Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr.Özlü: ‘Virüs çok mutasyona uğruyor, daha önce benzer mutasyonlar bildirilmişti’

Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr.Özlü: ‘Virüs çok mutasyona uğruyor, daha önce benzer mutasyonlar bildirilmişti’
10:00 - Aralık 22 2020 Salı

İngiltere’de Covid-19 virüsünün nasıl mutasyona uğrayıp yüzde 70 daha bulaşıcı hale geldiğini değerlendiren Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr.Tevfik Özlü, corona virüsünde benzer mutasyonların daha önce bildirildiğini hatırlattı. Virüsteki bir mutasyon gerçektir. Ancak mutasyona uğramış virüsün yüzde 70 daha fazla bulaştığı açıklaması bir gözlem ve yorumdur. Yani bunun daha net olması gerekiyor. İngiltere Başbakanı bu açıklamayı yaptı ve Sağlık Bakanı bunu doğruladı. Bu nedenle bunu ciddiye almak gerekiyor. Mutasyon sitelerinin virüsün davranışını değiştirmesi ihtimali vardır. Şimdi gerçekten söylendiği gibi, İngiltere’de vakalardaki artışın mutasyona bağlı olup olmadığı henüz belli değil. Bu nedenle temkinli yaklaşıyoruz ama tabi ki dikkatli olmakta fayda var. Virüs çok mutasyona uğruyor. Corona virüsleri şimdiden geçiyor. Bu Kovid-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsü de sürekli mutasyona uğruyor. Bunun gibi mutasyonlar daha önce rapor edilmişti. Ancak önemli olan şey, bu mutasyonun, mutasyonu değil, virüsün davranışını değiştirmesidir. Virüsün neden olduğu hastalığın karakterinde bir değişiklik oldu mu? bunu henüz bilmiyoruz. Sadece bildirilmiş bir mutasyona uğramış virüs var ve son zamanlarda artan vakaların bu virüsten kaynaklandığı söyleniyor. “Bir virüs ne kadar bulaşıcıysa, o kadar önemli, enfeksiyonun daha hızlı yayılacağı anlamına gelir.”

“Henüz bilinmeyen bir süreç başladı”

“2020’de gördüğümüz salgın süreçte benzer bir dalgalanmaya doğru gidebiliriz, ancak hastalık potansiyeli artmadıysa, diğer senaryolar ortaya çıkmadıysa, ölüm oranı artmadıysa hatta azalmadıysa, o zaman artış oranındaki artış. Tek başına bulaşma onu sıradan bir enfeksiyona dönüştürebilir ”dedi Özlü,” Virüsün bulaşma riskinin artması önemlidir. Tek başına mantıklı gelmeyebilir. Virüsün yapma gücünde bir artış olduysa Hastasınız, ya da virüsün daha hasta edici bir virüse dönüştüğünü bilirsek ya da daha ölümcül bir virüse dönüştüğünü bilirsek, o zaman çok tehlikeli olabilir.Ama bulaşıcı güç azalırsa ya da ölüm oranı azalırsa, sadece enfeksiyon oranındaki artış bizler için ciddi bir tehdit oluşturmuyor, ne olursa olsun, henüz tam olarak bilinmeyen bir süreç başladı. Dünya bunu ciddiye aldı galiba, İngiltere’de ciddiye aldı ve yasaklar konuldu. Önlem olarak, diğer ülkeler c İngiltere’ye uçuşları iptal edildi. Önümüzdeki dönemde bunun hangi yönde gelişeceğini göreceğiz. Gerçekten de bu virüsün bulaşma oranı söylendiği gibi artmış olsaydı, eğer bu mutasyon buna neden olmuşsa ve bulaşıcılık artarken hastalık potansiyeli azalmamış olsaydı, hepimiz için ciddi bir tehdit olurdu. Şu anda, İngiltere dışındaki aynı mutasyona sahip diğer ülkelerde de rapor edilmektedir. Dolayısıyla bu virüs kısa sürede yayılacaktır. 2020 yılında gördüğümüz bu pandemi sürecinde benzer bir dalgalanmaya doğru gidebiliriz ama hastalık potansiyeli artmadıysa diğer senaryolar oluşmazsa, ölüm oranı artmamış, hatta azalmamışsa, o zaman artış oranı tek başına bulaşma onu sıradan bir enfeksiyona dönüştürebilir. Soğuk algınlığı gibi bir hastalığı da dönüştürebilir. Daha az hastalığa neden olur ama daha yaygın bir hastalığa dönüşebilir. Hep birlikte göreceğiz. Bu haber bize bunu anlatıyor. Süreç henüz bitmedi. Rahat olmamalısın. Korunmaya devam etmeniz gerekiyor. Çünkü bildiğimiz tek şey daha bulaşıcı olduğu bilgisidir. Daha bulaşıcı bir hastalığa dönüştüyse, yapmamız gereken daha çok evde kalmak, insanlarla temas kurmak değil, sosyal izolasyona uymak, maskelerimizi kullanmak ve mesafeye dikkat etmektir ”dedi.

“Kısıtlamalar ve tavsiyelere uyulmalıdır; henüz tehlikede değiliz “

Alınan tedbirlerin sonuçlarının görülmeye başladığını kaydeden Özlü, “Günlük vaka sayısında azalma var. Test pozitiflik oranlarımızda düşüş var. Hastane doluluk oranlarında ve yoğun bakım doluluk oranlarında düşüş var. Ciddi hasta sayısında azalma var. Maalesef bu henüz ölümlere yansımadı. Umarım yakında oraya yansır. Umarım bu düşüş önümüzdeki günlerde de devam eder. Alınan önlemlerin işe yaradığını görüyoruz. Hastanelerde de rahatlama oldu. Ancak süreç devam ediyor. Kısıtlamalara ve tavsiyelere uyulmalıdır. Henüz tehlikeyi geride bırakmadık dedi.

Aşılama olasılığına dair spekülasyonların olduğunu vurgulayan Özlü, “Aşılama süreci devam ediyor. Bu mutasyonun aşılamayı olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum. Meydana gelen mutasyon hakkında spekülasyonlar var, ancak kanıta veya bilgiye dayanmıyor. Sadece bir olasılıkla ilgili spekülasyon var. Aşı yapmaya devam edeceğiz. Aşılama İngiltere’de başladı. Amerika’da başladı. Diğer ülkelerde aşılama aşamalı olarak başladı. Türkiye’de aşının ulaşıp test edilmesini bekliyoruz. Yeni Yılı bulacak gibi görünüyor. İnşallah yılbaşından sonra Türkiye’de aşı başlar. Yeterli sayıda aşı yapılıyor ve hepimiz kendimizi rahat hissediyoruz ”.

“İnsanlar artık yorgun, yorgun; Aşıyı bir an önce yaptırıp rahatlamak istiyorlar “

Türkiye’de aşılamanın çok talep edileceğini düşündüğünü belirten alıntılar, “Aşı ülkelerinin adıyla anılıyor. Ancak bu çok iyi bir isimlendirme değil. Aşının standartlarına ve verilerine bakıyoruz. Şirket. Çin’de aşı satın aldığımız bir şirket olan Sinovac adlı bir şirket. 15 yıldır aşı üreten bir şirket.Dünyaya aşı satışı yapan bir şirket. Bugüne kadar bu şirket aşı üretiminde bir deneyime ve geçmişe sahip. Dünya Sağlık Örgütü tarafından iyi üretim standartları Alacağımız aşı çok eski zamanlardan beri aktif aşılama yöntemiyle üretiliyor bence bu konuda rahat olmalıyız.Aşının Faz-3 çalışmaları henüz yayınlanmadı. belki önümüzdeki birkaç gün içinde paylaşılacak, özellikle Brezilya sonuçları, onları gördükten sonra inşallah daha fazla güven olur, Türkiye’de aşılara çok talep olur diye düşünüyorum, çünkü insanlar yorgun. şimdi yorgun. Aşıyı bir an önce yaptırıp rahatlamak istiyorlar. Normal hayatlarına dönmek istiyorlar. Onun için Aşının etkili ve güvenli olduğuna dair Faz-3 çalışma sonuçları paylaşıldığında çok popüler olacağına inanıyorum ”dedi.

Ozan Köse – Bekir Koca

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi