Çay posası pH ölçüm kalemine dönüştürüldü

Çay posası pH ölçüm kalemine dönüştürüldü
11:12 - Ekim 11 2020 Pazar

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Özer ve Dr. Öğretim Üyesi Şeyda Taşar farklı bir projeye imza attı. İki öğretim üyesi, yüzde 75’i çay özü olan ve sıvıların pH’ını ölçmek için kullanılan halokromik jel uçlu bir kalem üretti.

Kolay taşınabilen ve pratik olan kalem, diğer ölçüm yöntemlerine göre doğayı kirletmediği için çevreci özelliği ile öne çıkıyor. Jel uç, pH’ı ölçmek için sıvıya daldırılır ve renk değişimine göre ölçüm yapılır. Ölçümden sonra, ölçülen sıvının rengi ve bileşimi değişmezken, tek kullanımlık olmayan kalem tekrar tekrar kullanılabilir. Biyokimya, kimya, ilaç, turizm ve gıda sektörüne katkı sağlamayı amaçlayan çalışma için ulusal ve uluslararası patent başvuruları yapılmış ve TEKNOFEST’te altın madalya ile ödüllendirilmiştir.

Öğretim Üyesi Şeyda Taşar, projenin altın madalya aldığını belirterek, “Buluşumuzu Prof. Dr. Ahmet Özer ile yaptık. Bir hizmet buluşu olarak kabul edildi. Fırat Üniversitesi hakkına sahiptir. Buluşumuz, sıvı çözelti ortamının pH’ını ölçmek için bir kalemdir. Diğer benzer ürünlerden farklı olarak, sıvı çözelti ortamın rengini ve bileşimini değiştirmez. Tekrar tekrar kullanılabilir. Atık çay hamurundan elde edilen hemiselülozdan kaynaklandığı için ekonomiktir. Diğerlerine kıyasla kullanımı pratik. Teknik bilgisi olmayan kişilerin kullanabileceği pratik bir üründür. Kolaylıkla cebimize koyup taşıyabileceğimiz bir üründür. “Diğer pH göstergelerinden farklı olarak ölçüm sırasında herhangi bir hazırlık gerektirmez.”

“Çevreci bir ürün”

Projenin doğrudan ölçümle sonuçlara götüren kısa bir süreç içerdiğini belirten Taşar, “Çay hamurundan elde edilen hemiselülozdan elde edildiği için oldukça ekonomik. Bildiğimiz gibi çay özü sade hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Teknik kullanım yoktur. Ekonomik katma değeri yoktur. Bu ürün aynı zamanda katı atıklara ekonomik katma değer sağlaması açısından da oldukça önemli bir üründür. Fırat Üniversitesi’ne ürünümüzü ticarileştirecek büyük yatırımcıları bekliyoruz ”dedi.

Projenin kullanım alanları hakkında bilgi veren Taşar, “Diğer tüm benzerlerinin kullanıldığı kimya sektöründe de kullanılabilir. Gıda sektöründe, dezenfeksiyon sonrası yüzme havuzlarının kontrolünde, tıbbi teşhis sürecinde, hastalıklara bağlı olarak değişen vücut sıvılarının pH’ının kontrolünde kullanılabilir. Az miktarda numune ile daha fazla analiz için gönderilmesini sağlar. Çünkü ölçüm sırasında sıvı çözelti ortamının pH’ını, bileşimini ve rengini hiçbir şekilde bozmaz. Sadece ölçüm sonucu, jel ucunun renginin değişmesidir. Daha az numune ile daha fazla analiz yapmamızı sağlar. Buluşumuz, su ve çevre kirliliğine neden olmayan çevre dostu bir üründür. Çevre tarafı gündeme getirilmelidir. Kullanımdan sonra toprak ve çevre kirliliği olmaz ”dedi.

Kamil Can Kılıç

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi