Black Prude’un ölümü nedeniyle görevden uzaklaştırılan polisler

Black Prude’un ölümü nedeniyle görevden uzaklaştırılan polisler
13:00 - Eylül 4 2020 Cuma

Siyahlara yönelik şiddeti ile büyük tepki toplayan ve ülkedeki protestoları ateşleyen Amerikan polisi, Mart ayında tutuklandığı sırada başına takılan siyah Daniel Prude’nin nefessiz ölümüne sebep oldu. Dün açıklanan ve yayınlanan görüntülerin yankıları devam ediyor. Rochester Belediye Başkanı Lovelly Warren, “Prude’un ölümüne yol açan tüm olumsuzluklar için kendime keder ve öfkeyle doluyum” dedi. Prude’un ölümüne “sistemik ve yapısal ırkçılığın” neden olduğunu ancak Ağustos ayına kadar gözaltında ne olduğunu bilmediğini belirten Warren, söz konusu polisin sorguya çekildiğini ve bu süreçte görevden alındığını açıkladı. Kendisi de siyahi olan Warren, “Bugün söz konusu polis memurlarını kovuyorum ve Başsavcı’dan soruşturmayı tamamlaması için ısrar ediyorum” dedi.

New York Valisi Andrew Cuomo, davanın “bir an önce” sonuçlandırılması çağrısında bulundu.

Ayrıca, Prude’nin başına konulan malzemenin gözaltına alındığı sırada tükürme ve ısırıklara karşı kullanılan bir torba olduğu da belirtildi.

Ne oldu?

New York eyaletinin Rochester kentinde 23 Mart’ta yapılan ters kelepçelere rağmen, polisin Prude’nin kafasına plastik poşet koyarak yere bastırdığı görüntüler büyük tepki çekti. Sosyal medyada hızla yayılan görüntülerde psikolojik sorunlar yaşadığı ifade edilen 41 yaşındaki Prude, sokakta çıplak olarak görülüyor. Polise direnmeden teslim olan Prude’un elleri arkadan kelepçeli olarak zorlanmadan yerde yattığı kameraya yansıdı. Bu sırada Amerikan polisi, tükürdüğü iddia edilen Prude’nin kafasına plastik bir torba koydu ve kendini yere itti. Bir polis memurunun Prude’un kafasına iki eliyle bastırarak “tükürmeyi bırak” dediği belirtildi. Prude’un kıvranmayı bırakıp sessiz kalmasının ardından bir polisin de “Hava çok soğuk” ifadesini kullandığı belirtildi. Hastanede nefesi kesilen ve solunum cihazına bağlanan Prude, 30 Mart’ta hayatını kaybetti. Prude’un ölümü, “fiziksel baskı sonucu boğulma ve cinayet komplikasyonları” olarak kaydedildi.

New York eyaleti başsavcısı yaptığı açıklamada, Prude’un ölümünü “trajedi” olarak nitelendirdi ve soruşturma başlatıldığını belirtti.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi