Boyları insan boyunu aşıyor, her biri cennetten düşmüş gibi

Boyları insan boyunu aşıyor, her biri cennetten düşmüş gibi
11:00 - Ocak 2 2021 Cumartesi

Sivas şehir merkezine 28 kilometre uzaklıkta bulunan Karayün köyü, mezar taşlarıyla dikkat çekiyor. Köyden bir kilometre uzaktaki kayalık alandan kağnılarla taşındığı düşünülen 4 asırlık mezar taşları tıpkı film sahneleri gibi. 2 metre yüksekliğe kadar ayakta duran mezar taşları da zaman zaman hazine avcılarının saldırısına uğrar.

Dikilitaşları görenler kafa karışıklığını gizleyemez

Köy sakinlerinden Ramazan Kurugöllü, mezar taşlarını görenlerin şaşırdığını belirterek, “Şu an bulunduğumuz yer köyümüzün mezarlığı. Gördüğünüz eski taşlar, yaklaşık 3-4 asır önce dikilmiş taşlardır. Bu taşlar o dönem insanlarının mezarlarını kaybetmemek için yaptıkları ifadelerdir. Herkesin kendine göre farklı bir sözü vardır. Herkes mezarının başını kendi mezarındaki sözlerden bulabilir. Birçoğu daha sonra adlarını ve soyadlarını bilen kişiler tarafından yazılmıştır. Hem yeni makale hem de eski makale. Köyümüz kayalık bir alan olduğu için yakın zamana kadar taş çıkaran ocaklar vardı, oradan getirildi ve muhtemelen kağnılarla getirildi. Gerçekten oldukça şaşırtıcı ”dedi.

Bazı insanlar bunun bir türbe olduğunu düşünüyor

Kurugöllü, mezar taşlarını mezar zannedenler olduğunu belirterek, “Bunlar günümüz teknolojisiyle traktörle bile getirebileceğimiz şeyler değil. O sırada kırmadan, zarar vermeden getirdiler. İmajı, yoldan geçen birçok vatandaşın dikkatini çekiyor. Bize de soruluyor ama bizim için çok önemli değil çünkü mezarların kaybolmaması için zamanında dikildiklerini biliyoruz. Elbette yabancılar için farklı şeyler ifade edebilir. Bazıları bir türbe olduğunu düşünüyor. Yukarıda mezar olduğu varsayılmış ve bir paçavraya bağlanmış, mezarlığımızda da kaçak kazılar yapılmıştır. Ama biz bu tür şeylere karşıyız. ”

Karayün köyü sakini Ömer Yapmaz şu ifadeleri kullandı:

“Bu büyükanne ve büyükbabalarımızın mezarı. Çok eski. 3 asır ve hatta daha eski. Çağımızdan dolayı bilmiyoruz. Oldukça ilginç. Bu taşları nasıl getirdiler, nasıl yerleştirdiler. Büyük. büyük taşlar. Bizim toprağımız tamamen kayalık. Onu alıp götürdüler. “

Demet Karakuş – Onur Erden

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi