Çobanbaba türbesinin hikayesi herkesi şaşırtıyor

Çobanbaba türbesinin hikayesi herkesi şaşırtıyor
17:31 - Haziran 10 2020 Çarşamba

Osmanlı Devleti’nin 1470 ile 1520 yılları arasında padişah olarak yöneten ve sayısız başarılara imza atan Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran seferinden döndükten sonra yaptırdığı Çobanbaba türbesinin hikayesi herkesi şaşırtıyor.

Çaldıran seferi esnasında Sivas’ın Suşehri ilçesinde bir çoban ile tanışan Yavuz Sultan Selim, çobanın orduyu beslemek istemesini kabul eder ve 3 koç ile tüm ordu o gece doyar. Sonrasında sefere giden ve muzaffer olarak ayrılarak Suşehri’ne geri gelen Yavuz Sultan Selim, bu hikmetli çobanın ölüm haberini alınca onun adına çobanın köyünde bir türbe inşa ettirir.

Çobanbaba türbesinin yanındaki camide görev yapan imam Ömer Çakmaz yaptığı açıklamada bilgisinin kısıtlı olduğunu fakat rivayetlere göre zamanında bu çobanın orduyu misafir etmek istediğini, tek şartının kemiklerin atılmaması olduğunu, Yavuz Sultan Selim’in ise kemiği koynuna sakladığını, çobanın yemekten sonra tüm kemikleri toplayarak koç ve koyunların postuna doladığını ve dua ederek onları ayağa kaldırdığını, yalnızca bir tanesinin sekerek yürüdüğünü ve bunun üzerine Yavuz Sultan Selim’in kemiği çobana verdiğini anlattı. Ömer Çakmaz ayrıca Yavuz Sultan Selim’in çobana seferden sonra görüşeceğini söylediğini fakat çobanın o zaman hayatta olmayacağını Yavuz Sultan Selim’e söylediğini ifade etti.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi