Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr.İlhan: ‘Açıkçası kimseyi riske atamayız’

Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr.İlhan: ‘Açıkçası kimseyi riske atamayız’
15:12 - Eylül 1 2020 Salı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, dün uzaktan eğitim ile başlayan 2020-2021 eğitim-öğretim yılının ilk ders zilini çaldı. Bakan Selçuk, velilerden okul açma talebinin yoğun olduğunu ve okul açmak istediklerini belirterek, “Risk varsa biz yokuz. Şimdi açmamanın daha uygun olduğuna dair ortak bir görüş var. ‘Uzaktan başlayalım’ dedik ”dedi.

Sağlık Bakanlığı Sosyal Bilimler Kurulu Üyesi Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mustafa Necmi İlhan, okulların açılmasının vaka artış hızına göre değişiklik gösterebileceğini ve kimsenin riske atılamayacağını söyledi.

“Açıkçası kimseyi riske atamayız”

Okul açılışlarının vaka artış hızına göre değişebileceğini belirten Prof. Dr. İlhan, “Bugün dünyada 25 buçuk milyon corona virüsü vakası almış insanlar var. Ülkemizde vaka sayısının oldukça yüksek rakamlara ulaştığını biliyorsunuz. Bu nedenle salgınların dinamik bir süreç olduğunu kabul etmek gerekir. Toplum genellikle böyle bir talepte bulunur; bugün açın, bugün kapatın veya bu numara varsa açın. Ama bugünden yarına bile tahmin etmek çok zor. Bu yüzden topluma sormak gerekiyor. Rakamların takip edileceğini ve buna göre okul açılıp açılmayacağını bilmeleri gerekir. Çünkü evet Sağlık Bakanımız okulların açılmasını istiyor. Milli Eğitim Bakanımızın da benzer bir görüşü var. Ama açıkçası kimseyi riske atamayız. Ne çocuklarımız, ne öğretmenlerimiz, ne ebeveynlerimiz, ne de hizmet şoförlerimiz. Rakamlara bakıyoruz, rakamlar iyi gidiyorsa Sağlık Bakanımızın da dediği gibi 21 Eylül’de açacağız. Aksi takdirde biraz gecikecektir. Duruma göre değişebilir ”.

“Bu mücadeledeki en önemli şey teması azaltmaktır”

Okulların açılması durumunda Bilim Kurulu tarafından belirlenen kurallara titizlikle uyulması ve iletişimin en alt düzeyde tutulması gerektiğini belirten ifade. Dr. “Okullar açılırsa alınacak önlemleri zaten biliyorsunuz. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından alınan ve internet sitesinde yayımlanan önlemler. Bunlar nedir? Çocuklar okula maskelerle gider, öğretmenler ve yöneticiler her zaman maskelerle çalışır, çocuklar birbirinden ayrılır. Sınıf mevcudiyetinin küçültülmesi, çocukların farklı zamanlarda ara vermelerinin yanı sıra, bu mücadelenin teması azaltmak için en önemli şey olduğunu söylüyoruz. Ayrıca geçmişte öğretmenin çocuk sınıfına gelmesini istiyorduk, müzik dersi ise beden dersi ve seçmeli dersler için diğer derslere gidiyordu. Daha dar ve havasız tuvaletlerde ve spor salonu gibi alanlarda dezenfektan kullanmak ve havalandırmayı en üst düzeye çıkarmak da mümkündür. Biliyorsunuz Milli Eğitim Bakanımız 2 gün okul 1 gün izin gibi bir senaryo açıkladı. Bunun gibi bir sisteme geçilebilir. Veya bazı uzak parça hibrit (hibrit) gibi bir sistem olabilir. Veya tamamen açılabilir. “Hepimiz istediğimiz seviyeleri görebilmeyi diliyoruz, okullar tamamen açılmış olsa bile çocuklarımızı okula gönderebilseydik.”

“Dünyada corona virüsü azalmadan bizde bittiğini söylemek çok zor olacak”

Salgınla mücadelede en başarılı aracın virüsü kabul etmek ve buna göre önlemlerle yaşamaya alışmak olduğunu belirten Prof. Dr. İlhan, “Bu mesajın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hepimiz bu koronavirüs gerçeğini kabul etmeli, alışmalı ve onunla yaşamayı bir yaşam biçimi haline getirmeliyiz. Görünüşe göre corona virüsü, çok sıradışı bir mutasyon yoksa en azından yılın bu zamanına kadar Haziran 2021’e kadar belli bir seviyede devam edecek. Üstelik ülkemizde sıfır vaka olsa bile, hastanede tedavi gören kişi sayısı sıfır ve 1 ay geçmiş olsa bile, bu kadar çok temasın olduğu bir ülkede yani böyle olduğumuz bir ortamda dünya ile iç içe, eğitim, turizm, ticaret, uçuş vesilesiyle var. mümkün değil. Yani dünyada corona virüsü azalmadan bizde bitti demek çok zor olacak ”dedi.

Utku Şimşek

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi