Çin’de ikinci dalga kaygısı artıyor, 57 yeni vaka kaydedildi

Çin’de ikinci dalga kaygısı artıyor, 57 yeni vaka kaydedildi
14:00 - Haziran 14 2020 Pazar

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yeni tip korona virüsü (Covid-19) salgını için yapılan açıklamada, son 24 saat içinde 57 yeni vaka bildirildi.

Bu sayının günlük olarak 13 Nisan’dan bu yana kaydedilen en yüksek rakam olduğu belirtiliyor. Komisyon, davaların 38’inin yerel kaynaklı ve 19’unun yurtdışında olduğunu belirtmiştir. Başkent Pekin’de yerel vakaların 36’sı tespit edilirken, şehirde ilk kez Wuhan’da ortaya çıkan ve dünyayı etkileyen Covid-19 salgınının başlangıcından bu yana şehirdeki günlük vakaların sayısı kırıldı. Pekin’deki Xinfadi pazarında çalıştığı tespit edilen kişilerin 27’sinin ve 9’unun doğrudan veya dolaylı olarak pazarla ilişkili olduğu bildirildi. Liaoning Eyaletinde diğer iki yerel kaynaklı vakanın görüldüğü ve 38 vakanın tamamının Pekin’deki Xinfadi pazarı ile ilişkili olduğu belirtildi.

Yurtdışındaki 19 vakanın 17’sinin Bangladeş ve Hindistan’dan Guangdong eyaletine gelen iki uçakta tespit edildiği belirtildi. Söz konusu gelişmenin ardından Çin havacılık yetkilileri Dakka-Guangzhou uçuşlarını 1 ay boyunca durdurdu.

Çinli uzmanlardan “virüs farklı” iddiası

Öte yandan Çinli uzmanlar, başkent Pekin’de yeni dalga kaygısına neden olan korona virüsünün daha önce Çin’de yayılmış olan virüsten farklı olduğunu iddia ettiler. Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nde bir epidemiyolog olan Zeng Guang, yaptığı açıklamada, Pekin’deki durumun kontrol edilemezse ikinci bir dalgaya yol açabileceğini söyledi. Zeng ayrıca, alınan numuneler üzerinde virüsün gen sekansının ilk testlerinin sonuçlarının, ülkeye yayılan virüsün türüne benzemediğini ileri sürdü. Çinli uzman, virüsün kaynağı anlaşılmadan önce daha fazla test yapılması gerektiğini belirtti.

Xinfadi pazarından alınan örnekleri incelerken, kesme tahtası üzerinde ithal somon satan bir tezgahta bir korona virüsü bulundu ve somon şüphelerin odağı oldu. Çin’in her yıl farklı ülkelerden, özellikle Şili, Norveç, Faroe Adaları, Avustralya ve Kanada’dan 80 bin ton somon ithalatı yaptığı belirtiliyor.

Çin’deki toplam dava sayısı 83 bin 132’ye yükselirken, şimdiye kadar virüs nedeniyle 4 bin 634 kişi öldü.

Cenk Özkömür

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi