Bu ürün kurutulduğunda fiyatı 10 kat artar.

Bu ürün kurutulduğunda fiyatı 10 kat artar.
11:00 - Eylül 18 2020 Cuma

Yeni sezon pazar tezgahlarında satılan bamyanın kilo fiyatı, küçükken özel işlemlerle kurutulduktan sonra 10 katına kadar çıkıyor. Bamya çiçeği hasat ve kurutma işleminin çok zahmetli olması, yüksek fiyatının bir numaralı faktörüdür. Yüksek işçilik maliyeti ile görülen süreç sonrasında daha fazla değer kazanan kuru bamya, Eskişehirliler tarafından da büyük ilgi görüyor. Pek çok vatandaşın vazgeçilmezi olan, yemeklerde ve çorbalarda kullanılan kuru bamyanın fiyatı yüksek olmasına rağmen talep eksik değil. Geçen yılki mahsullerini atmak için ucuza satılsa da, yeni ürünler vatandaşların ceplerini yakıyor. Yaz aylarında düğünlerin artması nedeniyle bazı satıcılar kuru bamya ile düğün kampanyası bile başlattı.

10 kilogram taze bamyadan sadece 1 kilogram kuru bamya elde edilebilir

Uzun yıllardır Eskişehir’de transfer ürünleri satışı yapan Koray Özkılıç, kuru bamya ile vatandaşların ilgisinden ve satışlarından bahsetti. Özkılıç, “Piyasada gördüğümüz bamya normal bamya pişiriyor. Çok olgun, büyümüş bamyalar. Sattığımız kuru bamya, küçük mermerler büyüklüğündeyken parçalanıp üzerine işlenen bamyadır. Normal bamyalar market tezgahlarında kilosu 20 liraya satılıyor. Ama kuru bamyalarımız bu yıl yeni gelenler için kilo başına 220 lira. Geçen yıldan kalan kalıntılar 170-180 liraya satıldı. Bazı arkadaşlar geçen senenin kalıntılarını satmak için kampanya yapıp daha ucuza satabiliyor. Buna göre kuru bamyanın fiyatı diğer taze bamyalara göre kat kat daha yüksektir. Kuru bamya fiyatının yüksek olmasının belli nedenleri vardır. Kuru bamya çok çaba gerektirir. Kuruyana kadar üzerinde onlarca işlem yapılması gerekir. Kuru bamya yapmak için toplanan bamya; Sabah 4-5’te toplanması gerekiyor. Güneş görmeden toplanmaları gerekiyor. Çünkü bamya doğrudan güneşte büyüktür ve kurutmada kullanılmaz. Bu nedenle kuru bamyanın işçilik maliyeti çok yüksektir. Daha sonra toplanan bamya tek tek dizilir. Sonra günlerce gölgede asılı kalır ve kurur. 10 kilogram taze bamyadan sadece 1 kilogram kuru bamya üretilebilir. Bu nedenle kuru bamya fiyatları çok pahalıdır. Bamya kuruduğunda yaklaşık 2 yıl kullanılabilir ”dedi.

“Eskişehir’de bamya çorbası olmadan düğün olmaz”

Amasya’dan gelen kuru bamya Eskişehir’e çok ilgi gösteriyor. Sivrihisar, Mihalıççık, Günyüzü ve Eskişehir çevresinde bulunan Emirdağlıların bayram, düğün, cenaze gibi özel günlerin vazgeçilmezi olan çorbanın yapımına alıştıkları belirtildi. Özkılıç, bu konuyla ilgili olarak, “Eskişehirlilerin kuru bamyaya ilgisi çok yüksek. Özellikle Eskişehir’in ilçelerinden Sivrihisar, Günyüzü, Mihalıççık ve Afyon vatandaşları Emirdağ’dan kuru bamya kuyruğuna giriyor. Çünkü kuru bamyadan yapılan bamya çorbası onlar için vazgeçilmezdir. Düğünlerde bamya çorbası olmadan halay olmaz. Bayramlarda bamya çorbası olmadan kutlama her zaman eksiktir. Bu yüzden özel günlerde çok kullanılırlar. Zaman zaman bu ilçenin vatandaşları ilçelerden gelerek buraya gelirler. Ancak bu ilçelerden gelen ve Eskişehir il merkezinde yaşayan vatandaşlar daha çok talep görüyor.

“Bamya çorbası yapmak da çok kolay”

Koray Özkılıç da meşhur bamya tarifini verdi. Özkılıç, “Önce bamyayı halatla tencereye atıyorsun, haşlandıktan sonra ipinden çıkarıyorsun. Soğanı dilimliyorsunuz. Pembeye döndükten sonra bir tatlı kaşığı domates ve biber salçası ilave edin. Daha sonra et atmak isterseniz et fırlatabilirsiniz. Kıyılmış et, koyun eti veya kuzu küp küp doğranmış olabilir. Harmanladıktan sonra ipten çıkarılan bamyayı içeriye atarsınız. Ama zevkinize göre başka malzemeler de atabilirsiniz. Ardından tencereyi kapatır ve 20 dakikaya kadar beklersiniz. Sonra çorbanız hazır. Yapması da çok basit ”dedi.

Moshıur Rahman

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi