Çalıştığı otelin golf sahasına sera kurdu, 7 ay sonra 3 bin meyve aldı

Çalıştığı otelin golf sahasına sera kurdu, 7 ay sonra 3 bin meyve aldı
11:12 - Aralık 22 2020 Salı

Antalya’nın Serik ilçesinde yaşayan Bekir Kara, tesadüfen tanıştığı meyveyi otelinin golf sahasında yetiştirmeye karar verdi. Kara, kurduğu sera ile Ar-Ge çalışmaları sonucunda yetiştirdiği çarkıfelek meyvesini Avrupa ülkelerine pazarlamayı hedefliyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında dikilen Passiflora fidanları 7 ay sonra ilk meyvelerini verdi. Bir veya iki hafta sonra tamamen olgunlaşacak meyveler hasat edilir.

200 fidandan 3 bin meyve

Antalya’nın doğu ve batı kesimlerinin tropikal meyveler için uygun iklime sahip olduğunu söyleyen Bekir Kara, “Bu meyvelerden 400’ünü yaklaşık 2,5 dönüm üzerine ektim. Yaz aylarında 200’ü sıcakta öldü. Ama kalan 200 tanesi de yaklaşık verdi. 3 bin meyve.Otelin golf sahasında pasiflora (Çarkıfelek) ağacı vardı. Esasen peyzaj yöneticimiz çiçekleri için oraya dikmişti. Bu meyve çok güzel bir çiçeğe dönüşüyor. Yenilebilir meyveler Bu meyvenin en büyük özelliklerinden biri de günde bir tane yediğinizde, Çağımızın en büyük problemine baktığımızda sinir stresi.Pandemik bir dönemde insanlar, finansal problemlerin olduğu bir dünyada, Bence insanlar için en iyi şey doğal stres meyvesidir.Ayrıca stres meyvesi olarak da bilinir, ona sahip olanlar için çok iyi geliyor.

Çarkıfelek meyvesi yetiştiriciliğinin temel amacının çevrede üretim yapan çiftçileri tanıtmak olduğunu belirten Kara, “Çiftçilerimiz pandemi döneminde iyi para kazanıyorlar. Salgın öncesi dönemleri hatırlıyorum, bir yıl kazanıyorlar, Bir yılı kaybediyorlardı.Dolayısıyla çiftçilerimiz her zaman riskli bir durum yaşıyorlar. Denemiyorlar ve riske atamıyorlar. Bu yüzden karar verdim. Çevre köylerden insanlar gelip meyvelerimize bakarlar. Sonuçlar. Bu meyvenin burada yetiştirilebileceğini de gördüler. Böylece risk ortadan kalkmış olur. Bu meyveye odaklanacağız “dedi.

Hedef ihracat

Pazarlama aşamasında yapmak istediklerini paylaşan Kara, “Bu meyve ülkemizde daha az bilinen bir meyve. Zamanla tanınacağına inanıyorum. İnsanlar büyümeye başladıkça getireceğimizi düşünüyorum. Piyasadaki halkımıza.Örneğin Kuzey Avrupa ve ülkelere ihraç ettiğimizde bu meyvelerden birini 15-20 dolara satabilirsiniz, 15-20 lira civarı, faydalarına baktığımızda çok pahalı bir meyve değil ama bir ilaç “dedi.

100 gram başına 10,4 gram lif ile günlük lif ihtiyacının yüzde 28’ini karşıladığı düşünülmekte olup, yerli Güney Amerika’da A ve C vitaminleri bakımından zengindir ve antioksidan görevi görür. Bu özelliği ile kilo vermeye yardımcı olan meyve, depresyon, stres ve uykusuzluğa iyi gelmektedir. Kalorisi ve şeker oranı düşük olduğu için şeker hastaları tarafından tüketilebilen bir meyve olarak bilinir.

Mehmet Demirci

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi