Biontech ve Pfizer korona aşısı için olumlu sonuçlar aldı

Biontech ve Pfizer korona aşısı için olumlu sonuçlar aldı
17:00 - Temmuz 2 2020 Perşembe

Korona virüsüyle mücadelede şirketler aşılama çalışmalarına devam ediyor. Almanya’daki Türk bilim adamları profesörü. Uğur Şahin’in kurucu ortağı olan BioNTech ve ABD merkezli Pfizer’den umut getiren haberler geldi.

BioNTech ve Pfizer, ortaklaşa geliştirdikleri korana karşı aşının klinik testlerinin pozitif olduğunu ve 100 milyon aşının yıl sonuna kadar hazır olacağını açıkladı. BioNTech tarafından yapılan açıklamada, “BNT 162b1” adı verilen aşının klinik testlerinden cesur sonuçlar alındığı kaydedildi. Sars-CoV-2 patojenine karşı etkili antikorlar geliştirdiği bildirilen bildiride, Temmuz ayı sonuna kadar geliştirilen antikorların, yetkililer tarafından izin verildiği takdirde, dünyanın farklı ülkelerindeki 30 bin sağlıklı insana test edileceği belirtildi. .

“BNT 162b1” adlı aşı onaylanırsa, şirketler yıl sonuna kadar 100 milyona kadar aşı ve gelecek yıl sonuna kadar 1,2 milyardan fazla doz üretmeyi planlıyorlar.

Öte yandan, ABD’de halihazırda yapılan testlere 18 ila 55 yaş arası 45 sağlıklı gönüllü dahil edildi. 24 tanesinde iki dozaj test edildi. Bir kez yüksek doz verilen 12 denekte ciddi bir yan etki görülmemiştir. İki doz alan deneklerde “hafif ila orta derecede lokal ve sistemik reaksiyonlar” gözlenmiştir. Enjeksiyon bölgesinde ağrı en yaygın reaksiyon olarak tespit edildi. Enfekte hastalarda bağışıklık sistemini koruyan önemli ölçüde daha güçlü antikor oluşumu gözlenmiştir. Aşı dozuna bağlı olarak, korona virüsüne karşı 1.8 veya 2.8 kat daha fazla nötralize edici antikor üreten aşının, virüse karşı mücadelede önemli bir gelişme olduğu kaydedilmiştir.

Biontech ve Pfizer’in gelişmek üzere olduğu aşı ile ilgili olarak, Mariro Üniversitesi viroloğu Stephan Becker, “Bunlar çok iyi sinyaller. Aşılamanın bağışıklık belleği denilen bir yapıya neden olup olmadığı, yani vücudun korona virüsü enfeksiyonu için etkili bir şekilde hazır olup olmadığı , binlerce kişi aşı oluyor ve sonra gerçek koşullar altında kaç tanesinin korona virüsü bulaştığını görüyor. ”

Mehmet Koca

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi