ÇEDAŞ’tan elektrik kesintilerine anında müdahale

ÇEDAŞ’tan elektrik kesintilerine anında müdahale
17:41 - Mart 28 2019 Perşembe

Elektrik dağıtım sektöründe yapmış olduğu teknolojik yenilikler ve yatırımlarla bu sektörde önemli adımlar atan Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. ( ÇEDAŞ) kesintilere anlık müdahale ediyor. Uzaktan kontrol ve izleme merkezi (SCADA) ile Dağıtım Yönetim Sistemi (DMS) sayesinde daha abonelerden arıza bildirimi ve ihbar gelmeden arızaları tespit edip kesintilere karşı hızla çözüm üretiliyor.

ÇEDAŞ’ın elektrik dağıtım hizmetinde ileri teknolojiyi bu sektöre taşımasının sonuçları rakamlara da yansıdı. ÇEDAŞ uzaktan kontrol ve kumanda merkezi SCADA’ya birimlerinin büyük çoğunlunu bağlayan ve bu sayede SCADA Merkezi üzerinden müdahale edilen kesintilerin yüzde 85’ini 0-10 dakika arasında çözüme kavuşturmayı başardı. Söz konusu kesintilerin yüzde 68’i ise 3 dakika dolmadan gidermeyi başarıyor.

190 istasyonun tümü SCADE ile kontrol edilebiliyor

Elektrik kesintilerinde kesinti noktasını belirleme ve trafonun hangi hattan beslendiğini görme olanağı sağlayan merkezi sistem özelliğine sahip SCADA sistemi, arıza esnasında manevra yapma imkanı tanıyarak arızalanan hatta, farklı bir hattan enerji vererek arızanın tamiri sırasında sistemi elektriksiz bırakmıyor. Hizmet kalitesini en üst düzeye taşımak ve sektörün ilk sıralarında yer almak için özelleştirme sürecinin ardından aralıksız olarak yatırımlarına devam eden ÇEDAŞ 2015 yılında ilk adımını attığı SCADA sistemine 2018’de 50 istasyonu daha ekleyerek büyüttü. Böylece 2018 sonu itibarıyla firmanın hizmet verdiği Sivas, Tokat ve Yozgat’ta toplam 190 istasyon SCADA’ya entegre edilerek uzaktan izlenir hale getirildi.

Elektrik kesintisinden nerelerin etkilendiği görülüyor

Kesinti yaşandığı anda SCADA üzerinden alternatif besleme noktaları aracılığıyla arıza bulunan bölgeye enerji verildiğine işaret eden ÇEDAŞ Genel Müdürü Niyazi Kıvılcım,”Saha envanterinin dijital haritasını içinde barındıran Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), müşteri bilgilerini içinde barındıran Müşteri Yönetim Sistemleri (CC&B) ile entegrasyonu bulunan Dağıtım Yönetim Sistemi sayesinde hangi abonenin hangi trafodan ve elektrik direğinden enerji aldığı bağlantısal olarak kayıtlı ve izlenebilmekte. Tüm bu teknolojileri entegre bir şekilde içerisinde barındıran SCADA Merkezi sayesinde kesintinin olduğu şebeke unsurunun ve kesintiden hangi abonelerin etkilendiği görülmekte. Bu teknoloji abonelerden kesinti ihbarı gelmeden kesintiye müdahale imkanı sağlamaktadır. Ayrıca SCADA Merkezi üzerinden on-line olarak elektrik şebekesi unsurlarına uzaktan müdahale edilebildiği için iş süreçleri hız kazanmakta. Ekiplerin kesinti noktasına gitmesine gerek kalmadan kesinti on-line olarak uzaktan yapılan manevralarla giderilebilmekte” dedi.

Kıvılcım, “DMS sayesinde şebekemizde bulunan sayaçlardan aldığımız veriler ile abonelerimizin bildirim veya ihbarda bulunmasına gerek kalmadan sistem ilgili şebeke unsurları için kendiliğinden iş emri oluşturmakta. Yaptığımız teknolojik yatırımların sonuçları kesintiye müdahale sürelerindeki yaşanan düşüşlerde kendini göstermiş durumda. Söz konusu sistemler sayesinde geçici arıza nedeniyle oluşan kesintilerin yüzde 68’ini en geç 3 dakika içerisinde çözüme kavuşturuyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.