Bilimsel Komite Toplantısı Sonrası Sağlık Bakanından Önemli Açıklamalar

Bilimsel Komite Toplantısı Sonrası Sağlık Bakanından Önemli Açıklamalar
23:12 - Ağustos 19 2020 Çarşamba

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Bakan Koca, dünyada salgın hastalık ve Türkiye’de yaşanan ilerlemenin ana gündeminde toplantının ana gündemini, artan nedenlerle, illerde alınacak vaka sayısının arttığını, hastane kapasiteleri ve aşı çalışmaları ile ilgilendiğini bildirdi. Vaka sayıları hakkında bilgi veren Koca, “Vaka sayıları bir süredir artıyor, son 1,5 ayın en yüksek hasta sayısına ulaştık.

1 Temmuz’da 929 olan hasta sayımız dün 263 idi. Her artış, aşağı yukarı, uyarıcıdır, ancak artışlar hüsrana ve bir yenilgi hissine yol açmamalıdır. Salgın bir süreçtir. Bu tür değişiklikler tüm dünyada görülmektedir. Gereken başarıda ısrarcıdır. “Devam eden çeşitli nedenlerle zaman zaman artarsa, bizi caydırırsa, zafer çok uzaktır, alacağımız zarar büyüktür, bu yüzden güçlü bir imanlı olmaya devam ediyorum.”

Salgınla mücadelemizin başarıyla devam ettiğini belirten Koca, “Bundan şüphe etmeyin. Türkiye’nin salgın etiketiyle mücadele etmemesi, salgın ya da bilenler siyaset kadar unutmayı tercih ederse, çalışana yapışmanın ne anlama geldiğini bilmiyor. Tarihte düz bir salgın olmadı. Vakalardaki azalma, artmayacağını teşkil etti. Önemli olan mücadelede istikrar ”dedi.

Bakan Koca, koronavirüsün geldiği nokta ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Günlük tablodaki mevcut test sayısı, yeni hasta sayısı ve ciddi hasta sayısı öne çıkan başlıklardan üçü. Yeni hasta sayısının yine 1000’i aşmasının ardından 3 Ağustos’ta 41 bin olan günlük test sayımız dün 82 bin oldu. Bu sayı birkaç gün içinde 100 binin üzerine çıkabilir. Kronik hastalığı olmayan, genç ve hafif semptomları olan kişiler, evde diğer insanlardan izole bir şekilde dinlenir ve kendileri için planlanan tedaviyi uygular. Sağlık ekiplerimiz, hafif hastalığı olan bu kişilerle tedavi ve izolasyonun birinci, üçüncü, yedinci ve on dördüncü günlerinde iletişime geçer ve takip eder.

“Türkiye, Covidien hastalarının tedavisine başlamak için ev sahipliği yapıyor”

Önümüzdeki günlerde evde tedavi gören hastalar için yeni bir uygulama başlatacaklarını belirten Koca, şu ifadeleri kullandı:

“’Teletıp’ adlı sistem sayesinde hastaları ile direkt iletişim kuracak. Teknolojinin de yardımıyla hasta takibinde yeni bir adım atmış olacağız. Türkiye, Covidien hastalarının tedavisine başlamak için ev sahipliği yapmaktadır. Böylelikle riskli gelişmeleri engeller. İlaç tedariğinde herhangi bir sıkıntımız yok. Antiviral ilacın yerli üretimine 4 firma başladı. İlaç giderleri devlet tarafından karşılanır. Tedavi masraflarının devlet tarafından karşılandığı ender ülkelerden biriyiz. ”

Bakan Koca, dün ağır hasta sayısının 686’ya ulaştığını, bu gruptaki hasta sayısının daha çok kronik hastalığı olan kişiler ve yetişkinlerden oluştuğunu belirterek, en üzücü sonuçları bu hasta grubunda gördüklerini belirtti.

“Covid 19 ve diğer tüm hastalıklar dahil servis yatağı doluluk oranı yüzde 51,3, yoğun bakım yatağı doluluk oranı yüzde 64,8, ventilatör doluluk oranı yüzde 31,7”

Kocasının ihtiyaçlarına cevap verecek güçlü sağlık sistemlerinin olduğunu belirten, “Türkiye salgın hastalıkla mücadelede çalışmanın birçok büyük faydasını gördü. 1 Temmuz’da 7.507 olan filme çalışan sayımız 9.344’e yükseldi. Son 45 günde temas zincirinde olduğu bilinen kişilere ulaşma oranı yüzde 98,9 oldu.Sivas ve Şanlıurfa’da kısa yoğun bakım süresi dışında herhangi bir sorunla karşılaşmadı.Kovid 19 ve diğer tüm hastalıklar dahil servis yatağı doluluk oranı yüzde 51,3, yoğun bakım yatağı doluluk oranı yüzde 64,8, ventilatör doluluk oranı yüzde 31,7 Sağlık çalışanlarımız, sağlık sistemimiz, hastanelerimiz ihtiyaçları karşılayacak kadar güçlü ”dedi.

İl Sağlık Kurulu’nun önemine vurgu yapan Koca, “Salgınla mücadele yerel mücadele özelliği kazandı. Bölgedeki sosyal hayatın yapısı, gelenek ve görenekleri ne olursa olsun savaşıyoruz. İl Hijyen Kurulu, her konuda valilerimizin başkanlık ettiği bu kurullarla o şehrin şartlarını gerektiren kararlar alıyoruz. Şu ana kadar bu kararların yaptırım gücü olan davaların artmasının fark edildiği kurullarla haftada ortalama 2 toplantı yapıyoruz. Alınan kararlar neticesinde 10 ilde vaka sayısı azaldı. 12 şehirde istikrarlı hale geldi. Mücadelemiz 7 ilde devam ediyor ”.

“HES uygulamasını kullanan kişi sayısı 25 milyonu aştı”

Türkiye’de 25 milyon kullanıcıya sahip olduğunu bilen Bakanların Koca HES uygulamasına, “Mobil uygulama HES’e ‘Riskli alanlar veriyoruz’ özelliği. Pilot bölge olarak Kırıkkale olarak adlandırılan bu özellik, tüm yurtta hizmete girecek Mobil uygulamadaki riskli alan özelliği, ziyaret ettiğiniz halka açık yerlerde de data matrix uygulaması ile sizi bilgilendirecektir.Kovid hastasına ulaşılıp ulaşılmadığını veya yakın zamanda orada bulunup bulunmadığını öğreneceksiniz. Şimdiye kadar geliştirdiğimiz HES uygulamasından yararlandı.

HES uygulamasını kullanan kişi sayısı 25 milyonu aştı. Bu uygulamayla, hastalığı veya teması nedeniyle tecritte kalması gereken, tecrit kuralına aykırı olarak uçağa, trene veya otobüse binmeye çalışan 95 binden fazla kişiyi tespit ettik ve engelledik. Kolluk görevlileri bu uygulama sayesinde şehirlerarası ulaşım konusunda yaptıkları incelemelerde yolcular için riskli kişilerin seyahatlerinin önüne geçmektedir. Ev izolasyonları da HES adı verilen bu mobil uygulama ile kontrol ediliyor ”.

Bilim dünyasının Covid-19’un zamanla zayıflayıp grip gibi bir hastalığa dönüşeceğini söylemeye başladığını belirten bazı bilimsel makaleler, virüsün değiştiğini, daha hızlı yayıldığını ancak hastalığın şiddetinin azaldığını ifade ediyor. haber gerekli “dedi.

“Tarihte bitmeyen bitmeyen salgın veya savaş yok”

Tarihte bitmeyen bir pandemi olmadığını belirten Koca, “Zaman zaman yorgun olduğunuzu ve çaresiz hissettiğinizi biliyorum. Bu duyguyu yaşayan insanlar kendilerini dünyada yalnız buluyor. Şimdi tüm insanlık benzerlik içinde. duyguları. “şeklinde konuştu.

Bakan Koca, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Faz-3 çalışması, ilerlemeden önce preklinik çalışmalarda görmeye başlamak için uygun görmek. Bu nedenle, bu anlamda preklinik çalışmalardan sonra sözleşmeyi görerek bir faz-3 denemeleri yapabiliriz. Aynı zamanda Çin ve Almanya’da da ilgili çalışmalardır. Türkiye’de Faz 3 çalışması Bu konuda müzakere ve iletişim içindeyiz.

Bu anlamda kolaylık göstereceğimizi ve tedarik noktasında iletişim halinde olduğumuzu da söylemek isterim. Yani bu Türkiye’de yoğun bir çalışma yürütüldü, ancak bu geçişte daha fazla klinik öncesi aşama Aşama-1 işe yaramadı, ancak daha sonraki bir noktada 3 birim çalışma olduğunu söyleyebilirim.

Bu anlamda Türkiye’de toplam 13 ünite çalıştığını söyleyebilirim. İletişim dünyası, bu anlamda erken dönemde yapılacak bir gelişme olduğunda, ikimiz de Türkiye’de erken faz-3 çalışmaları yapıyoruz, ancak Çin’de ve Almanya dosyalarında klinik çalışmaları görmek, bize preklinikte yapılan çalışmaları gösterdiklerini kabul ettikleri bir çalışmaydı. bu his. Bu anlamda dosyaların iyi olduğunu ve bizi tatmin ettiğini söyleyebilirim. Rusya ile bir sözleşme imzaladıktan sonra, bize 3. Aşama öncesi klinik öncesi çalışmalarını sunmuş olacaklar. Rusya ile de çalışıyoruz. ”

Bakanlar kocası, aile hekimine 1 Ağustos’a kadar Covidien-19 hastalarını takip ederek esasen ek bir ödeme yapılacağını, 65 yıllık corona virüs tedbirlerinin kapsadığı kısıtlamalara dayandırılacağını ve kararın illere bırakılıp okullara bırakılacağını söyledi. 21 Eylül’de açılışa yaklaştıklarını belirten Bakan Koca, SMA ilaçlarına nasıl ulaşılacağı sorusu üzerine, “SMA Tip-1, Tip-2, Tip-3’e erişimde sorun yaşanmayacak” dedi. ilaçlar”.

Utku Şimşek – Mehmet Kalay

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi