Binasını güçlendirmek isteyenlere önemli tavsiyeler

Binasını güçlendirmek isteyenlere önemli tavsiyeler
11:00 - Kasım 11 2020 Çarşamba

Bina güçlendirme konusunda uzman olan İnşaat Mühendisi Vecih Horoz, öncelikle binanın riskinin belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Binanın riskinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan kuruluşlar tarafından yapılan incelemeden sonra belirlendiğini belirten Horoz, “Binadan beton bir numune alınarak yapının durumu bu şekilde belirleniyor. Ya bu yapının yıkılması gerekiyor ya da güçlendirilerek kullanılabilir. Bu tespitin ardından güçlendirilmesine karar verilirse proje ve güçlendirme çalışmaları başlar. Bina güçlendirmesinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Kolonlar ya takviye ile çevrilidir ya da karbon fiberlerle takviye edilebilir. Binanın her bölümünü güçlendirmek mümkün ”.

“Bu çatlak sütunları kapatarak, kendimizi rahatlatırız”

1999 öncesi yapılan tüm yapıların sıkıntılı olduğunu belirten Vecih Horoz, “Depremden sonra binaların etrafında yürüdüğünüzde bazı binalarda ufak çatlaklar olabilir. Bunlar bile kapsanacak şeyler değil. 1-2 kolonda sorun var, başkası yoksa sadece bu kolonları güçlendirmek değil. Bu çatlak sütunları kapatarak sadece rahatlayabiliriz. Sadece bu çatlak kolonlar güçlendirilirse ev sahibi yatağında rahat uyuyabilir ve kabus görmez ama bu bir çözüm değildir. Çözüm, binanın genel riskini belirlemektir. Vatandaşların binanın riskini belirlemenin hiçbir yolu yoktur. Belediyeler bu konuda vatandaşa yardımcı olmalıdır ”dedi.

Sütun hacimleri iki katına ulaşabilir

İnceleme sonunda binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi için binanın güçlendirilmesine karar verilirse, farklı teknikler uygulanarak bina güçlendirilebilir. Bina güçlendirme işlemleri yapının büyüklüğüne göre değişmekle birlikte, bu işlem yapı baştan yeniden inşa edilmiş gibi gerçekleştirilir. Binanın risk durumuna ve büyüklüğüne bağlı olarak mevcut kolonların etrafına yapılan donatı ile kolon hacimleri iki katına çıkabilmektedir.

Ali Gözeten – Ali İhsan Çiftçi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi