Bilimsel Komite Üyesi Eksik: ’20-40 yaş arası 100 vakadan 40’ı’

Bilimsel Komite Üyesi Eksik: ’20-40 yaş arası 100 vakadan 40’ı’
13:00 - Eylül 7 2020 Pazartesi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Geçen ay koronavirüse yakalanan 100 kişiden 40.1’i 20-40 yaş arası gençler. Pnömoni gelişen hastaların yüzde 11’i de bu yaş grubuna ait ”dedi. Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, insanlarda Covid-19 enfeksiyonu gibi yanlış bir önyargı olduğunu belirtti. Doç. Dr. Kayıpmaz, Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle yoğun bakımda hastaneye kaldırılan gençlerin de olduğunu söyledi.

“20 ila 40 yaş arasındakiler 100 vakanın 40’ını oluşturuyor”

Gençlerde de corona virüs hastalığı sürecinin ağır seyredebileceğini belirten Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. “Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 bilgi sayfasında her gün yayınlanan verilere göre yeni tanı alan vakalarımızın çoğu 15-65 yaş arası kişilerden oluşuyor. Yani bu hastalık daha çok günlük hayatın sosyal yaşamında aktif olan kişiler. Biliyorsunuz test sayısında 110 bini aştık. Bunun da etkisiyle birçok yeni vakayı teşhis edebiliyoruz. Bunun neticesinde özellikle 15-64 yaş arası kişilerde yeni tanı oranının yüksek olduğunu biliyoruz. Sağlık Bakanımızın dün açıkladığı gibi, son bir ayda 20-40 yaş arasındakiler 40’tır. 100 vaka. Bu çok önemli bir oran. Toplumda böyle bir yanlış anlama var; “Bu hastalık sadece bir yaşlılık hastalığıdır. Sadece yaşlılarda bu hastalık ilerlemiş veya sadece ek hastalığı olan kişiler bu hastalığı ciddi şekilde aşmaktadır. “Gibi yanlış bir inanç var. Bu yanlış algının kırılması gerekiyor. Şu anda yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören genç hastalarımız var. Maalesef ölen genç hastalarımız da var. Covid-19 ciddi olabilen bir hastalıktır. Bu nedenle özellikle sosyal hayatta aktif olan gençlerin çok daha dikkatli olmaları gerekir çünkü hem hasta olma riski taşırlar hem de bu hastalığı yaşlı erişkinlere ve eve döndüklerinde kronik hastalığı olanlara bulaştırma riski taşırlar. ”.

“Bunlar asla istemediğimiz görüntüler”

Hafta sonu AŞTİ’de askerlerin veda görüntülerini şaşkınlıkla izlediğini belirten Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. “Vaka sayısının arttığı bu günlerde 3 kurala harfiyen uymak zorundayız. Ağzımızı ve burnumuzu maske ile kapatacağız, insanlar arasındaki mesafeyi koruyacağız, mesafeyi korurken her türlü kalabalıktan uzak duracağız ve temizlik kurallarına dikkat edeceğiz. Ellerimizi sık sık yıkayacağız, ellerimizi yıkama imkanımız yoksa, ceplerimizde veya kolonya (en az 60 derece kolonya) veya dezenfektanlarımızda saklayacağımız bir dezenfektan ile hijyen sağlayacağız. Bu yüzden hijyen çok önemli, maske çok önemli, mesafe çok önemli. Burada her birimiz üzerimize düşeni yapmalıyız. Bildiğiniz gibi belli kısıtlamalar var. Gönderme törenleri aslında yasaktır. Ancak hafta sonu Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmeciliği’nde (AŞTİ) yaşanan manzarayı gördük. Gençlerimiz ne yazık ki kalabalık oluşturarak oraya heyecanla taşındı. Maalesef sosyal mesafe tamamen ortadan kalktı. Orduya gönderilen kişinin arkadaşlarının sırtında yürüdüğünü gördük. Bu Covid-19 salgınında hiç istemediğimiz görüntüler ve önümüzde sonbahar-kış dönemi göz önüne alınarak sosyalleşmemize bir süre ara vereceğiz ”dedi.

Utku Şimşek

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi