüntülerin silindiğini ve kanıtların karardığını söyledi ve HDP halkından çocuklarının görüntülerini istedi.

HDP üyeleri kapalı parti binası

HDP üyeleri 4 Kasım 2019’da aile nöbeti nedeniyle parti binasına bir süre girmemeye karar verdiler. Saatin 63. gününde karar veren parti üyeleri bölge müdürlüklerindeki çalışmalarına devam ettiler. Duruma tepki gösteren aileler, HDP halkının kendilerinden kaçtığını belirterek kararlı tutumlarından vazgeçmediler, ancak çocuklarını alana kadar parti binasının önündeki oturma eylemlerine devam edeceklerini söylediler.

Ukrayna Büyükelçisi Andrii Sybiha, Romanya Büyükelçisi Gabriel Catalin Sopanda, KKTC Büyükelçisi Kemal Köprülü, İran Büyükelçisi Mohammad Farazmand, Irak Büyükelçisi Hasan el-Janabi, İngiliz Büyükelçisi Dominick John Chilcott, Hindistan Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya ve Kırgızistan Büyükelçisi Kubanychbek Omuraliev ve Polonya Müsteşarı Dışişleri Bakanlığı Diyarbakır İl Temsilcisi Büyükelçi İbrahim Yağ Robert Przemyslaw Trzeciak, çocuklarının terör örgütünün PKK üyeleri tarafından kaçırıldığı iddiasıyla HDP Diyarbakır İl Müdürlüğü önünde oturan aileleri ziyaret etti. Ailelerle buluşan 8 ülkenin büyükelçileri, annelerinden çocuklarının durumu hakkında bilgi aldı. Aileler çocuklarının ne zaman ve nasıl kaçırıldığını anlatırken, büyükelçilerden kendi ülkelerindeki acılarını paylaşmalarını istediler.

Yaz ve kış korona virüsünü çağırmadılar ve eylemlerine devam ettiler.

Aileler 3 Eylül 2019’da başlayan nöbette bin zorlukla karşı karşıya kaldılar. İlk başta HDP binasının önünde oturan aileler, sonbaharın kendini daha iyi hissettirmesinden sonra yağmur altında hareketlerine devam ettiler. Bir süre devam eden ailelere su geçirmez çadır verildi. Burada, yağmur, kar ve çamurda eylemlerini sürdüren aileler bu kez korona virüsüne rastladılar. Tüm dünyayı etkileyen korona virüsü salgını nedeniyle, 65 yaş ve üstü vatandaşlara getirilen sokağa çıkma yasağı kısıtlamalarında yaş kısıtlaması olan bazı aileler evde nöbetlerini sürdürdüler. Korona virüsü nedeniyle sokağa çıkma yasağı içinde durmayan aileler, kaldıkları öğretmen evinde eylemlerine devam ettiler. Çocuk saatinde 326. güne giren ailelerin tek umudu, bir gün çocuklarına sahip olmaktır.

15 aile çocuk sahibi oldu

326 günde Hacire Akar’ın oğlu Mehmet, Hatice Ceylan’ın oğlu Cafer, Hüsniye-Hüseyin Kaya çiftinin kızı, Halime Kadran’ın torunu, Halil İbrahim Kadran, Necla-Metin Açan’ın oğlu Harun Açan, Nizamettin-Aslıhan Eşrefoğlu’nun oğlu Harun Açan çift, Gevriye Ayhan’ın kızı Pelda, Melik Aslan’ın oğlu Volkan, Muhteber Birlik’in oğlu Veysi, Cahide Alkan’ın oğlu Mehmet Emin, Şahize Altınkaynak’ın kızı Halise Alptekin, Naime Dalmış’ın kızı Tekoşin Açar, Sait Açar’ın oğlu Haşim, Cemal Ertaş oğlu, Ramazan Ertaş, oğlu Sever Fidan, Tayfur Fidan, teröristlerin elinden kaçtı ve aileleriyle tekrar bir araya geldi.

Sedat Irmak

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi