Bu kayayı tekrar bakarken görüyorum

Bu kayayı tekrar bakarken görüyorum
13:00 - Temmuz 25 2020 Cumartesi

Topada kitabesi olarak bilinen 3.000 yıllık Hitit kitabesi, turizmi bekliyor.

3 bin yaşındaki Nevşehir’in Acıgöl ilçesine bağlı Ağıllı köyündeki bir kayada Hitit kitabesi, onu görenleri şaşırtıyor. 3 bin yıllık Hitit yazıtını görmek için turistlerin zaman zaman gelip fotoğraf çektiği yazıtın köylüler tarafından turizme getirilmesi isteniyor. Ağıllı Köyü Muhtarı Recep Yüce, Dobada kitabesi olarak da bilinen 3.000 yıllık Hitit kitabesinin turizme getirilmesini istediklerini söyledi. Yüce, “Nevşehir’in Acıgöl ilçesine bağlı Ağıllı köyünde Hitit döneminden kalma bir kaya. Kayanın üzerindeki bu yazılar yaklaşık 3 bin yaşında. Araştırmamıza göre dönemin kralları burada yaşıyordu. Bu yazılı kayada bir kralın 8 kralla savaştığını açıklar. Tek kralına savaşı nasıl kazandığını ve birkaç kez saldırı altında olduğunu anlatıyor. Burada 3 bin yıllık yazılı kayamızın Göreme ve Ürgüp gibi turizme kazandırılmasını istiyoruz. ”

“Yazılı kayayı görmeye geliyorlar”

Ağıllı köyünde bulunan muhtar Recep Yüce, 3.000 yıllık Hitit kitabesinin ziyaretçilerinin hem bireysel hem de gruplar halinde geldiğini belirtti. Burada merak edenler zaman zaman gelir ve fotoğraf çeker. Her yıl bir grup her zaman geliyor. Buranın turizme getirilmesini istiyoruz “dedi.

Ağıllı köyündeki yazılı kayada, “Hitit Hiyeroglif işaretlerinden oluşan anıtta eller, ayaklar, kafa, kollar, bacaklar, kuşlar, hayvan başları ve daha birçok şekil vardır. Topada’da yazılan kayanın Geç Hitit döneminde (M.Ö. 738-730) yazıldığı tahmin edilmektedir. Nevşehir-Niğde-Kayseri illerinde bu döneme “Tobal Country” denilmiştir. Farklı bölgelerde çok sayıda insan ve üç yıl süren bir savaş olduğu için oldukça uzun bir metin var.Kont metni 400 kelimeden oluşuyor.Yazıtın bazı bölümleri anlamlı bir cümle oluşturmuyor.Yazıtın son kısmında isim var. tavsiye, lanet ve kayaya yazıt oymuş olan kişi. ”

Coşkun Sağlamdin – İsa Saatçıoğlu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi