Bu mahallede yaşayanların yüzde 60’ının soyadı aynı

Bu mahallede yaşayanların yüzde 60’ının soyadı aynı
14:00 - Temmuz 13 2020 Pazartesi

Mahallenin sakinlerinden Mehmet Yaşar Can, adının ve soyadının benzerliğinden dolayı zaman zaman rahatsızlıklar olduğunu belirtti. Mahallemizde soyadı Can olan birçok insan var. Soyadı yüzde 60 Can. Yüzde 30’u Şahin, yüzde 10’u farklı soyadlarından oluşuyor. Mahallemizde isim ve soyadları aynı olduğunda, zaman zaman karışıklıklar da olur. Benim adım 4-5 var. Uzaktan yakından ilişkili olduğumuz için birbirimizi tanıyoruz ve karışıklığı hemen çözüyoruz. Yıllar önce, ağabeyinin adı, babasının adı ve doğum tarihi aynı olduğunda, SGK kayıtlarında karışıklığa neden oldu, ancak bu karışıklık daha sonra çözüldü. Mahallelerimizden herhangi birinden bildirim aldığımızda, annesinin adını, babasının adını, doğum tarihini ister ve ona göre yol gösteririz. ”

“Sigorta günlerimi teyzemin oğluna yazdılar”

Mahallenin sakinlerinden Yaşar Can, aynı isim ve soyadlı sigorta primlerinin oğluna yazıldığını söyledi. ”Mehmet Yaşar Can amcamın oğlu. İsimler mahallemizde genellikle benzerdir ve çoğu soyadıdır. Adım ve soyadım yüzünden kafam karıştı. Teyzemin oğluyla Giresun’da bir şirkette çalıştım. Sonra gitti, devam ettim. Benim adım Yaşar Can, onun adı Yaşar Can. 5 ay onun için sigorta yaptırdım, sigortasız çalıştım. Hastaneye gittiğimde sigortanız olmadığını öğrendik. Aslında çalışıyorduk. Bazı yerlerde karışıklık olabilir ”dedi.

İsimler ve soyadları aynı olduğunda, kitap karıştı

Mahallenin bakkalçısı Yusuf Can, adının ve soyadının bolluğu nedeniyle, “Nüfusumuz kışın az, yazın daha fazladır. Zaman zaman kitapta karışıklıklar yaşarız. Bakkalda olmadığımda çocuklar örneğin Yaşar yazıyor. Yaşar yazıyor ama Yaşar. Bu yüzden çocukların okuldan dönmelerini bekliyorum. Bu arada, bazen neler olduğunu bilmiyoruz. Umarım karıştırmadık. Haklarımızı helal kıldık, umarım helal olurlar. Mesela benim adım Yusuf, soyadım Can. Bu mahallede yaklaşık 20 adım ve soyadım var. Bu durumda, zaman zaman bazı karışıklıklar da vardır. Mahallemizdeki en çok isim Ayşe, Yusuf, Yaşar. ”

İdris Can, adının mahalledeki tek kişi olduğunu ve herhangi bir problem yaşamadığını belirterek, “Hiç sorun yaşamıyorum çünkü ben sadece mahallede İdris Can’ım. Aradıklarında doğrudan bana ulaşabilirler. ”Mümin Can, mahallenin soyadının yüzde 60’ının Can olduğunu belirtti.

Bekir Koca – Ozan Köse

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi