Çilek Alerjisi Hakkında Uzmanlar Uyarıyor: Hangi Belirtilere Dikkat Edilmeli?

Çilek Alerjisi Hakkında Uzmanlar Uyarıyor: Hangi Belirtilere Dikkat Edilmeli?
16:02 - Mayıs 8 2023 Pazartesi

Dermatoloji uzmanı Dr. Aykut Aldemir, antioksidan ve C vitamini açısından oldukça zengin olan çileğin, alerjiye yatkın ve hassas bünyelerde çeşitli reaksiyonlara neden olabileceğini söyleyerek, yaygın olarak görülen besin alerjilerinden birinin de çilek alerjisi olduğunu belirtti.

Medicana Sivas Hastanesi’nden dermatoloji uzmanı Dr. Aykut Aldemir, çilek alerjisi hakkında önemli bilgiler verdi. Aldemir, alerjinin, bünyenin bazı maddelere verdiği reaksiyon olduğunu ve vücutta çeşitli belirtilerle kendini gösterdiğini söyledi. Alerjiler toz ve güneş gibi dış etkenlerden kaynaklı olabileceği gibi doğrudan ağız yoluyla alınan gıdalardan da kaynaklanabildiğini belirtti. Çilek alerjisinin, antioksidan ve C vitamini açısından oldukça zengin olan çileğin alerjiye yatkın ve hassas bünyelerde çeşitli reaksiyonlara neden olabileceğini ifade etti.

Çilek içeren kozmetik ürünler de alerji yapabilir

Aldemir, çilek alerjisinin ortaya çıkmasında tek sebebin çileğin gıda olarak tüketilmesi olmadığına dikkat çekerek, “Çileğin ait olduğu meyve familyasında var olan bir proteinden kaynaklanan çilek alerjisi, pek çok farklı sebepten kaynaklı olarak vücutta belirti gösterebilir. Çilek alerjisinin görülmesindeki başlıca sebep, çileğin ağız yoluyla tüketilmesi ve direkt olarak sindirim sistemine karışmasıdır. Ancak çilek alerjisinin ortaya çıkmasında tek sebep çileğin gıda olarak tüketilmesi değildir. Şampuan, el kremi, vücut spreyi veya dudak koruyucu gibi kozmetik ürünlerin çilek içermesi ve cilde teması da aynı şekilde alerjik tepkilere yol açabilir” şeklinde konuştu.

Bu semptomlar varsa çileğe alerjiniz olabilir

Ayrıca, Aldemir çilek alerjisi olanların, çilek içeren gıdaları tüketmeden önce gıda etiketlerini dikkatlice okumaları gerektiğini belirtti. Çilek alerjisi olanlar için alternatif meyve seçenekleri de olduğunu söyleyen Aldemir, “Çilek alerjisi olan kişiler, diğer meyveleri tüketerek C vitamini ve antioksidan ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Örneğin, kivi, mango, ananas, turunçgiller, ahududu gibi meyveler çilek alerjisi olanlar için iyi birer alternatif olabilir” dedi.

Son olarak, Aldemir, çilek alerjisi olanların yaşamlarını kısıtlamasına gerek olmadığını ve alerji belirtilerini azaltmak için doğru tedavi yöntemleriyle normal bir yaşam sürebileceklerini vurguladı.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi