Çiftçilere 780 milyon liralık tazminat ödenecek

Çiftçilere 780 milyon liralık tazminat ödenecek
10:12 - Haziran 11 2020 Perşembe

Türkiye’de 2020 yılında şiddetli kar yağışı, aşırı ısı, aşırı yağmur, dolu, güneş yanığı, sel baskını, çığ, deprem, don, fırtına, sel, toprak kayması, hortum, yıldırım gibi felaketler nedeniyle 57 ilde don ve Ormancılık, 163 bin 850 üreticiye ait 4 milyon 328 bin 685 dekar alanın etkilendiğini belirtti. Bekir Pakdemirli şunları söyledi:

“Bu felaketlerin büyük bir kısmı Mayıs ayında meydana geldi. TARSİM’in tarım sigortası kapsamındaki afetlerle ilgili olarak yaptığı hasar değerlendirme çalışmaları sonucunda, yaklaşık olarak ödenmemiş tazminat talepleri dahil olmak üzere 780 milyon lira tazminat ödenecektir. Değerleme çalışması tamamlandıktan sonra hasar tazminatı ödemeleri yapılacaktır. ”

Bakan Pakdemirli, TARSİM’in tarım sigortası kapsamındaki felaketler için tarım sigortası kapsamındaki riskler ve tarım sigortası kapsamına girmeyen afetler, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine başvurabileceğini ve ziraat ertelemelerini talep ettiğini söyledi borçlanma senetleri.

İl acil destek ödeneği talep edilebilir

Pakdemirli, İl / İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin TARSİM kapsamına girmeyen afetlere ilişkin hasar tespiti çalışmalarından sonra, ilgili valiliklerin İdari İşler Başkanlığı’ndan İl Acil Yardım Bursu talep edebileceğini belirtti.

“TARSİM’e aşırı sıcaklıkları dahil etmek için çalışmaya başladık”

Pakdemirli, Mayıs ayında ani sıcaklık değişimleri nedeniyle Akdeniz ve Ege bölgesindeki bazı illerde narenciye, zeytin ve bağ üretim alanlarında küçük meyve dökümlerinde artış olduğunu belirtti.

“Ülkemizde ilk kez, narenciye meyvelerini olumsuz etkileyen ilk kez aşırı zarar gördü. Aşırı ısı hasarı tarım sigortası kapsamında değildir. Bu konudaki talepleri de dikkate alarak önümüzdeki yıl itibarıyla TARSİM kapsamında narenciye sıcaklık kaybını da içeren bilimsel bir çalışma başlattık. ”

Bakan Pakdemirli, tarımın doğal afetlerden en fazla etkilenen sektör olduğunu belirterek, çiftçilerin tarım sigortası yaptırması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi