Çinliler Apple’den Vazgeçip Huawei’yi Tercih Etti

Çinliler Apple’den Vazgeçip Huawei’yi Tercih Etti
21:32 - Haziran 2 2019 Pazar

Yapılan haberlere göre Huawei marka telefonların Çin’deki satışlarında yüzde 130’luk bir artış gözlendi. Çinliler bir dönem keyifle kullandıkları Apple telefonlarını kullanmayı şimdilerde utanç verici olarak görmektedirler.

İki Ülke Arasındaki Ekonomik Rekabetin Etkileri

Amerika Birleşik Devletleri yakın tarihte Huawei marka telefonlara yaptırım uygulayacağını duyurmuştu. İki ülke arasında yaşanan ekonomik rekabetin daha birçok mevzuyu etkileyeceği düşünülmektedir. Yaptırım uygulama kararı alan Amerika’ya karşı Çinliler Apple marka telefonları ve ürünlerini kullanmama kararı aldı. Huawei markasına karşı böyle bir yaptırımın kabul edilemez olduğunu belirten yetkililerin yaptıkları boykot çağrısı, Huawei markalı telefonların satışının yükselmesine neden oldu. Apple markalı telefonların satışlarında düşüş gözlenirken yeni model almak isteyenler tercihini Huawei’den yana kullanmaktadır.

Apple satışları Çinde yüzde 10 civarlarında iken yaptırım uygulaması hadisesinden sonra yüzde 7’lere düştü ve oranın hızla düşmesi beklenmektedir. Amerika Başkanı Trump’ın 70 kadar markanın kara listeye alındığını ve ülkenin ileri gelen şirketlerinin bu markalarla işbirliklerini bitireceğine dair yaptığı açıklamanın ardından Çin hükümetinden bir atak bekleniyordu. Amerika’nın uygulamasına karşı verilen boykot kararı ile uzun yıllardır Apple kullanıcısı olanların telefonlarını son model Huawei ile değiştirdikleri haberleri gelmektedir. Bu boykota Çin’in ileri gelen yöneticileri de dahil olmuş durumdadır.