Boğazlarda büyük tehlike

Boğazlarda büyük tehlike
09:00 - Ağustos 8 2020 Cumartesi

Lübnan’da patlamaya neden olan amonyum nitratın 6 yıl önce İstanbul Boğazı’ndan geçtiği tespit edildikten sonra gözler Boğaz’daki geçitlere çevrildi. Haziran ayı sonuna kadar İstanbul Boğazı’ndan bin 416’sı kimyasal yük taşıyan tanker olmak üzere 19 bin 224 gemi geçiyordu. Ayrıca 264 adet gaz tankeri yani LPG ve LNG gibi yükleri taşıyan tanker de Boğaz’ı kullanmıştır. Çanakkale Boğazı’nda da benzer bir durum yaşandı. Bu yıl 6 ayda 20 bin 671 gemi Çanakkale Boğazı’ndan geçti. Bin 582’si kimyasal tanker, 341’i LPG ve LNG taşıyan tankerlerdir.

BOĞAZ RAHATLATACAK

Boğaz’da tehlikeli gemi trafiğini azaltmak için hayata geçirilmeye çalışılan Kanal İstanbul Projesi’nin önemi son gelişmelerle bir kez daha ortaya çıktı. Boğaz’da son 50 yılda 385 kaza oldu, 20 gemi battı. Kanal İstanbul projesi ile İstanbul Boğazı’nın gemi trafik yükü azalacak. Tehlikeli madde taşıyan gemilerden doğabilecek riskler en aza indirilecektir. Proje ile günde 500 bin yolcu seyahat eden şehir hatları ile transit gemilerin 90 derecelik dikey geçişlerinden kaynaklanabilecek ölümcül kaza riskleri önlenecek. Öte yandan bu proje ile şehir içi ulaşımda deniz yolunun payını artırmak mümkün olacak.

En zor su yollarından biri

Türk Boğazlarının fiziki özelliklerinden dolayı deniz yolculuğu açısından dünyanın en zor su yollarından biri olduğu bilinmektedir. Kanal İstanbul Projesi’nin ÇED raporunda, Boğazlar’daki kuvvetli akıntıların, keskin dönüşlerin ve değişken hava koşullarının gemi seferlerini zorlaştırdığı vurgulandı. İstanbul Boğazı, şehir içi ulaşımda olduğu kadar uluslararası ulaşımda da önemli bir rol oynamaktadır. Boğaz’da trafik, dünyadaki ve Türkiye’deki ekonomik gelişmelere paralel olarak her geçen yıl artmaktadır. Özellikle tehlikeli madde taşıyan gemi sayısının artması ve her yıl yükün artması olayı daha da tehlikeli hale getiriyor. Montrö Antlaşması’nın imzalandığı yıllarda Boğaz’dan geçen gemi / tanker sayısı 3 bin iken, bu sayı 30 yıl sonra 6 kat artarak (1985’te) 24 bine, 1995’te ikiye katlanarak 50 bine ulaştı. . Her yıl 43 binden fazla gemi Boğaz’ı geçse de, Boğazlar üzerinden taşınan yük ve tehlikeli yük miktarı her yıl artıyor. Bir günde İstanbul’un iki yakası arasında seyahat eden şehir hattı gemileri, deniz otobüsleri ve teknelerin sayısında da artış olduğu belirtildi.

TÜM RİSKLERE HAZIRLIK

Kanal İstanbul projesinde tüm riskler araştırıldı. Kanalda 7 acil bağlantı bölgesi ve 2 ankraj alanı belirlendi. Ayrıca seyir, can ve mal güvenliğinin gerektirdiği her türlü elektronik izleme sistemi ve seyrüsefer yardımcıları Kanal genelinde bulunacaktır. Kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri deneyimli kaptanlar ve personel tarafından verilecektir. Kanalda 30 adet römorkör, palamar botu, SAR botu ve Acil Müdahale Gemisi bulunacaktır.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi