Çanakkale Boğazı Müsilajın Pençesinde: Deniz Salyası Tehlikesi Geri Döndü

Çanakkale Boğazı Müsilajın Pençesinde: Deniz Salyası Tehlikesi Geri Döndü
13:30 - Şubat 2 2025 Pazar

Çanakkale bölgesi, beş yıl aranın ardından yeniden müsilaj (deniz salyası) tehdidi ile karşı karşıya. Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, mevcut hava koşullarının sürmesi durumunda, müsilajın ekosisteme ve ekonomiye ciddi zararlar verebileceğini belirtti. Özellikle balıkçılık ve turizm sektörlerinin bu durumdan olumsuz etkileneceğini vurgulayan Büyükateş, müsilajın deniz canlıları üzerinde de yıkıcı etkiler yaratabileceğini söyledi.

Müsilaj sorunu, deniz kirliliği ve ekolojik dengesizlikler sonucu ortaya çıkmaktadır. 2020’de baş gösteren ve dronlarla görüntülenen bu oluşum, Çanakkale Boğazı’nı yeniden sarmaya başladı. Bilim insanları, denizlerdeki azot ve fosfor seviyelerinin artışına bağlı olarak müsilajın oluşumunu tetikleyen faktörler arasında kontrolsüz tarımı ve endüstriyel atıkları gösteriyor.

Deniz ekosistemi büyük risk altında

Büyükateş, deniz ekosisteminin ciddi tehlike altında olduğunu, müsilajın deniz tabanını kaplayarak deniz yaşamını olumsuz etkilediğini belirtti. Müsilajın, fotosentez mekanizmalarını bozarak biyolojik çeşitliliği tehdit ettiğini ve denizel besin zincirinde zararlara yol açtığını ifade etti.

Kontrolsüz tarım uygulamaları ve çözüm önerileri

Büyükateş, müsilajın kontrol altına alınması için tarımsal ve sanayi kaynaklı kirliliğin azaltılması gerektiğini, bölgesel eylem planlarının ve sürdürülebilir tarım tekniklerinin önemini vurguladı. Ayrıca, bireysel düzeyde atık yönetimi ve geri dönüşümün teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Yat limanındaki müsilaj yoğunluğu gözler önüne serildi

Çanakkale’de yat limanı ve çevresi yoğun müsilaj tabakası ile kaplandı. Bu durum, yerel fotoğrafçılar tarafından havadan çekilen görüntülerle dokumente edildi, bölgedeki durumun ciddiyetini gözler önüne serdi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi