Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz’dan mutasyon açıklaması

Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz’dan mutasyon açıklaması
11:00 - Ocak 2 2021 Cumartesi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geriye dönük taramalar sonucunda İngiltere’den ülkeye giriş yapan ve PCR testi pozitif çıkan 15 kişinin yeni mutasyona uygun virüs yüküne sahip olduğunun tespit edildiğini açıkladı. Bunun üzerine İngiltere’den yurda giriş geçici olarak tamamen yasaklandı. Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr.Afşin Emre Kayıpmaz, Covid-19’un mutasyona uğramış hali hakkında konuştu. Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz, şimdilik elde edilen verilerin aşıların bu mutasyondan etkilenmediğini ancak yine de insanların önlemlere daha sıkı tutunması gerektiğini gösterdiğini söyledi. Güney Afrikalı resmi kaynaklardan yapılan açıklamaya göre, İngiltere’de ortaya çıktığı düşünülen bu virüsün araştırmalara göre daha bulaşıcı olduğunu ve mutasyonun gençlerde daha yaygın olduğunu söyledi.

“Hayvan çalışmalarında mRNA aşılarında hiçbir etkileşim olmadığı kanıtlanmıştır”

Virüsün İngiltere’de bu mutasyona uğramış hali üzerinde araştırmalarının sürdüğünü belirten Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Aslında İngiltere’de bu genom çalışmalarını yürüten konsorsiyumun raporunda bu açıkça yazılıyor. Burada özellikle Kasım ayının ikinci yarısından itibaren daha önce pek yaygın olmayan mutasyonlara sıkça rastlandığı paylaşıldı. Bu bilgiler paylaşılırken şu noktaya dikkat çekildi; Şu anda sahip olduğumuz kanıtlar, aşı çalışmalarının bu mutasyonlardan etkilenip etkilenmeyeceği konusunda herhangi bir veri sağlamamaktadır. Nitekim, daha önceki bazı hayvan çalışmalarına bakıyorsunuz, bu deneysel hayvan çalışmalarında, bu mutasyona sahip deney hayvanları aşılandı; Özellikle bu rekombinant tip aşılarda, yani mRNA aşılarında hiçbir etkileşim olmadığı kanıtlanmıştır ”.

“Bu aslında virüsün bulaşıcılığının arttığının bir işareti olarak kabul ediliyor”

Covid-19 virüsünün mutasyon sonrası daha bulaşıcı hale geldiğini belirten Doç. Dr. “Aynı zamanda bu mutasyonların klinikte hastalığın şiddeti, ciddiyeti veya ölümcüllüğü üzerinde etkisi olup olmadığı bilinmemektedir. Bu rapor doğrultusunda, şu anda sadece önemli bilgiler mevcuttur. Özellikle Kasım ayında İngiltere’de artan Covid-19 vakalarından bu bilgiler sorumlu tutuldu. Bu nedir; Virüsün spike proteini olarak adlandırılan spike proteininde, özellikle bu reseptör bağlanma alanı olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz ‘reseptör bağlanma alanı’ alanında meydana gelen bir mutasyon sonucunda, daha fazlasını yapabileceği teorisine dayanmaktadır. bu ACE-2 reseptörleri aracılığıyla insan vücuduna kolayca bağlanır ve hücreye daha kolay girer. Bu aslında virüsün bulaşıcılığının arttığının bir işareti olarak değerlendiriliyor ”dedi.

“Bu mutasyon, virüsün bireyler arasında geçişini artıran bir mutasyondur”

Mutasyonun ardından Sağlık Bakanlığı tarafından birçok kararın hızlı bir şekilde alındığını belirten Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz, “Evet mutasyon var ve virüsteki bu mutasyon virüsün bireyler arasında bulaşıcılığını artıran bir mutasyondur. Elimizdeki verilere göre bilmiyoruz ama önlemleri arttırmalıyız.İngiltere, Danimarka, Güney Afrika ve Hollanda’dan ülkemize uçuşları durdurmak gibi ne de olumsuz olmalı, Dedi.

“Şu anda panik yapmamıza gerek yok”

Güney Afrika kaynaklarından yapılan açıklamanın oradaki virüs mutasyonunun farklı bir etkisi olduğuna dikkat çeken Kayıpmaz, “Güney Afrika’daki sonuçlarda yeni bir bulgu bulduklarını, Güney Afrika resmi yetkilileri açıkladı. Bu mutasyonun gençlerde daha yaygın olduğunu ve altta yatan kronik hastalığı olmayan kişilerde daha ciddi bir hastalık tablosuna yol açabileceğini bildirdiler, ancak dediğim gibi hem Güney Afrika’da, İngiltere’de, hem de İngiltere’de. Şu anda klinikteki yansıması üzerine yorum yapmamız için erken durumlar. Bu mutasyonların kliniğe nasıl yansıyacağını görmeli ve beklemeliyiz. Şimdilik panik yapmamıza gerek yok. Ancak bunun olmasına izin veremeyiz. Elimizdeki en güçlü araçlar olan gönül rahatlığı ve panik arasında yine dengeli bir çizgideyiz; “Bence bu yeni mutasyonla maskemizle, fiziksel mesafeyi koruyarak, temizlik yaparak, kalabalıklardan kaçınarak başa çıkabiliriz.”

Utku Şimşek – Erdinç Türkcan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi