Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: “Ülkemizde dönüştürmemiz gereken 1,5 milyon konutumuz var”;

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: “Ülkemizde dönüştürmemiz gereken 1,5 milyon konutumuz var”;
15:12 - Ekim 8 2020 Perşembe

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Esenler, 15 Temmuz mahallesinde 1.617 konutun temel atma törenine katıldı. Esenler 15 Temmuz Mahallesi 3. Kısım’da yapılan temel atma törenine Bakanlık Kurumunun yanı sıra Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, TOKİ Başkanı Ömer Bulut ve davetliler katıldı. Açılış konuşmasını Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu yaptı. Daha sonra TOKİ Başkanı Ömer Bulut kürsüde bir konuşma yaptı. Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde son 18 yılda tarihi projeler de dahil olmak üzere toplam 250 milyar yatırım yapıldığını, 100 milyar TL yatırım yapıldığını belirtti. çevresel ve kentsel planlamada. Kurum, “Dar gelirli vatandaşlarımız için 21.562 sosyal konutumuzu yükseltirken, İstanbul’da 34 milletten bir bahçe inşa ederken diğer taraftan gürültü sorununu çözmek için ses ve gürültü bariyerleri inşa ediyoruz” dedi.

“1,5 milyon riskli konuttan 300 bini İstanbul’da”

Ülkemizde riskli bölgeler listesinin başında İstanbul gelmektedir. Bu anlamda İstanbul’u yerinde, gönüllü ve hızlı bir şekilde mahalle sokak sokak sokak hazırlıyoruz. Kartal’da bir bina İstanbul’un bir ucunda kendiliğinden çökerken, Kağıthane’de istinat duvarı çöküyor. Yani deprem olmasa da İstanbul’da hayatımızı kaybediyoruz. Üniversitelerimiz, bilim adamları ve Bakanlığımızın çalışmaları ile ülkemizde acilen dönüştürmemiz gereken 1.5 milyon konutumuz olduğu ortaya çıktı. Bu konutların 300 bini İstanbul’da ”dedi.

İstanbul’da riskli binalar ile ilgili açıklamalarına devam eden Bakan Kurum, “İstanbul’da 72 bin binayı riskli bina statüsüne aldık, yeniliyoruz. 62 bin yani 306 bin konut ve işyerini yıktık. İstanbul’da ayrıca deprem anında binaların hemen yıkılabileceği riskli 65 bölgemiz var. Bu riskli bölgelerde 36 bin binamız var. İstanbul’un hemen her yerinde dönüştüğümüz bölgelere yakın, yeni yerleşim alanı olarak kullanıma uygun, 35 bin hektarlık 39 adet rezerv alanımız var. Yeni konutlarımız da bu alanlarda yükselişte ”dedi.

Bakan Kurum, Anadolu Yakası’nda Avrupa Yakası’nda başlatılan dönüşümü başlatacak olanların da başladığını belirterek, “Büyük İstanbul Dönüşümü kapsamında Esenler’de, Güney Rezerv Yapı Alanımızda ilk kısımda inşaat çalışmalarımız devam ediyor. projemizin. Bu projede 10 bin rezerve ev inşa ediyoruz. Konutlarımızın birçoğunun inşaatını tamamlamak üzereyiz. Bu alanda inşa ettiğimiz toplam 2 bin 30 konutun 72’sini yıl sonunda, 958’ini 2021’in ilk yarısında tamamlayacağız. Bugün yeni 1.617 konutumuzun temellerini atıyoruz. 402 milyon lira yatırım bedeli. İstanbullulara buradan müjdeli bir haber vermek istiyorum. İstanbul Avrupa Yakası Anadolu yakasında 60 bin konutluk benzer bir projeyi hayata geçireceğiz. İstanbul’daki 300 bin konutumuzun dönüşümünü 5 yıl içinde tamamlayacağız. 60 bin konutluk bu dev projeyi dünyaya örnek olarak bir an önce tamamlayacağız ”dedi.

Konuşmasının ardından evlerin temeli atıldı.

Medeni Topaloğlu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi