Bu altın bilezikler arabaların fiyatını yakalıyor

Bu altın bilezikler arabaların fiyatını yakalıyor
14:00 - Ağustos 7 2020 Cuma

Külçelerin eritilip çubuk haline getirilmesi ile yapılan Tokat bilezik, kentte bir gelenek olarak yaşatılmaya çalışılarak, bir silindirden geçirilerek elde edilen teller işlenerek yapılır. Yaklaşık 3 asırdır kadınların kollarını süsleyen özel üretilmiş bilezikler, son zamlarla cepleri yakıyor. Satın almak ve giymek için cesaret gerektiren bileklik, parti üzerinde yapılır. 100 gram olarak üretilen bilekliklerin yanı sıra daha ekonomik olması için 40 gram’a indirilen bileklikleri bulmak mümkün.

Tokat bileziğindeki artışlar satışları etkilemedi

Kuyumcu Abdullaziz Kaya, 10 ay önce 27 bin lira olan 100 gram Tokat bileziğin 48 bin liraya yükseldiğini söyledi. Salgın süreçle birlikte altının artmasının devam ettiğini belirten Kaya, Tokat bileziğinde geçen yıla göre 20 bin lira artış olduğunu belirterek, “Altına olan talep çok fazla, vatandaşlar altın fiyatlarında daha fazla artış bekliyor. Bunun nedeni salgın süreçtir. Güvenlik ve belirsizlik dönemlerinde altın fiyatları yükselir. Altın, vatandaşlar tarafından güvenli bir liman olarak bilinir. Tokat bileziklere özellikle düğün sezonunda talep var. Bu artışlar talebi azaltmadı. Artışlar etkilemedi, insanların hala satın alma gücü var. “Tokat bileziğini 10-15 gün sonra sipariş ediyoruz.”

Özel üretim

Tokat Bileziğinin kent için eşsiz bir bileklik olduğunu belirten Kaya, “Bu bileklik kişiye göre yapılmıştır. Müşterilerimiz numunelerimizi beğenir. Ölçüyü alıp 10-15 gün içinde teslim etmeye çalışıyoruz. Bu bileklik nesilden nesile aktarılır. İhtiyaç duyulmadığında geline ve kızına armağan edildiği bir kültür var. Bu nedenle Tokat bileziğini kırmak pek bir şey değil ”dedi. Bilezik almaya gelen bazı vatandaşlar, fiyatların çok yüksek olmasından dolayı daha uygun fiyatlarla bileklikleri tercih ettiklerini kaydetti.

Nurhan İçmez

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi