BORTAM’da seri üretim başladı

BORTAM’da seri üretim başladı
10:00 - Ağustos 10 2020 Pazartesi

Bakan Dönmez, Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında üretilen antibakteriyel el dezenfektanı ve BOREL sonrası çevre ve yüzey dezenfektanı BORTAM’ın Enerji Bakanlığı’nın sloganıyla laboratuvar sürecinin tamamlanmasıyla seri üretime başladığını duyurdu. Doğal Kaynaklar “Bordan Hijyen”.

Bakan Dönmez yaptığı açıklamada, BORTAM’ın aerosol formda üretileceğini belirtti. Dönmez, “Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında son aylarda BOREL’in Ar-Ge sürecini tamamlayarak seri üretime başladık. Dezenfektan ihtiyacını yerli ve milli imkanlarla hızlı bir şekilde karşıladık. El hijyenini sağlayan BOREL’in ardından artık çevre ve yüzey dezenfektanı olan BORTAM üretimine başlıyoruz. Aerosol formda üretilecek olan BORTAM, ortamdaki bakteri ve virüsleri yok ederek ortamı sterilize edecektir. Yeni normal dönemde kalabalık ortamlarda; Toplu taşımada, işyerlerinde, okullarda ve evlerde rahatlıkla kullanabileceğiz. İnsan sağlığına zarar vermeyen hijyenik bir ürün ”dedi.

BOR ‘tam’ puan aldı

Covid-19 salgınının yayılma oranını ve kirlenme riskini en aza indirmede bireysel önlemlerin yanı sıra halka açık ve kişisel alanlarda uygun dezenfektanlarla çevre ve yüzey dezenfeksiyonunun önemine vurgu yapan Dönmez, “Borun antibakteriyel ve antiviral özellikleri benimki biliniyor. Bilimsel çalışmalar bor bileşiklerinin virüslere karşı etkili olduğunu göstermiştir. BOREN’deki Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü; El dezenfektanlarının yanı sıra hava dezenfektanları konusunda da çalışmalar yapılmıştır. İlk olarak el dezenfektanı BOREL piyasada. Devam eden Ar-Ge çalışmaları neticesinde etil alkol, TEG, borik asit ve lavanta yağından oluşan BORTAM’ın laboratuvar süreçlerini tamamladık. BORTAM antibakteriyel, antifungal ve antiviral testleri başarıyla geçti. Standartlar tarafından belirlenen antimikrobiyal etki değerlerine göre elde edilen sonuç, istenen değerlerin çok üzerindedir. Sertifikasyon süreçlerini tamamlayan BORTAM üretime hazır ”dedi.

BOR içerikli yeni ürünler yolda

Bakan Dönmez, yıl sonunda bor içeren yeni ürünleri de tanıtacaklarını belirtti. Dönmez, “Bordan üretilen ve mutfaklarda kullanılan hijyen ürünleri ile yıl sonunda vatandaşlarımızla buluşacağız. Ülkemizin kaynaklarını en verimli şekilde, kaliteden ödün vermeden, emsalleriyle rekabet edecek, ihracat kapasitesi ile üreteceğiz ”dedi.

BOR’un temizlik ürünleri ailesi genişliyor

İlk temizlik ürünü BORON, Ocak 2019’da antibakteriyel özellikli bordan üretilmiş olup, aynı yılın Kasım ayında renkli, beyaz ve genel amaçlı BORON toz ve sıvı formda üretilmiştir.

Çin’de başlayan ve 2019’un son aylarında tüm dünyaya yayılan Covid-19 virüsüne karşı Nisan ayında dijital olarak gerçekleştirilen kabine toplantısında BOREL’i Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile tanıştıran Bakan Dönmez, üretimin arttığı müjdesini verdi. Nisan 2020’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla başladı. . İlk üretimler, Covid-19 salgınına karşı sahada çalışan Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlıkları ile birlikte sahada çalışan enerji çalışanlarına dağıtıldı.

BORTAM’ın son lansmanının ardından bor içerikli temizlik ürünleri de bu yıl raflarda yerini alacak.

Emin Kuvat

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi