Bursa’da çevre felaketi … Balık ölümleri şok oldu

Bursa’da çevre felaketi … Balık ölümleri şok oldu
11:00 - Eylül 23 2020 Çarşamba

Nilüfer ilçesinde sulama amaçlı kullanılan havuzda çok sayıda balık öldü. Her gün yeni ölümler yaşanırken yetkililer sudan örnekler alarak inceleme başlattı. Çevre dernekleri gölete gelerek drone ile inceledi. Ölü balığın büyüklüğü dikkat çekerken, bazı balıklar ölümcül ızdırap içinde görüldü.

Çalı Çevre ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Emre Karagöz, “Şimdi gölete su taşıyan dere kenarındayız. Bu dere Atlas’tan Çalı’ya uzanan kollarla baraja ulaşır. Son zamanlarda barajda çok az su var. Bölge halkı bu derenin üzerindeki hidroelektrik santrali konusunda endişeliydi. Geçtiğimiz günlerde balık ölümleriyle karşılaştık. Düzenli aralıklarla baraja geldiğimizde düzenli ölümlere tanık olduk. Maalesef şimdi arkamızda görülen suda onlarca balık öldü. Bu balıklar büyük ve bizi korkutuyor. Bu yörede yaşayanların bahçeleri var ve bu bahçelerde domates ve biber üretiyorlar. Meyve ağaçları var. Ekinlerimizi bu suyla suluyoruz. Suyumuzun zarar görmesinden endişe ediyoruz ”dedi.

Konuya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinin geldiğini belirten Karagöz, “Yetkililer sudan numune aldı ancak sonucu henüz paylaşmadı. Onlardan da bir cevap bekliyoruz. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan müdahale etmesini istiyoruz. Nilüfer ovasına su taşıyan bir gölet burası. Aşağıda Alaaddinbey, Tahtalı, Yaylacık ve Ürünlü’ye kadar tarım faaliyetleri yapılmakta ve buradaki sular taşınmaktadır. Bugün balıkları öldürenin insanlara geçmesinden korkuyoruz. Sebze ve meyve yiyen Bursalıların da hayatı tehlikedeyse bu büyük bir sorun yaratır. “Deremizde yaşayan balıkların ölmesinden endişe ediyoruz.”

Samet Doğru – Uğur Uslubaş

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi