Bu meyve bilim adamlarının kafasını karıştırdı

Bu meyve bilim adamlarının kafasını karıştırdı
10:00 - Eylül 28 2020 Pazartesi

Adıyaman’ın Sincik ilçesine bağlı Hüseyinli köyündeki Mahmut Toprak’ın bahçesinde inanılmaz bir doğa olayı yaşandı. Şeftali ağacında, elma ve şeftali aynı sürgünde aşılama yapılmadan aynı anda büyüdü. Şeftali ağacında aşılamadan elma yetiştirmek bilim adamlarını da şaşırttı. Doğal olarak gelişen bu durum, görenleri hayrete düşürdü. Öte yandan aynı dalda aynı anda yetişen elma ve şeftali, sahibinin gözlerine benziyor.

Bu durumu “Allah’ın hikmeti” olarak değerlendiren Mahmut Toprak, “Bahçemizde her çeşit meyve var. Şeftali toplarken elmaları ve şeftalileri fark ettim. Şeftali ağacında bir şeftali ve bir elma var. Çiçek zamanında tozlaştı mı bilmiyorum, bu da Allah’ın bir hikmetidir ”.

Ziraat Mühendisi Bahçe Bitkileri Uzmanı Gani Bereket, bunun sıradan bir durum olmadığını belirterek, “Hem şeftali hem de elma Rosaceae familyasından. Ancak türler farklı olduğu için bu türlerin aynı sürgünde aynı dalda aynı anda farklı meyvelere sahip olması çok ilginç ve çok ilginçtir. Bu meyvelerin görüntülerini Ankara Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü hocalarımıza gönderdik. Yorumlarını aldık. Büyük olasılıkla bir mutasyon görülür. Zaman zaman aynı ağaç üzerinde sert kabuklular, sert taneler ve yumuşak çekirdeklerin görüntülerini görebiliriz. Doğada görebildiğimiz şeyler bunlar. Ancak, aynı ağaçta aynı çekimde farklı türlerin görünmesi nadir değildir. İlk defa görüyorum. Öğretmenlerimiz de bunun bir mutasyon olabileceğini düşünüyor ”dedi.

Ahmet Erkut

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi