Bugün emekli olursam ne kadar maaş alırım?

Bugün emekli olursam ne kadar maaş alırım?
15:16 - Nisan 22 2020 Çarşamba

Emekli olursam ne kadar maaş alırım sorunun cevabını arayan vatandaşlar öncelikle emeklilik yasasında yaş şartı hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar. Bu sebeple emekli olabilmek için 1999 yılında belirlenen yaş şartı ile her vatandaşın emeklilik durumu yaşına göre belirlenebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu son zamanlarda yeni uygulamalar ile vatandaşların işini kolaylaştırmaktadır. Söz konusu uygulamalar ile kişiler kaç yaşında emekli olacağını hesaplayabilmektedir. Ayrıca aylık ne kadar emekli maaşı alacaklarını da tek tek hesaplayabilmektedirler. Emekli olabilmek için e-devlet üzerinden sorgulama yapılabildiği gibi Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasından da sorgulama işlemi alınmaktadır.

Emeklilik Yaş Şartı Nedir?

Emekli olabilmek için aranan yaş şartı Sosyal Güvenlik Kurumu kararı ile çıkarılan yasa doğrultusunda belirlenmiştir. Bu yasaya göre kişilerin sigorta giriş tarihleri, sigorta prim ödemeleri ve yaşları ne zaman emekli olunabileceğini belirlemektedir. Vatandaş hangi kurumdan emekli olursa olsun Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlediği emeklilik öğrenme uygulaması sayesinde hangi yaşta emekli olacağını ve ne kadar maaş alabileceğini öğrenebilmektedir. SSK, BAĞ-KUR veya Emekli Sandığı olarak geçen emeklilikler Sosyal Güvenlik Kurumu uygulaması ile hesaplanabilir. 

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emeklilik sorgulama işlemleri SGK web sitesi üzerinden yapılmaktadır. Emeklilik yaşını ve maaşını veya farklı detayları sorgulamak isteyen vatandaşlar SGK üzerinden kolayca sorgulama işlemi yapabileceklerdir. 

Emeklilik İçin Kadınlarda Belirlenen Yaş Şartı Ne Kadar?

Emekli olmak isteyen kadın sigortalı çalışanlar için belirlenen yaş sınır 1999 yılı ve öncesi sigortası yatmaya başlaması ve 3600 sigorta prim günü olması halinde 55 olarak belirlenmiştir. Bu koşulları sağlayan kadın sigortalı çalışanlar 55 yaşında emekli olabilir. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu uygulaması ile emeklilik sorgulamasında ne kadar maaş alabileceklerini öğrenebilirler. Bu uygulama ile 1999 ve sonrası iş başlangıcı olan kişiler de SGK sistemine girerek kaç yaşında emekli olabileceğini ayrıca ne kadar emekli maaşı alabileceğini sorgulayabilir.

Emeklilik İçin Erkeklerde Belirlenen Yaş Şartı Ne Kadar?

Emekli olmak isteyen erkek sigortalı çalışanlar için belirlenen yaş sınır 1999 yılı ve öncesi sigortalı olarak işe başlamış olmalı, 3600 gün sigorta priminin yatmış olmasına karşılık 55 yaşında emekli olabilirler. 5 yıllık sigortalılık süresini dolduran ve prim ödemeleri 3600 gün olan erkek sigortalı çalışanlar 55 yaşında emekli olabileceği gibi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından halka sunulan uygulama ile SGK sistemi üzerinden yapılacak sorgulama da ne kadar maaş alabileceğini öğrenebilir.

E-devlet Üzerinden Emeklilik Sorgulaması İçin Ne Gereklidir?   

E-devlet üzerinden emeklilik sorgulaması yapmak için vatandaşların e-devlet şifresi olması gereklidir. E-devlet şifresi olmayan kişiler öncelikle PTT şubelerinden T.C. kimlik kartları ile şifre belirlemelidir. Şifre ile e-devlete giriş yapılırken kimlik doğruluma türlerinden birisi seçilebilir. Bu sayede e-devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’nun halka sunduğu ne zaman emekli olurum uygulamasından emeklilik yaşı ve emeklilik maaşı sorgulaması yapılabilir. 

Vatandaşlar e-devlete giriş yaptıktan sonra e-devlet ana sayfasında bulunan arama motoruna ne zaman emekli olurum yazarak karşılarına çıkan ilk sayfaya giriş yapmalıdır. Bu sayede sigorta kolu girilir ve hizmet başlama tarihi belirlenerek kişiler kaç yaşında emekli olabileceğini hesaplayabilir. 

Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Sunulan Emeklilik Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Emeklilik sorgulaması yapmak için SGK Web sitesine giriş yapılır. Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasından yapılacak olan emeklilik sorgulaması için izlenecek yol:

  • SGK Web sitesine giriş yapılır,
  • Ana sayfada bulunan arama motoruna ‘‘Ne zaman emekli olurum’’ yazılır,
  • Arama sonucu çıkan sayfada Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan sorgu sayfası açılır,
  • Sorgu sayfasında kişisel bilgiler doldurulur,
  • Hizmete başlama tarihi girilir,
  • Prim ödeme gün sayısı girilir,
  • 3600 gün prim süresinin dolduğu tarih yazılır,
  • Diğer tüm bilgiler doldurulur ve ‘‘GÖNDER’’ butonuna tıklanır.

Bu sayede kişiler sorgu ekranında hesaplanan tüm kriterler çerçevesinde ne zaman emekli olacağını ve ne kadar emekli maaşı alabileceğini görebilir.

 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi