Çiftçilere Sivas’ta tohum dağıtıldı

Çiftçilere Sivas’ta tohum dağıtıldı
21:43 - Mart 29 2019 Cuma

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen ’Üreten Çiftçi Gelişen Sivas’ projesi kapsamında Sivas’taki çiftçilere; yonca, adi fiğ, silajlık mısır ve korunga tohumlarının dağıtımı yapıldı.

Sivas Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, 2019 yılı ‘Kaba Yem Açığın Giderilmesi Projesi’ kapsamında 2 bin 100 çiftçiye tohum dağıtımı yapıldı. Bu proje ile Sivas ve 16 ilçede yem bitkileri üretim alanlarının genişletilmesinin, yem üretim maliyetlerinin düşürülmesinin, kaba yem açığının giderilmesinin, mevcut mera alanları üzerindeki otlatma baskısının azaltılmasının amaçlandığı belirtildi.

Tohum dağıtım töreninde konuşan Vali Salih Ayhan, Sivas topraklarının tarım potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu belirterek, bu potansiyeli ortaya çıkarabilmek için iyi bir ekiple ‘Üreten Çiftçi Gelişen Sivas’ başlığı altında verimli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Projenin ilk aşamasında 155 ton tohumun dağıtılacağını belirten Vali Ayhan, “2023 kalkınma hedefleri açısından ülkemizde tarım politikası tamamen üretim odaklı bir anlayışa dönüşmüş durumda. Tarımın milli bir politika olması açısından biz yerel imkanlarla iyi bir heyecanımızla birlikte bunu devam ettireceğiz. Çiftçilerle el ele vererek Sivas’ı çok yakın bir zamanda tarımsal üretim potansiyeli açısından zirveye taşıyacağız. Bu konuda çok ciddi anlamda gayretimiz var” dedi.

Üretim yapılmasını yanında ürünleri pazarlamaya yönelik de çok büyük projeler hazırladıklarını belirten Ayhan, “Sadece üretim yapmayacağız. Bu üretimle beraber şehrimizin ekonomisine katkı sağlayacak iyi bir mekanizma kuracağız. Bunu ileride açıklayacağız. Tüm alanları dolduracağız. Daha önce açıkladığımız 15 projenin adım adım hepsini yapacağız.” şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız ise projenin uygulanmaya başlanmasından sonra gelir artışının görüleceğini söyledi. Ayrıca yem bitkisi üreten çiftçi sayısında ve üretim alanı miktarında artma beklenildiğini belirtti. Yem maliyetlerinin azaltılması ile hayvancılık faaliyeti gösteren üreticilerin kazançlarının artacağı ve bunun bölge hayvancılığının gelişmesine katkı sağlayacağını kaydetti. Yapılan konuşmaların ardından çiftçilere tohumlar dağıtıldı.