Bursa’da akarsulara zehir salınıyor

Bursa’da akarsulara zehir salınıyor
11:00 - Aralık 6 2020 Pazar

Uludağ’dan gelen suyla beslenen dereler, Gürsu ve Kestel ilçelerindeki fabrikalardan çıkan kimyasal su ile kırmızıya boyandı. Bu derelerden akan su ile ürünlerini sulayan köylüler duruma isyan etti. Fabrikaların giderleri Yıldırım’ın Samanlı Mahallesi’nden geçen derelere bağlandı. Fabrikalarda kullanılan su herhangi bir arıtılmadan derelere deşarj edilmektedir. Fabrikalar tarafından arıtılmadan dereye bırakılan kırmızı su, görenlerin tepkisini çekiyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar ve çevreciler yetkililerden bu durumda önlem almasını istiyor.

Samanlı Mahallesi’nde çiftçilikle uğraşan vatandaşlar, “Bu su Gürsu arıtma tesisinden geliyor. Fabrikalar tarafından toplanan su arıtma tesisinde toplanıyor. Gördüğünüz gibi ne kadar arıtıldığı belli. Yetkililer bu suya bir veriyor. içilebilir raporu. Bu suyu bildirenler içerse içmeye hazırız. 20 gün sonra. ” “Bu su daha önce böyle akmadı. Bu suyla sebzeleri ve meyveleri suluyoruz. Sulamamız gerekiyor.”

Doğa ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, “Deli çayı Samanlı’dan geçiyor. Bu çay Nilüfer deresiyle buluşup Marmara Denizi’ne gidiyor. bu çayı şimdi elinizi koyarsanız eliniz yaralanacak ve hasta olacaksınız.Çevredeki fabrikalar suyunu olduğu gibi buraya boşaltacak.Su şimdi kırmızı ve sıcak akıyor Fabrikalar tarafından işlenen bir suyun olduğunu görüyoruz. Bursa ovasında duruyoruz. Burası koruma altında olmalı, geçici ruhsatla çalışan veya ruhsatsız fabrikalar bu bölgede bulunuyor. “Suçtur, yetkililere sesleniyoruz. buraya. Su varlıklarımızın kontrolsüz birkaç fabrikayı kirletmesine ve yok etmesine izin verilmemelidir. Burada karar vericiler ve denetim mekanizmaları bu fabrikaları 7-24 incelemelidir. “

Burak Türker

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi