Çıraklıktan Ustalığa Kalaycılıkla Geçen Bir Ömür

Çıraklıktan Ustalığa Kalaycılıkla Geçen Bir Ömür
14:07 - Şubat 23 2019 Cumartesi

60 yıldır Sivas’ta kalaycılık yapan Hacı Korkmaz bu mesleğe çırak olarak başlayıp yaşının ilerlemesine rağmen bu işi severek yapmaya devam ediyor.

Sivas’ta kalaycılık mesleğinde 60 yılını tamamlayan Hacı Korkmaz çırak olarak başladığı bu mesleği yaşının çok ilerlemesine rağmen devam ettiriyor. Çok fazla iş gelmemesine rağmen unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında olan kalaycılığı yaşatmak için bu zor işi yapmaya devam ediyor. Hacı Korkmaz kendisine getirilen bakır kapları ve eşyaları yüksek ateşte kumlama işlemi yaparak temizleyip parlatıyor.

Sivas’ta hayatını geçiren Hacı Korkmaz evli ve 5 çocuk babası. Pulur Mahallesi’nde bulunan dükkanında kalaycılık yapıyor. Sabahın erken saatlerinde dükkanına gelen Korkmaz çok fazla iş gelmemense rağmen dükkanını açıp bu mesleği yaşatmaya çalışıyor. 69 yaşında olan Hacı Korkmaz bu mesleğe çok küçük yaşlarda ve çırak olarak başladığını ve 60 yıldır bu işi severek yaptığını söylüyor. Gelen işin çok az olmasına karşın Korkmaz gelen bakır kapları harlı ateş karşısında kumlama yaparak temizliyor. Türk kültürünün bir parçası olarak bilinen kalaycılığı çok zor olmasına rağmen devam ettiren Korkmaz bu işi teknolojik gelişmelere inat yapmaya ve yaşatmaya devam ediyor.

Bu işi Sivas’ta yapan iki kişiden biri olan Hacı Korkmaz kendilerinden sonra bu işi devam ettirecek bir çırak olmadığı için bu mesleğin unutulacağını belirtiyor. Korkmaz: “Mahalleden bir komşumuz beni buraya 9 yaşında iken getirdi. Bu işi 9 yaşımda öğrenmeye başladım. O zamandan beri devam ediyorum. Önceleri günlük çırak olmak için bir sürü çocuk geliyordu. Şimdilerde bir tane bile gelmiyor. Eskiden bir bakırcının yanında 3-4 kişi çırak olarak çalışıyordu. Şimdi bu iş bir kişiye yetmiyor. Porselen, krom, alüminyum eşyalar çıktı bu işe artık çok fazla ihtiyaç kalmadı.” Dedi.

Bugünlerde bakır eşyaya meraklı olanlar veya anne babasından hatıra olarak kalan eşyaları insanların getirip temizlettiğini ifade eden Korkmaz:”Bizim vaktimiz artık geçti, burada oyalanıyoruz. Bakır eşya yapmıyoruz, yapsan da satılmıyor.”dedi. Korkmaz ayrıca kalaycılığın çok zor ve beceri isteyen bir meslek olduğunu da ekledi.